Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 2. 2011 Teksti Umami Ei kommentteja Michaela

Turkista vai ei?

Törmään usein kysymykseen, onko tämä oikeaa turkista? Päälläni oleva takki herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita ja ymmärrän sen hyvin. Olisipa tähän keskusteluun yksiselitteinen vastaus, mutta useasti huomaan kiisteleväni aiheesta tuntikaupalla. Itse omistan yhden turkiksen, joka on peräisin 1960-luvulta ja siinä on kulumia,  joten tiedän sen olevan kierättetty ja aidoisti vanha.

Ostin sen edullisesti muistaakseni maksoin siitä  90€. Samalla hinnalla ei edes untuvatakkia saisi kaupasta. Laatu maksaa itsensä takaisin ja turkis lämmittää talvella paremmin kuin mikään muu materiaali.

Niin, no en kuitenkaan pidä ajatuksesta, että eläimiä tarhataan turkkinsa tähden. Mutta sitten taas toisaalta se on monille elinkeino Pohjanmaalla oli sitten ajatus eettinen tai ei. Suomalaisilla yrittäjillä ei mene hyvin ja, jos turkistarhaus kielletään, mitä tapahtuu? Tuotanto siirretään halvan työvoiman maihin. Euroopassa valvotaan turkistarhojen oloja, mutta muualla maailmassa siitä ei voida olla varmoja.  Turkistarhaus on kielletty kokonaan jo esimerkiksi Britanniassa, Sveitsissä, Kroatiassa, Itävallassa ja pian myös Hollannissa.

Itse ostan lähes kaiken kierrätettynä ja priorisoin vintage-vaatteita. Ne ovat yleensä laadultaan ihan eri luokkaa nykypäivän materiaaleihin verrattuna. Omatuntoni sallii turkiksen ostamisen, jos se on vanha ja kierrätetty. Tietysti toivoisin, että käyttämäni turkikset olisi tehty luonnosta pyydetyistä eläimistä, jotka metsästäjät pyytävät kaatolupien puitteissa. Turkistarhaus ei ole eettistä, eikä voi sanoa, että se olisi ekologistakaan, jos ajattelee niitä päästöjä, joita tarhaus aiheuttaa. Lisäksi turkiksia löytyy kierrätettyinä vintage- ja second hand -liikkeistä, uusia turkiksia ei tarvitsisi tuottaa.

Muotiteollisuus vannoo turkisten nimeen. Turkikset eivät ole katoamassa katukuvasta, eivätkä myöskään mielipiteet  niitä vastaan. Toivoisin vain, että kaikki, jotka vastustavat turkiksia miettisivät myös oman vaatekomeronsa sisältöä. Kuinka paljon tiedät ostamasi vaatteiden tai asusteiden alkuperästä? Turkistarhaus on hyvin läpinäkyvää puuhaa, kaikki tietävät minkälaisissa olosuhteissa eläimet elävät ja eikä kukaan, käsi sydämellä, halua nähdä eläinten kärsivän. Mutta, miten sitten on muun vaateteollisuuden eettisyyden ja ekologisuuden kanssa? Kansanvälinen vaateteollisuus ei ole läpinäkyvää, ja on hyvin vaikea saada selville, mitkä vaateketjut käyttävät esim. lapsityövoimaa tai harjoittavat suorastaan orjuutta. Kuitenkin moni meistä juoksee kauppoihin ostamaan kiisteltyjä halpoja vaatteita miettimättä sen kummemin, missä ja minkälaisissa olosuhteissa ne on tuotettu. Puolin ja toisin, mikään ei ole mustavalkoista tässä maailmassa.

Turkis on 1960-luvulta ja ostettu kierrätettynä.  Se, että käytän turkista ei ole kannanotto turkistarhaukseen tai eläinten epäeettiseen kohteluun. Ostin turkiksen laadun ja sen ulkonäön takia, joka on klassinen ja pysyy muodissa kauan. Luultavasti pienellä korjauksella saan turkista käyttökelpoisen vielä vuosikymmeniksi eteenpäin. Voidaan miettiä, kuinka kauan tavallinen talvitakki kestää aikaa ja kulutusta?

Mitä mieltä sinä olet vallalla olevasta turkiskeskustelusta?


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti