Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 10. 2011 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Kulttuuri

Lasten ja nuorten asema

Turvattomuuden tunne, kilpailun kovuus, koulu-uupumus, kiusaaminen ja diagnosointimania ovat nykyajan koululaisten ongelmia. Suomalaislapsilla ja -nuorilla on enemmän masennusta kuin pohjoismaisilla ikätovereillaan. Kirjassaan Onnellinen lapsi – Vanhempien kasvatusoppi (Gummerus) seitsemän lapsen isä, kasvatustieteen professori Juha T. Hakala pohtii lasten kasvatuksen haasteita suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme.

Lapset ovat pitkiä aikoja yksikseen, ja suhteet aikuisiin ovat usein huonolla tolalla. Hakala rohkaisee vanhempia olemaan läsnä. ”Vanhemmuus ei ole pikamatka. Ei, vaan vanhemmuus on kestävyyslaji. Ehdottomasti. Se on hidasta sisuttelua. Vanhemmuus on asia, jota ei hoideta vasemmalla kädellä. Se on lempeätä silmiin tuijottelua. Se on kädestä pitämistä. Se on tukan pörröttämistä, läheisyyttä.

Onnellinen lapsi – Vanhempien kasvatusoppi on enemmänkin pohtiva kuin opettava. Hakala nostaa esiin tutkimustietoa ja omia havaintojaan viime vuosikymmenten muutoksista lasten ja nuorten maailmassa. 1990-luvun lama ja sitä seurannut nousukausi tulevat pohdinnoissa esiin samoin kuin jatkuvasti lisääntyvä ärsyke- ja informaatiotulva, sosiaalisen median vallankumous ja kaikkialle tunkeva kiire.

Olen kirjoittanut tämän kirjan meille kaikille vanhemmille. Myös itselleni.

Juha T. Hakala
Seitsemän lapsen isä, kasvatustieteen professori Juha T. Hakala on kirjoittanut useita tietokirjoja muun muassa lasten kasvatuksen, tutkivan ajattelun, luovuuden ja lahjakkuuden sekä informaatioteknologian ja tietotyön alueilta. Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi ja englanniksi.

Onnellinen lapsi – Vanhempien kasvatusoppi
212 sivua
Ovh. 33 €

Tiedotteen välitti Cisionwire.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti