Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 1. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Muoti ja kauneus

Kierrätys on päivän sana

Kierrätys on tosiaankin päivän sana. Mielestäni on todella mahtavaa, että se huomioidaan jo laajasti. Valtavat tekstiilivuoret voi hyödyntää uudelleen. Tämä Seppälän tuleva mallisto kiinnostaa ja odotan sitä innolla.

Seppälä tieodttaa:

Vaatekeräys pääkaupunkiseudun Seppälöissä onnistui yli odotusten

Seppälä on mukana suomalaisessa innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla. The Relooping Fashion Initiative -projektin vaatekeräys toteutettiin kahdessatoista Seppälän pääkaupunkiseudun myymälässä vuodenvaihteessa. Vaatteita kerättiin kolmen viikon aikana yhteensä 2 600 kiloa. Kierrätetystä kuidusta valmistettu Seppälän uusi mallisto tulee myyntiin loppuvuonna 2016.

VTT:n kehittämän selluloosanliotusmenetelmän avulla käytetyistä puuvillatekstiileistä valmistetaan uutta kuitua muotiteollisuudelle. Seppälä on mukana suomalaisessa The Relooping Fashion Initiative -projektissa, jossa uutta tuotantotapaa kokeillaan arvoketjun kaikissa vaiheissa.

seppala_kierratys_2

Tekstiilejä kerättiin yhteensä yli 1 000 pussia eli 2 600 kiloa

Seppälä järjesti vaatekeräyksen heti joulun jälkeen. Vaatteita kerättiin kolmen viikon ajan kahdessatoista Seppälän pääkaupunkiseudun myymälässä. Kampanjan aikana tekstiilejä kerättiin yhteensä 2 600 kiloa.

– Määrä ylitti kaikki odotukset, iloitsee Seppälän kehityspäällikkö Erica Adlercreutz. – Saimme myös asiakkailta paljon positiivista palautetta kampanjasta. Keräys innoitti monia siivoamaan liinavaate- ja vaatekaappejaan. On hienoa tarjota asiakkaillemme aidosti mahdollisuus olla mukana vähentämässä ympäristökuormaa ja samalla edistää suomalaista tekstiilialan innovaatiotoimintaa.

– Eräs miesasiakas toi meille vanhat 80-luvun Smithy’s puuvillasortsinsa, avasi pussin kassalla ja hehkutti: ”Seppälästä takaisin Seppälään”. Olisiko osuvammin voinut sanoa, Adlercreutz naurahtaa.

Vähemmän poltettavaksi joutuvaa vaatejätettä

Hankkeen tavoite on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin ”suljettu kierto”. Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate käytetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista menee jätevoimaloissa poltettavaksi ja poistuu näin kierrosta.

– Nykyinen toimintatapa poistotekstiilien osalta ei ole kiertotalouden idean mukainen, siksi haluamme olla mukana rakentamassa Suomeen uutta toimintamallia, sanoo Adlercreutz.

– Projektin onnistuminen on tärkeää ympäristön kannalta. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä, lisäksi viljelyssä käytetään paljon ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kun uusien vaatteiden raaka-aineena käytetään vanhoja tekstiilejä, säästämme luontoa ja vähennämme tekstiilijätettä, Adlercreutz summaa.

Ehjät vaatteet Kierrätyskeskukseen – huonokuntoiset uuden kuidun valmistukseen

Suez (ent. SITA) kuljetti Seppälöissä kerätyt vaatteet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Nyt Kierrätyskeskus tekee lajittelun ja myy ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet. Myynnin tuotto käytetään käytetään ympäristö- ja työllisyystyöhön.

Myyntiin kelpaamattomat puuvillatekstiilit pääsevät The Relooping Fashion Initiative -projektin jatkokäsittelyyn. Ensin vaatteista poistetaan napit, vetoketjut ja muut ei-puuvillaiset osat. Seuraavaksi materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi. Selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat, joista valmistetaan Seppälän uusi mallisto.

– Seppälän rooli on olla mukana kehittämässä toimiva materiaali sekä suunnitella ja valmistaa uusi mallisto. Projektissa olemme lisäksi mukana selvittämässä, miten poistotekstiilin suljetun kierron voisi järjestää Suomessa siten, että se tuottaisi Suomeen kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja, Adlercreutz kuvailee.

Uusi keräyskampanja toteutetaan mahdollisesti vielä tänä vuonna

– Keräys sai niin suuren suosion, että harkitsemme keräyksen laajentamista valtakunnalliseksi myöhemmin tänä vuonna. Saimme paljon kyselyitä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, kiittelee Adlercreutz. – Tästä kampanjasta otetaan oppia, ja seuraava kampanja toteutetaan todennäköisesti vähän eri muotoisena.

Kierrätyskampanjan uudesta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

 

www.seppala.fi
www.reloopingfashion.org


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti