Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 12. 2011 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Albert Edelfelt -verkkogalleria avautunut

Helsingin yliopiston museologian laitoksen opiskelijat ovat toteuttaneet Albert Edelfeltin säätiön toimeksiannosta mielenkiintoisen verkkogallerian, joka kertoo taiteilijan elämästä  Porvoossa ja niistä maalauksista, joita hän siellä loi. Vuonna 1879 Albert Edelfeltin äiti vuokrasi Haikon kartanon mailla sijaitsevan kesähuvilan, josta tuli taiteilijan kesäkoti kuolemaan saakka. Hän rakasti  saaristoa ja sen asukkaita, jotka edustivat hänen mielestään isänmaata ja suomalaisuutta parhaimmillaan, ja jotka olivatkin hänelle ehtymätön innoituksen lähde. Albert Edelfelt vietti Porvoon Haikossa kaikkiaan 26 kesää ja maalasi yli 220 teosta, joista useat palkittiin Pariisin salongeissa.

Verkkogalleria on kulttuurikasvatuksellinen hanke, joka on tarkoitettu sekä kuvataiteesta kiinnostuneille aikuisille että koululaisille. Verkkogalleriassa on lapsille tarkoitettu tehtäväosio, jota kuvataideopettajat voivat käyttää opetustyössään. Se soveltuu myös vanhempien ja lasten yhteiseksi puuhaksi kuvataiteen tiimoilta.

Akvarelli, joka esittää taiteilijan äitiä istumassa Haikon huvilan keltaisessa salongissa, 1902

Eklöfin pojat Villa Sjökullan kuistilla, 1890

Albert Edelfelt-galleria jakautuu useisiin eri osioihin. Taiteilija -osiossa kerrotaan Edelfeltin elämästä. Pariisi – Haikko -osassa tehdään selkoa kahden taiteilijalle tärkeän kotipaikan vaikutuksista hänen taiteeseensa. Luonto kertoo Edelfeltin suhteesta luontoon ja meren saaristoon. Kansankuvaus valottaa taiteilijan rakkautta saaristolaisiin malleihinsa sekä kertoo taiteilijasta yhteiskuntaluokkien kuvaajana.  Unelma naisesta – käsittelee Albert Edelfeltin naiskuvauksia. Edellisten lisäksi oman osionsa muodostavat  Tehtävät sekä Ateljee: ateljeemuseon esittely ja Albert Edelfeltin säätiön esittely.
Verkkogallerian ruotsinkielinen versio valmistuu vuoden 2012 alussa.
Hanketta ovat tukeneet Nordea Pankki Suomi, Porvoon Energia, Säästöpankkisäätiö Porvoo, Varma ja Wärtsilä.

Verkkogalleria löytyy seuraavasta osoitteesta:   www.albertedelfeltinateljee.fi

Valokuvassa taiteilijan äiti Alexandra Edelfelt (os. Brandt) ja poika Erik Edelfelt Haikon huvilan terassilla n. vuonna 1900. Kuva: Porvoon museo

Taiteilijan sisar Ellen Edelfelt (1859-76). Muotokuva on maalattu 1876 ja pian sen valmistumisen jälkeen Ellen menehtyi tuberkuloosiin.

Taiteilijan lempisisareksi mainittu Annie Edelfelt (1866-1935). Teos on maalattu 1883.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti