Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 1. 2013 Teksti Umami 3 kommenttia Muoti ja kauneus

Huovuta huivi

Huovuta itsellesi uniikki villahuivi – aikaa kuluu vain pari tuntia. Oletko joskus ajatellut, että olisipa kiva neuloa huivi, mutta ei ole aikaa eikä oikeastaan taitoakaan? Tällä tekniikalla molemmat näistä ongelmista ovat ratkaistut!

Vapaalankahuovutus on helppoa, eikä yhden huivin tekemiseen mene kauaa. Minulta meni huivin kasaamiseen noin puoli tuntia, minkä jälkeen huivi pyöri pesukoneessa noin tunnin. Parissa tunnissa valmistui uniikki huivi. Voit valmistaa huiveja vaikka lahjaksi ystäville. Lahja ei maksa paljon, mutta on varmasti saajalleen mieluisa.

Toteutus

1. Vapaalankahuovutukseen tarvitset huopuvia ja huopumattomia lankoja, sakset, lakanan tai muun sopivan kokoisen kankaan, sukkahousut, kumilenkkejä ja pesukoneen.

2. Taittele lakanasta sopivan muotoinen pala, jonka päälle asettelet Huopuvat langat haluamallasi tavalla huivin ”pohjaksi”. Huomioi lakanaa taitellessasi, että huivi kääritään lopuksi lakanan sisään. Jätä siis kangasta tarpeeksi yli. Pohjana toimii hyvin esimerkiksi Novitan Huopanen -lanka. Esimerkissä en katkaissut lankoja vaan rullasin kerästä jatkuvaa nauhaa huivin pohjaksi. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, mikäli haluaa lankojen asettuvan täsmällisesti. Ainahan täsmällisyydellä ei ole niin väliä! Muista tehdä pohjasta hieman pidempi ja leveämpi kuin haluat lopputuloksen olevan, sillä langat kutistuvat huopuessaan.

3. Pohjatyön tehtyäsi loppu onkin yhtä juhlaa. Asettele pohjalankojen päälle muita materiaaleja. Nämä voivat olla huopuvia tai huopumattomia lankoja tai huopuvaa villaa. Novitan Hahtuvainen toimii hyvin. Suosittelen asettelemaan tarpeeksi huopuvaa materiaalia pohjan päälle, jotta lopputuloksesta ei tule liian harva. Voit tehdä kokeiluja ennen lopullisen huivin kasaamista.

4. Kun olet saanut huivista mieleisesi, taittele lakana huivin päälle ja kierrä siitä tiukka rulla. Kiinnitä rulla kuminauhoilla ja sujauta se vanhoihin sukkahousuihin. Sukkahousut pitävät huovutettaessa irtoavat villahahtuvat hyvin kurissa – pesukoneesi ei täyty irtovillasta.

5. Laita tekemäsi paketti pesukoneeseen vaikkapa muutaman pyyhkeen kanssa. Itse huovutin 60 asteen normaalipesussa. Voit lisätä mukaan myös ripauksen pesuainetta. Mikäli huomaat, ettei huivi ole huopunut tarpeeksi pakettia avatessasi, laita se uudestaan koneeseen pyörimään.

6. Mikäli haluat koristella huiviasi myös muilla keinoin, voit esimerkiksi ottaa hahtuvalangasta tai huopuvasta villasta sopivan kasan materiaalia ja laittaa sen sukkahousun sisään. Muotoile materiaalista sukkahousun avulla pallo ja kiinnitä sukkahousu solmulla tai kumilenkillä. Laita pallot pesukoneeseen pyörimään samalla kun huivi on huopumassa. Saat näin helposti ja nopeasti myös huopapalloja. Voit myös ostaa valmista huopaa kaupasta ja leikellä siitä esimerkiksi huopakukan huiviisi. Leikkele vaikkapa piparkakkumuotin avulla kukkia ja ompele ne parilla pistolla kiinni toisiinsa. Taustalle voit laittaa hakaneulan ja huivin koriste on valmis.


Aiheet: , , , ,

3 kommenttia

 1. Hieman kysymysmerkkinä siitä,

  Hieman kysymysmerkkinä siitä, kuinka harvaan/tiheään lankaa pitää asetella, mutta tätä voisi kokeilla!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  3. 10. 2008 9.14

 2. Hei Laura! Lankojen

  Hei Laura!

  Lankojen tiheys on ihan makuasia. Jos haluat ilmavamman ”reikähuivin”, niin asettele pohjalankoja harvakseltaan. Jos taas haluat tiiviimmän ja tuulenpitävämmän huivin, asettele langat tiheämmin. Jos teet tiiviin asettelun, niin kannattaa kuitenkin varoa, ettei huvista tule liian tönkkö. Suosittelen kokeilemaan ensin, jos haluat juuri tietynlaisen lopputuloksen. Tämä on tekniikka, jossa voit helposti yllättyä positiivisesti!
  t. Hanna

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hanna Kurkela

  3. 10. 2008 20.02

 3. Hienoja juttuja ei

  Hienoja juttuja ei kun hyvää jatkoa Käsityö allalle Näin sitä pitää tehdä, R, j,

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Reiska

  7. 1. 2009 18.49

Kirjoita kommentti