Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 1. 2015 Teksti Hannele Eklund, kuvat /kuva Kansallisooppera Ei kommentteja Ooppera

Ovela kettu – suomalaista design-oopperaa

Tšekkiläisen säveltäjä Leoš Janáčekin (1854-1928) ooppera Ovela kettu oli Kansallisoopperan ohjelmistossa edellisen kerran 1970-luvun alussa. Nyt teos tekee paluun kevään ohjelmistossa, todellisena design-versiona.

Rudolf Tesnohlídekin kirjoittamien, sanomalehdessä jatkokertomuksena ilmestyneiden eläintarinoiden pohjalta syntynyt ooppera kantaesitettiin syyskuussa 1924. Tarinoiden kirjoittaja antoi säveltäjälle oikeuden muokata tekstinsä libretoksi, minkä tuloksena kolminäytöksisessä teoksessa ei ole varsinaista yhtenäistä tarinaa. Luonto ja eläimet ovat keskeisessä roolissa, Janáčekin mukaan Ovela kettu on metsäidylli. Eläinten ja ihmisten rinnakkaiset elämät ja elämän kiertokulku ovat oopperan kantava teema. Janáčekin musiikki on ilmeikästä ja tavattoman kaunista. Säveltäjän omintakeinen tyyli perustuu ihmisten puhemelodioiden muuttamiseen musiikiksi, eläinten ilmaisusta hän kirjoittaa: ”Vuosia olen kuunnellut eläimiä ja painanut mieleeni niiden puhetta: olen kotonani niiden kanssa.”

Kuvittaja ja suunnittelija Klaus Haapaniemi oli kiinnitetty teoksen visuaaliseksi toteuttajaksi jo ennen ohjaajan ja koreografin kiinnittämistä. Haapaniemen kuvakieli on tullut tutuksi mm. Iittalan Taika-sarjan astioista, mutta hän on tehnyt paljon muutakin: tekstiilien, valaisimien ja mattojen lisäksi mm. kuvituksia, joista kirjailija Rosa Liksomin kanssa tehty samuraitarina Neko (WSOY) herätti Oopperan taiteellisessa johtajassa Lilli Paasikivessä ajatuksen kutsua Haapaniemi debytoimaan oopperan maailmassa.

Oman ensimmäisen designliikkeensä Lontooseen vuonna 2010 avanneen Haapaniemen Ovelaan kettuun luoma visuaalinen ilme on upea. Oopperan musiikin inspiroimana syntynyt mehevä värimaailma ja mielikuvitusta tulvivat eläinhahmot yhteistyönä lavastaja Mark Väisäsen ja Kansallisoopperan valaistusmestari Matti Leinosen kanssa syntyneissä sadunomaisissa lavasteissa, muodostavat vastustamattoman kokonaisuuden, jossa on kaikki ainekset kansainväliseksi vientituotteeksi. Haapaniemen Ovela kettu on jo tuotteistettu paitsi uudeksi astiamallistoksi Iittalalle, myös silkkihuiviksi ja taskuliinaksi, joita myydään Oopperan kaupassa.

Toista kertaa Kansallisoopperassa vierailevan työparin, ohjaaja Immo Karamanin ja koreografi Fabian Poscan töissä ohjaus ja koreografia muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Ovelassa ketussa on runsaasti tilaa tanssille, ohjaaja ja koreografi vievät tarinaa eteenpäin orkesterivälisoittojen aikana. Säveltäjän itsensä mukaan teos on yhtä paljon ooppera kuin pantomiimi. Fabian Posca korostaa mielikuvien merkitystä ja kertoo etsivänsä sopivaa liikekieltä musiikin ja visuaalisuuden keskeltä, sen sijaan että pyrkisi matkimaan eläinten liikkeitä sellaisenaan.

Kansallisoopperan Ovela kettu esitetään nyt ensimmäisen kerran alkuperäisessä muodossaan ja suomeksi. Käännös on tehty suoraan alkukielestä, eikä Janáčekin oopperat saksaksi kääntäneen Max Brodin versiosta. Kapellimestarina ensi-illassa on Dalia Stasevska, metsänvartijan rooleissa vuorottelevat Jaakko Kortekangas ja Ville Rusanen, kettuna Mari Palo ja Hanna-Leena Haapamäki ja kettuneitinä Hanna Rantala ja Kaisa Ranta. Solistit luonnehtivat teosta laulajan kannalta helposti lähestyttäväksi ja kokevat suomenkielisen version nautittavaksi laulaa. ”Janáčekin musiikissa on kaikki”, toteaa Ville Rusanen.

Koko perheen oopperaksi Ovela kettu on vaativa, mutta ehdottomasti suositeltava. Filosofisen, elämää, ikääntymistä ja kuolemaa käsittelevän tekstin tarkka seuraaminen kaipaa tuekseen tekstityslaitetta, joten nuorimmat katsojat kannattaa tutustuttaa kertomukseen etukäteen. Sukupolvien välisille keskusteluille teos antaa erinomaiset eväät. Ovela kettu on oopperaksi lyhyt, hieman reilut pari tuntia väliaikoineen, mikä lienee hyvä uutinen muillekin kuin seuraavasta kouluaamusta huolta kantaville. Ovelan ketun ensi-ilta on perjantaina, 23.1., esityksiä on yhteensä 12, viimeinen maaliskuussa, 20.3. Alaikäraja Kansallisoopperan suosituksen mukaan on kuusi vuotta.

http://www.ooppera.fi/ohjelmisto/ovela_kettu/2695

https://www.klaush.com


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti