Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 1. 2018 Teksti Taru Kehälinna, kuvat Taru Kehälinna Ei kommentteja Muoti ja kauneus

Tee upea pop tab -kaulakoru

Juomatölkkien vetimet tai nipsut, ovat tämän syksyn hauskin askartelutrendi. Vetimet ovat oivallinen materiaali esimerkiksi vöihin, rintakoruihin tai laukkuihin, koska niitä voi kerätä ilmaiseksi lähes mistä tahansa juomatölkeistä. Tölkit eivät myöskään menetä panttiarvoaan, vaikka vetimen nappaisikin taskuunsa.

Juomatölkkien vetimet, eli englanniksi pop tabit tai pull tabit, ovat olleet askartelijoiden suosikkimateriaali koko vuoden. Vetimet ovat juomatölkkien tapaan alumiinia, joka on kevyt ja kestävä materiaali käsitöihin. Taitavissa käsissä vetimistä syntyy muun muassa vöitä, rintakoruja ja laukkuja.

Kaulakoruissa ja rintakoruissa vetimet useimmiten punotaan kiinni toisiinsa esimerkiksi virkkaamalla. Tässä Korulinnan kaulakoruohjeessa vetimet ladotaan tasaiseksi rivistöksi. Ohje vaatii tavallista isomman määrän vetimiä, joten jos et ehdi kerätä niitä kaikkia itse, voit ostaa niitä tarvitsemasi määrän esimerkiksi ebaysta.

Noin 45 cm mittaisen kaulakorun valmistamiseen tarvitset

Taru kuva1_tarvikkeet

– Noin 70 kpl juomatölkin vedintä tai nipsua. Otathan huomioon, että pop tabsejä on monenlaisia erilaisia. Tässä ohjeessa käytetyt pop tabsit ovat kaikki samanlaisia ja samankokoisia.

– Noin 80 cm satiininauhaa. Ohjeessa käytetty nauha on sentin paksuista, mutta myös ohuempi tai paksumpi nauha käy.

– Noin 60 cm ketjua. Tässä ohjeessa käytettiin Helmikauppa.comista ostettua 4×3 mm:n hopeoitua ankkuriketjua, mutta myös muu ketju käy.

–  Kaksi tuplarengasta. Tässä ohjeessa käytettiin Helmikauppa.comista ostettuja 5 mm:n tuplarenkaita, mutta myös muut tuplarenkaat käyvät.

– Yksi lukon vastakappaleena toimiva jatkoketju. Tässä ohjeessa käytettiin Kirjohelmen 5,5 cm:n jatkoketjua, mutta myös muu ketju käy, kunhan silmukat ovat riittävän isoja lukolle.

– Ketjun leikkaamiseen, sekä lukon kiinnittämiseen tarvitset myös pihdit ja metallileikkurin. Niitä on tarjolla askartelukauppojen lisäksi esimerkiksi rautakaupoissa.

Valmistelut

Taru kuva2_valmistelu

Jos olet kerännyt vetimet tölkeistä, ne saattavat kaivata siistimistä ennen korukäyttöä. Voit esimerkiksi vasaroida vetimet tasaisiksi, tai tasoittaa ne pihdeilläsi. Tarvittaessa voit myös hioa teräviä kulmia metalliviilalla. Vetimet kannattaa myös pestä lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella, jotta ne puhdistuvat mahdollisista juomatahroista.

Korun tekeminen

Taru kuva3_punominen

Leikkaa satiininauhasi kahteen noin 40 cm mittaiseen pätkään. Aloita pujottamaan vetimiä toiseen nauhaan vetimen yläreunan isosta aukosta. Pujota jokainen vedin nauhaan samoin päin, jotta niistä muodostuu tasainen rivistö. Jatka pujottamista, kunnes saavutat halutun pituuden.

Taru kuva4_punominen_2

Pujota seuraavaksi toinen nauhanpätkä vetimien alaosassa olevasta aukosta. Suurimmassa osassa vetimistä alareunan aukko on hieman pienempi, joten tämä vaihe vaatii sorminäppäryyttä. Varo myös, etteivät jo pujotetut vetimet pääse putoamaan nauhasta. Jatka pujottamista, kunnes toinen nauha kulkee kaikkien vetimien lävitse.

Taru kuva5_välivaihe

Tässä vaiheessa kaikkien vetimien tulisi olla pujotettu kahteen nauhanpätkään niin, että vetimet muodostavat tasaisen rivistön. Solmi satiininauhat rivistön molemmista päistä kiinni, jotta vetimet eivät pääse putoamaan nauhoista. Vetimille kannattaa jättää nauhaan hieman liikkumatilaa, koska liian tiukkaan solmittuna kaulakorusta tulee tönkkö, eikä se laskeudu kauniisti.

Kun satiininauhat on solmittu molemmista päistä, ota esiin ketjusi. Leikkaa ketju leikkureilla kahteen noin 30 cm mittaiseen pätkään. Pujota ketjunpätkät vedinrivistön alku- ja loppupäihin niin, että ketju kulkee satiininauhojen solmujen ali.

Taru kuva6_ketjut

Päättele tämän jälkeen ketjunpätkät yksi kerrallaan, aloittaen kaulakorun vasemmanpuoleisesta ketjusta. Avaa pihdeilläsi toinen tuplarenkaistasi. Pujota ketjunpätkän päissä olevat, viimeiset silmukat tuplarenkaaseen niin, että ketju sulkeutuu. Pujota lopuksi myös lukko tuplarenkaaseen. Päättele tämän jälkeen kaulakorun oikeanpuoleinen ketju. Pujota ketjunpätkän päissä oleviin, viimeisiin silmukkoihin toinen tuplarenkaista, sekä jatkoketju. Tämän jälkeen korun lukkojärjestelmä on valmis.

Viimeistele koru solmimalla satiininauhat ruseteille. Voit halutessasi tipauttaa rusettien solmukohtiin tipan liimaa, jotta rusetti ei pääse käytössä aukeamaan. Myös satiininauhojen päät voit käsitellä esimerkiksi kynsilakalla, jotta nauha ei rispaannu.

Taru kansikuva_valmis_koru

Ylläoleva koruohje on oma keksintöni, mutta lisää hauskoja pop tab -ohjeita löytyy tänä syksynä julkaistusta Tölkkidesign-kirjasta (Seija Saarinen 2013, Kustannusosakeyhtiö Paasilinna). Korujen ja asusteiden lisäksi kirjassa askarrellaan tölkkivetimistä muun muassa vaatteita, laukkuja ja sisutustavaroita.

Taru Tolkkidesign-etukansi

 Kuva Paasilinna.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti