Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 9. 2009 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kulttuuri

Neko-samuraikirja

Klaus Haapaniemen ja Rosa Liksomin Neko on monella tavalla poikkeuksellinen teos. Se on suomalainen samuraikirja ja yli ikärajojen yltävä kuvateos, jonka aukeamia katsellessa tuntee kulkevansa häikäisevästä palatsisalista toiseen.

Kirja kertoo oikeamielisestä samurai Nekosta, joka on suojellut kyläläisiä julmaa läänitysherra Toranagaa vastaan. Vastustuksesta vihastunut Toranaga lähettää miehensä tappamaan Nekon, mutta tämä pakenee ja päätyy mystikkomunkkien luostariin koulutettavaksi.
Kuvataiteilijanakin tunnettu Rosa Liksom on kirjoittanut vuodesta 1985 novelleja, romaaneja, lastenkirjoja, sarjakuvia ja näytelmiä.

Klaus Haapaniemi on kansainvälisesti mainetta saavuttanut muotoilija, jonka ihaillut ja rakastetut kuvat ovat herättäneet voimakkaita tunteita ympäri maailmaa. Hänen mielikuvituksellinen tyylinsä ja fantasiamaailmansa ovat tulleet tutuiksi lukuisten luksusmerkkien ja muodin parissa. Haapaniemen rikas visuaalinen kieli on luonut uuden merkityksen suomalaiselle muotoilulle, joka on tunnettu yksinkertaisesta funktionaalisuudestaan. Haapaniemi valittiin vuoden graafikoksi 2008. Neko on hänen ensimmäinen Suomessa julkaisemansa kirja.

Neko on maksimalismia ja minimalismia yhtä aikaa. Liksomin teksti virtaa kevyenä ja syvänä, viileänä ja viisaana. Haapaniemen kuvat luovat jalokiviväreissä säkenöivän tarinatodellisuuden, jossa etualan yksityiskohtien runsaus piirtyy levollista taustaa vasten ja kumartaa omailmeisesti japanilaisten puupiirrosten traditiolle.

”Katso on tullut silkkikerttu luumupuun oksalle kotiin.
Puu kukkii.
Sataa lunta.”

Arkinen aamu Okun kylässä on niin hiljainen ja levollinen, että voi kuulla avautuvan pajun henkäyksen. Kunnes keskipäivällä taivaalle singahtaa musta pilvi ja kylä joutuu läänitysherra Toranagan joukkojen tuhoamaksi. 

Niin kauan kuin oikeamielinen samurai Neko suojeli kylää, sen asukkaat olivat turvassa. Mutta vastarinta vihastutti Toranagan ja hän lähetti miehensä surmaamaan Nekon. Pitkän taistelun päätteeksi Nekon miekka kuljetettiin läänitysherralle merkiksi samurain kuolemasta. Siitä asti kylä on ollut vainon kohteena. Nyt muutama vuoden kierto on kulunut ja kylään saapuu yönmustaan kietoutunut hahmo.

WSOY:n Sanomatalon myymälässä on esillä suurennoksia Klaus Haapaniemen kuvituksesta.

Lisätietoja:
www.wsoy.fi


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti