Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 4. 2009 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Mirande Phernambucq Yksi kommentti Ajankohtaista Kulttuuri

Seksiä, sampanjaa ja stilettikorkoja

Seksiä, sampanjaa ja stilettikorkoja – bonkbuster on saapunut Suomeen.

Irti arjesta

Jokainen nykynainen kotiäidistä uraohjukseen kaipaa joskus todellista arjesta irrottautumista. Bonkbuster-romaanit, kuten Jo Reesin Kostajattaret (Gummerus), erottuvat perinteisestä romanttisesta naistenviihteestä kursailemattomalla ökyglamourillaan ja estottomilla seksikohtauksillaan. Kostajattaret vie mukaansa kiihkeälle, skandaalinkäryiselle loistoristeilylle, jossa ei pysähdytä pelaamaan pajatsoa.

Sinkkunaiset pitävät hauskaa

Ei ole enää tabu, että sinkkunaiset haluavat pitää hauskaa, pärjätä omillaan ja luoda uraa. 1950- ja 1960-luvun feministisestä kirjallisuudesta polveutuva bonkbuster on kokenut uuden tulemisensa – entistä vapautuneemmalla otteella höystettynä. Itsenäiset naiset käyttävät rikkaita, komeita miehiä sekä omaa seksuaalista viehätysvoimaansa menestyksensä avaimina.

Ote kirjasta

”Peaches astui hissistä hotellin aulaan Manolo Blahnikin sandaletit šakkiruudutettua marmorilattiaa vasten kopisten. Hänen punainen Guccin silkkileninkinsä liukui härnäävästi runsaiden mutta kiinteiden kurvien päällä, ja helman etuhalkio avautui silloin tällöin tarjoten kiihottavia silmäyksiä ruskettuneiden reisien yläosaan. Peaches käveli pää pystyssä rennosti mutta päämäärätietoisesti. Hän nautti eroottisesta latauksesta, jonka hän jätti jälkeensä. ’Kävele hitain askelin.’ Niin madam Suze oli neuvonut häntä vuosia sitten. ’Kävele kuin sinua kuvattaisiin elokuvaan. Kuin tietäisit, että kaikki katsovat sinua palaen halusta päästä pöksyihisi.'”

Kuuma glamour

Mennyt bonkbuster-aalto lähti liikkeelle vuonna 1966 Britanniasta, jolloin julkaistiin yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä romaaneista Valley Of The Dolls. 2010-luvusta povataan bonkbustereiden kulta-aikaa: Luksus on kaikkien ulottuvilla esimerkiksi yökerhoissa, joissa kuuma glamour on tämän hetken trendi.

Kostajattaret

Uuden aallon bonkbuster-uranuurtaja on ehdottomasti Jo Reesin Kostajattaret. Ökyrikkaiden loistokkaalla leikkikentällä toisensa kohtaa kolme sähäkkää kaunotarta, joilla ei pitäisi olla mitään yhteistä. Peaches Gold on tyrmäävä brunetti ja Los Angelesin vaikutusvaltaisin maksullinen seuralainen, parikymppinen sinkku Frankie Willis etsii jännitystä elämäänsä kansitarjoilijana luksusjahti Puškinilla ja seurapiirikuningatar Emma Harvey on viisikymppisenä onnellisesti naimisissa Englannin komeimman miehen kanssa. Kun häikäilemätön venäläinen miljardööri Juri Hordinski musertaa kunkin heistä omalla tavallaan, naiset löytävät toisensa, yhdistävät voimansa ja päättävät panna Hordinskin maksamaan teoistaan. Hordinski on tottunut saamaan kaiken haluamansa keinoja kaihtamatta, mutta näiden kolmen naisen raivoa hän ei ole vielä kohdannut.

Jo Rees

Jo Rees on brightonilainen kirjailija ja kolmen lapsen äiti. Hän päätti kirjoittaa Kostajattaret petyttyään kirjakauppojen valikoimiin: ”Etsin jotain hyvin loistokasta, nopeatempoista ja todellisuuspakoista, joka saisi sivunkääntömanian valtaan.” Koska kriteerejä vastaavaa kirjaa ei löytynyt, Jo istahti jättimäisissä äitiyshousuissaan alas ja päästi mielikuvituksensa irti.

Jo Rees
Kostajattaret
alkuteos Platinum
suomentanut Ulla Lempinen
511 sivua
Ovh. sid. 33 €
Kannen kuva Mirande Phernambucq


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Nuo otteet kirjoista

  Nuo otteet kirjoista houkuttelevat lukemaan, mutta kevätkiireet asettavat rajoituksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pappa

  3. 4. 2009 9.33

Kirjoita kommentti