Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 11. 2008 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 3 kommenttia Luonto ja vapaa-aika Muoti ja kauneus

Iloisena koko elämä!

Umami haastatteli kahta upeaa ”ladya”. Molemmat ovat löytäneet elämälleen paljon iloa ja sisältöä vielä vanhanakin. Arjen murheet, lisääntyvät rypyt ja krempat tuppaavat viemään meiltä naisilta paljon energiaa. Miten voisi välttyä jäämästä niihin kiinni? Mistä voisi ammentaa myönteisyyttä päiviinsä? Kysyimme Ingalta ja Majalta, miten he ovat siinä onnistuneet.

Luovuus auttaa

Inga (86 v) sanoo – olen tehnyt elämässäni paljon mm. konttoritöitä, mutta samanaikaisesti myös taidetta, se on aina tuonut elämääni paljon sisältöä. – Nuorempana tein paljon veistoksia ja grafiikkaa. Nyt en enää jaksa tehdä kovin paljon kerrallaan, mutta iloitsen joka päivä siitä, että olen edelleen saanut säilyttää muistini ja luovuuteni. Olen hyväksynyt sen, että enää en voi tehdä samalla tavalla kuin nuorempana, mutta en siltikään ole halunnut jäädä laakereilleni lepäämään, hän toteaa.

Uusi tekniikka tutuksi

-Kun veistokset ja grafiikka kävivät liian raskaaksi tehdä, siirryin käyttämään kevyempää pensseliä ja tekemään vesiväritöitä. Kun sekin tuli liian raskaaksi, siirryin pari vuotta sitten valokuvaukseen. Se on nykyisin rakkain harrastukseni. Valokuvaan, siirrän kuvat tietokoneelle, käsittelen niitä kuvankäsittelyohjelmalla ja tulostan. Teen tauluja, kortteja ja albumeja omaksi ja sukulaisten iloksi. Minulla on 137 albumia, hän nauraa. Lähes jokainen Ingan lause päättyykin helisevään nauruun.

Luonto inspiroi

Kukat, linnut ja luonto ovat sydäntä lähellä. Ingalla riittää kärsivällisyyttä kuvata kukkia, hyönteisiä ja perhosia. Hyvällä objektiivilla pääsee ottamaan upeita lähikuvia. Kärsivällisyyttä on ja aikaa odotteluun riittää.

Valokuvaus on hauskaa

Inga on siitä poikkeuksellinen henkilö, että hän on vielä vanhoilla päivillään halunnut opetella käyttämään uutta tekniikkaa, kännykkää, kameraa sekä tietokoneen kuvankäsittelyohjelmaa. Hän toteaa vaatimattomasti – kun jotain haluaa oppia sen kyllä oppii, vaikka vanhempana ehkä hieman hitaammin. Inga lähettelee myös sähköpostia, surffailee jonkin verran netissä ja puhuu Skypen kautta Espanjassa asuvien sukulaisten kanssa ilmaisia puheluita.

Neulominen on rentouttavaa

Inga on myös käsityöihminen. Koko ajan on meneillään jokin työ. Hän on neulonut käsin useita jakkupukuja, neulepuseroita ja villatakkeja. Mallit hän on kehitellyt omasta päästään. – Kun en löytänyt kaupasta mieleisiäni vaatteita tein ne itse. Nyt en voi enää neuloa 3 numeron puikkoja suuremmilla puikoilla, ettei työ tulisi liian raskaaksi. Panen kyynärpäiden alle tuet, jotta käsiä ei tarvitse kannatella. Sitten panen puikot heilumaan, voin neuloa samalla kun katselen televisiota tai luen, hän kikattaa. Uusi kaunis siniraidallinen neulepusero on taas tekeillä. Tummalle Ingalle sopivat voimakkaatkin värit.

