Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 2. 2013 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Maalauksia Gaiasta ja kuvia muuttajien jälkeläisistä

Galleria Jangvassa Uudenmaankadulla on vielä tämän viikon esillä kaksi kiinnostavaa näyttelyä: Alina Sinivaaran Maalauksia Gaiasta ja Jason DeBosen He lähtivät 150 vuotta sitten, joka kertoo suomalaissiirtolaisten jälkeläisistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

ALINA SINIVAARA: 
Maalauksia Gaiasta

”Näyttelyni maalaukset ovat kaikki vuodelta 2012. Aiemmissa näyttelyissäni olen käsitellyt keskeneräisyyden tematiikkaa, elämää ja ympäristöämme jatkuvan muutoksen, remontin ja raivauksen kynsissä. Töissäni myllätty työmaa on toiminut myös metaforana jatkuvassa muutospaineessa olevasta yhteiskunnastamme. Se on kuvannut kiihkeän muutoksen ja liikkeen kulttuuria, jossa elämme.
Nyt työmaat ja työkoneet ovat saaneet väistyä meduusojen, lintuparvien ja avaruussumupilvien tieltä. Maapallon ekosysteemiin liittyvät teemat ja kuva-aiheet ovat tulleet töihini osittain siitä, että olen ollut tanssijana mukana monitaiteisessa Gaia-projektissa. Gaia on Erika Alajärven koreografioima ja ohjaama flamencotanssiteos, joka käsittelee ihmistä osana luontoa ja maapalloa meissä kaikissa.”

Säihkenäyttämö, akryyli ja öljy kankaalle, 80 x 120 cm, 2012

Kudelma, akryyli ja öljy kankaalle, 140 x 150 cm

”Kehollisuus, fyysinen liike ja erilaiset tunnelmat ovat minulle merkityksellisiä sekä maalatessa että tanssiessa. Ekspressiivisen maalausjäljen rinnalla kulkee nyt häivähdyksenomaisesti ihmisiä; yksinään, ryhmissä ja osana tätä ihmeellistä ekosysteemiä, jonka osia me kaikki olemme ja jota kaikki hengitämme. Maalauksissani ihminen on erillinen oma itsensä, mutta myös erottamaton osa luontoa – ottamatta kantaa mikä siinä on hyvää tai pahaa.”

Monitaiteellisen Gaia- projektin etenemistä voi seurata blogista (http://gaia-teos.org/). Galleria Jangvan tanssilliset performanssit pyrkivät yhdistämään sekä tanssin että kuvataiteen liikekielen. Esitysajat ovat lauantaisin klo 16 koko näyttelyn ajan.

JASON DEBOSE: 
He lähtivät 150 vuotta sitten

Valokuvia

Jason DeBose on saanut päätökseen kaksi vuotta kestäneen työnsä ja koonnut siitä näyttelyn nimeltään “He lähtivät 150 vuotta sitten” (“They left 150 years ago”). Näyttely käsittelee Suomesta Kanadaan ja Yhdysvaltoihin vuosina 1860 – 1920 muuttaneiden suomalaisten jälkeläisiä.

DeBose kirjoittaa eräänä aurinkoisena, kylmänä aamuna Marquettan ulkopuolella poliisiasemalla Michiganinissa: ”Noin 250.000 – 350.000 suomalaista pakeni Pohjois-Amerikkaan karkeasti ottaen vuosina 1860 – 1920, johtuen Suomen heikosta taloudellisesta tilanteesta. Näiden kuudenkymmenen vuoden aikana jokainen aikuinen pohti jäädäkö Suomeen vai tarttuako tilaisuuteen ja lähteä laivalla tuntemattomaan maahan, jossa huhujen mukaan eurooppalaiset rikastuvat nopeasti, missä voi pitää aseita ja missä on uskonnonvapaus. Näyttelyni tarkastelee 2000-luvulla eläviä muuttajien jälkeläisiä kahdesta eri näkökulmasta; heitä, jotka halusivat jäädä Suomeen ja heitä, jotka lähtivät.”

Through the Reeds 87 x 58 cm, 2010

“Tähän päivään asti olen tehnyt 13 edestakaista matkaa yli Atlantin, kaksi matkoista on omistettu pohjoisamerikkalaisille, joilla on suomalaiset juuret. Löysin Yhdysvaltojen väestölaskennan tilastoja maakunnittain. Tilastot kertovat prosentteina, kuinka monella on suomalainen tausta. Koko maan laajuudelta katsottuna, kuudella tuhannesta oli suomalaistausta (hädin tuskin puoli prosenttia koko väestöstä). Kun huomasin, että paikoitellen luku nousi yli 300 (osissa Minnesotaa, Wisconsinia ja Michigania), tiesin, että minun pitää valokuvata siellä. Tuntuu hyvin nurinkuriselta, että olen ollut pitkään Suomessa, mutta en ole ollut koskaan tietyissä osissa Yhdysvaltoja, missä suomalaistaustaisia on niin iso osa väestöstä. Päätin lähteä näille alueille, kun olin tehnyt muutamia kuukausia siirtolaistutkimustani Kansalliskirjastossa Helsingissä. Onnekseni minulla on täti, joka asuu Minneapoliksessa, joka on ‘suomalainen urbaani pääkaupunki’ Yhdysvalloissa. Vietin siellä seitsemän viikkoa keväällä ja kesällä 2011, yrittäen jäljittää jokaisen paikan ja ihmisen, jolla oli jokin sidos Suomeen. Sain hyviä johtolankoja kirjoitettuani Minnesotan yliopiston kielikeskukseen ja osallistuttuani sunnuntaisin jumalanpalvelukseen Christ Church Lutheran kirkossa. Kirkon on suunnitellut Eero Saarinen. ”

A Call Center Agent Relaxes after Breakfast, Spokane, Washington, November 2012

”Kaiken taustatutkimukseni jälkeen päätin ajaa syksyllä 2012 halki oman maani. Tämä matka, jonka tarkoituksena oli paljastaa suomalaisten osuus Yhdysvaltojen kehityksessä, paljasti yhtäläisyyksiä suomalaisten ja amerikkalaisten välillä, molemmat osapuolet kokivat kameran hyvin uhkaavaksi. Viikkojen aikana valokuvasin kaduilla yli 30:sa kaupungissa, siellä missä on suhteessa paljon suomalaistaustaisia. Minua on nimitelty, laskutettu, uhkailtu ja soiteltu poliisia perääni. Aina Kaliforniasta Michiganiin asti olen ollut tekemisissä lain kouran kanssa tähän projektiin liittyen. Washington – tarkastus, Montana -tarkastus, South-Dakota – tarkastus, Minnesota -tarkastus, Michigan -kaksi tarkastusta… ja olettaen, että vietän suurimman osan ajastani amerikansuomalaisten parissa, jotka ovat kutsuneet minut luokseen ja antaneet luvan dokumentoida heitä valokuvin. Tämä osoittaa vain sen miten huonoon valoon valokuvaajat ovat joutuneet tämän päivän Amerikassa, paparazzien, yksityisetsivien ja villien Hollywood salainen agentti-elokuvien maassa. New York Cityä lukuun ottamatta, kaikkialla missä kamera oli kohdistunut vain yleisesti johonkin suuntaan, aiheesta nousi heti häly “Mitä tuo mies on tekevinään”?

Cold Wet Cash, Rainier, Oregon, December 2012

”Tiesin saavani kokea erikoisia hetkiä, kun aloitin elämäntapani valokuvaajana ottaen vuosittain runsaat 20.000 valokuvaa arkipäiväisistä kohteista mutta tämän myötä työni on saavuttanut uudet mittasuhteet. Surrealistisen syksyn jälkeen on aika jakaa töitteni hedelmiä, kiitos amerikkalaisten ja suomalaisten näyttelyjärjestäjien.”

ALINA SINIVAARA: 
Maalauksia Gaiasta
, 30.1 – 17.2.2013

JASON DEBOSE
: He lähtivät 150 vuotta sitten, 
valokuvia,  
30.1. – 17.2.2013

Galleria Jangva
Uudenmaankatu 4-6, sisäpiha
00120 Helsinki
puh 6123743

ti-pe 11-19 la-su 11-17

galleria@jangva.fi
www.jangva.fi


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti