Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 5. 2018 Teksti Taru Kehälinna, kuvat Taru Kehälinna Yksi kommentti Muoti ja kauneus

Askartele ihastuttava Shamballa-käsikoru

Arkiston aarre vuodelta 2013: Kauniit Shamballa-käsikorut ovat pitkästä historiastaan huolimatta trendikäs asuste vielä nykypäivänäkin. Käsikoru valmistetaan makramee-solmintatekniikalla ja se on helppo muokata omaan tyyliin sopivaksi. Näillä ohjeilla onnistut varmasti!

Ihastuttavat Shamballa-käsikorut ovat saaneet erikoisen nimensä buddhalaisten myyttisestä Shambhala-kuningaskunnasta, jonka uskottiin olevan rauhan ja rakkauden tyyssija. Käsikorujen ajateltiin lisäävän kantajansa levollisuutta ja auttavan siten meditoinnissa. Nykyisin Shamballa-käsikoruja käytetään enimmäkseen kauniina asusteina, mutta ne ovat myös hauska ja helppo askarteluprojekti makramee-solminnasta kiinnostuneille.

Itse pidän Shamballa-koruista niiden monipuolisuuden vuoksi. Koruja voi valmistaa erilaisissa pituuksissa käsi- tai nilkkakoruiksi, niitä voi valmistaa erilaisista materiaaleista ja ne sopivat niin naisille, kuin miehillekin. Shamballa-korun voi myös huoletta pukea lapsen ranteeseen, koska siinä ei ole hankalaa lukkoa, vaan pituutta säädellään liukuvalla solmulukolla. Shamballa-korujen helppo solmeilutekniikka on nopea oppia ja toimii hyvänä harjoituksena makramee-solmeilun maailmaan.

Noin 20 cm pituisen käsikorun valmistamiseen tarvitset

– 2,5 metriä valitsemaasi nauhaa. Esimerkkikorussa käytän 1mm paksuista, vahattua puuvillanauhaa, mutta myös nylonnauhat tai nahkanauhat sopivat käsikorun valmistamiseen. Nauhan valinnassa olennaisinta on se, että nauha on riittävän taipuisaa solmimiseen.

– Sopiva määrä helmiä. Esimerkkikorussa käytän 20 kappaletta 6 mm:n kokoisia metallihelmiä. Voit valita omaan koruusi minkälaisia helmiä tahansa, kunhan varmistat, että  nauha mahtuu kulkemaan helmen reiän lävitse.

– Terävät sakset, teippiä ja liimaa. Esimerkkikorussa käytän Loctiten Power Epoxy -kaksikomponenttiliimaa lyhyen kuivumisajan takia, mutta lähes mikä tahansa juokseva liima käy.

Koruun tarvittavia materiaaleja voi ostaa lähes mistä tahansa askartelukaupasta, pitävää liimaa myös K-Raudan tai Clas Ohlsonin kaltaisista työkaluliikkeistä.

Valmistelut

Leikkaa nauhasta kaksi 50 cm mittaista pätkää ja yksi noin 120 cm mittaista pätkä. Mitat ovat hieman reiluja, mutta niillä saa solmittua vaivatta noin 20 cm mittaisen käsikorun. Laita toinen 50 cm mittainen nauha talteen korun päättelyvaihetta varten. Päättelyyn tarvitset myös kaksi helmeä, joten myös ne on hyvä ottaa sivuun jo tässä vaiheessa.

Teippaa toinen 50 cm mittainen nauha pöytään niin, että teipin yläpuolelle jää 15 cm nauhaa ja alapuolelle 35 cm nauhaa. Etsi 120 cm mittaisesta nauhasta keskikohta ja aseta se lyhyen nauhan alapuolelle. Lyhyt nauha (kuvassa nauha numero 2) pysyy koko ajan paikallaan ja sen voi tarvittaessa teipata löyhästi pöytään myös toisesta päästä. Itse solmut solmitaan pitkän nauhan eri puolikkailla, eli kuvassa nauhoilla 1 ja 3.

Korun solmiminen

Shamballa-käsikorut solmitaan makramee-solmeilun perussolmulla, eli niin kutsutulla tasosolmulla. Jotta käsikoruun saadaan tasainen ja suora pinta, tehdään jokaiselle tasosolmulle peilikuvana pariksi toinen solmu. Tätä kutsutaan kaksoistasosolmuksi. Yksi kokonainen solmu muodostuu siis kahdesta eri vaihteesta: ensin vasemmanpuoleisella nauhalla (nauha nro 1) solmitusta solmusta ja sitten oikeanpuoleisella nauhalla (nauha 3) solmitusta solmusta. Keskimmäinen nauha (nauha nro 2) pysyy koko ajan paikallaan.

Aloita nostamalla nauha numero 1 kahden muun nauhan päälle. Tällöin nauhoista muodostuu numeroa 4 muistuttava kuvio.

Nosta tämän jälkeen nauha 3 nauhan 1 yläpuolelle. Nauha 1 kulkee nyt nauhan 2 yläpuolelta ja nauhan 3 alapuolelta.

Pujota tämän jälkeen nauha 3 punoksen vasemmalle puolelle muodostuneesta silmukasta, eli nauhojen 1 ja 2 alapuolelta. Nyt kaksoistasosolmun ensimmäinen solmu alkaa muodostua.

Kiristä solmu vetämällä tasaisesti nauhoista 1 ja 3. Kaksoistasosolmun ensimmäinen puolikas on tehty. Tarvittaessa voit varovasti työntää solmun lähemmäs teippiä, jos se asettui kiristettäessä alemmas.

Jotta kaksoistasosolmusta tulee tasapuolinen, pitää aikaisemmat työvaiheet toistaa peilikuvina oikealla puolella. Asettele nauhat rinnakkain pöydälle. Tällä kertaa nosta nauha 3 nauhojen 2 ja 1 päälle niin, että muodostuu P-kirjainta muistuttava kuvio.

Nosta tämän jälkeen nauha 1 nauhan 3 päälle ja pujota se edelleen nauhojen 2 ja 3 alta oikealle puolelle muodostuneesta silmukasta.

Kiristä solmu vetämällä tasaisesti nauhoista 1 ja 3. Nyt kaksoistasosolmujen kahden eri solmun pitäisi muodostaa tasainen, neliömäinen kuvio. Solmi vielä toinen kokonainen solmu ennen ensimmäisen helmen lisäämistä. Jokaisen solmun kohdalla pitää muistaa tarkasti solmia molemmat puolet, eli vasemmanpuoleinen numeron 4 näköinen solmu, sekä oikeanpuoleinen P-kirjaimen näköinen solmu. Jos yksi solmunpuolikas jää välistä, alkaa punos kiertyä alaspäin. Jos näin käy, pura varovasti tekemäsi solmu ja aloita se alusta.

Kun olet punonut koruun muutaman kaksoistasosolmun, on aika alkaa lisäämään helmiä. Helmet lisätään koruun aina yksi kerrallaan pujottamalla helmi keskimmäiseen nauhaan, eli nauhaan 2. Tämän jälkeen solmitaan tuttu kaksoistasosolmu helmen ympärille niin, että helmi jää napakasti paikoilleen nauhojen väliin. Helmiä lisätessä pitää myös muistaa solmia kaksoistasosolmun molemmat puolet. Tässä ohjeessa solmin aina yhden kokonaisen solmun jokaisen helmen väliin, mutta halutessasi voit myös tehdä useamman solmun. Tällöin helmiä tulee koruun vähemmän.

Solmi korua eteenpäin, kunnes saavutat halutun pituuden. Pituus on sopiva silloin, kun ei se ei aivan yllä ranteen ympäri. Koruun tulee noin 2 cm lisää pituutta päättelyvaiheessa.

Korun päättely

Solmimisnauhat 1 ja 3 päätellään liimalla. Tiputa pieni liimatippa nauhojen päätöskohtaan niin, etteivät solmut pääse purkautumaan. Kun liima on kuivunut, leikkaa nauhojen 1 ja 3 ylimääräiset pätkät pois. Koruun jää siis enää jäljelle keskimmäinen nauha, eli nauha 2, jota pitäisi roikkua korun molemmista päistä noin 15 cm:n pätkä.

Koru päätellään solmulukolla, joka mahdollistaa korun pituuden säätämisen ranteessa. Aloita asettelemalla koru pöydälle niin, että säätönauhat asettuvat rinnakkain. Kiinnitä ne pöytään teipinpalalla. Ota tässä vaiheessa käyttöön alussa leikkaamasi toinen 50 cm pituinen nauhanpätkä ja asettele se molempien nauhojen alle. Solmi nauhanpätkällä kaksoistasosolmuja noin 2 cm:n verran.

Kun olet solminut noin 2 cm:n mittaisen viimeistelypätkän, päättele solmimislangat liimalla samaan tapaan, kuin edellisessä työvaiheessa. Ole kuitenkin tällä kertaa varovainen, ettei liimaa pääse valumaan solmujen välissä kulkevien säätönauhojen päälle. Kun liima on kuivunut, leikkaa solmimisnauhojen ylimääräiset pätkät pois.

Nyt käsikorua pitäisi pystyä kiristämään ja löysentämään säätönauhoja vetämällä. Nauhat saattavat tuntua aluksi hieman jäykiltä, mutta ne antavat periksi käytössä. Viimeistele säätönauhat vielä helmillä, jotka laitoimme sivuun projektin aloitusvaiheessa. Pujota helmi nauhaan ja solmi nauhan päähän solmu, joka estää helmeä putoamasta. Voit lisätä vielä helmen toisellekin puolelle solmun, jos haluat estää helmeä liikkumasta nauhassa. Älä jätä säätönauhoja liian pitkäksi, etteivät ne häiritse korun käyttöä.


Aiheet: , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Selkeä ja helppolukuinen

  Selkeä ja helppolukuinen ohje. Olen suositellut oppilailleni juuri tätä ohjetta, koska sitä noudattamalla varmasti onnistuu. Tuloksesta tulee ihastuttava niinkuin luvataan. Suurkiitos Sinulle!!!!
  Mallukka

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mallukka

  2. 2. 2014 15.15

Kirjoita kommentti