Jooga on Majan laji

Maja on myös 86 vuotias, mutta pirteä lady hänkin. Majan harrastuksiin on aina kuulunut itsestään huolehtiminen ja liikkuminen. Jooga-harrastuksen hän aloitti jo parikymmentä vuotta sitten. Joka-aamuiset rauhalliset venyttelyt kuuluvat välttämättömiin arkirutiineihin.

-Vaikka herätessä kaikki paikat tuntuisivat kuinka kankeilta tahansa, olo helpottuu pian venyttelyn jälkeen, hän sanoo.

Sanaristikot ja kirjat pitävät pirteinä

Maja käy myös vesijumpassa kerran viikossa ja ulkoilee päivittäin. Ristisanatehtävät ovat mainio ajankulu ja aivojumppa. Iltasanomien ja naistenlehtien ristikot täyttyvät hetkessä. Maja seuraa aikaansa intensiivisesti. Kirjoja on aina meneillään vähintään kaksi. Yksi on yöpöydällä iltaa varten, toinen sopii paremmin päivälukemiseksi. Dekkarit ja elämänkerrat kiinnostavat. Maja katselee myös paljon televisiota ja surffaa kanavalta toiselle. Poliisisarjat ja musiikkiohjelmat sekä kiinnostavien henkilöiden haastattelut kuuluvat lempiohjelmiin. Iloa elämään tuovat lapsenlapsenlapset, joiden kehitystä ja kasvua on mukava seurata. Vanhentuneiden ystävien kanssa ei enää niin kovin usein tavata, mutta puhelin soi ahkerasti ja yhteyttä pidetään. Pitkien kirjeiden kirjoittaminen käsin ja hauskojen korttien vaihtaminen hyvän ystävättären kanssa piristävät. Maja on tuntenut parhaan ystävättärensä jo yli 80 vuotta!

Majan housut, jakku, liivi ja neulepusero ovat Finnkarelian 08 mallistosta. Lämpimät värit sopivat hänelle hyvin. Hiukset ovat paksut, harmaita ei ole paljonkaan ilmaantunut. Hiukset hän huoltaa kampaajalla kerran viikossa. Hemmotteluhoidot kosmetologilla ja jalkahoidossa kuuluvat säänöllisiin rutiineihin. Suunnitelmissa on myös hankkia uudet pirteäsankaiset silmälasit.

Molempien upeiden ”ladyjen” viesti nuoremmille on, että vanhuutta ei tarvitse pelätä. Toki se tuo tullessaan vaivoja ja monenlaista muuta vastusta, mutta elämään suhtautuminen on kuitenkin tärkeintä. Joka päivä voi löytää elämälleen uuden merkityksen vanhaksi asti – kuolemaan asti. Kuinka lohdullista onkaan, että fyysisten voimien huvetessa voi keskittyä enemmän ja enemmän henkisen puolen vahvistamiseen. Koko ajan ei kannata purnata kaikkea vastaan, se kuluttaa energiaa turhaan. Positiivinen ajattelu ja elämänilo voi olla geeneissä, mutta kyllä sitä voi vielä vanhanakin harjoitella, he kannustavat.


Aiheet: , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Ompa hyvä artikkeli.

  Ompa hyvä artikkeli. Vanheneminen on upeata kun sen näin voi ottaa. Vähän rahaa se tietenkin myös vaatii. Peruseläke ei oikein tahdo riittää monenlaisiin harrastuksiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pipsa

  13. 11. 2008 19.21

 2. Siis hyvä mieli

  Siis hyvä mieli ja vähän tekemistä koko ajan – niinhän se oli?! Kiitos reseptistä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Katarina

  22. 11. 2008 14.11

 3. Juuri niin, ilonen

  Juuri niin, ilonen elämänasenne pitää virkeänä, silloin sitä jaksaa. Hyvä esimerkki tästä ylläolevien naisten lisäksi oli TV: stä juuri tulleet ohjelmat 99- ja sittemmin 100- vuotiaasta tanskalaisesta Ellenistä. Hänenkin reseptinsä pitkään ikään oli iloinen elämänasenne!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  10. 1. 2009 15.48

Kirjoita kommentti