Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 5. 2017 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

When it gets dark we go home

Taidemaalariliiton T M -galleriassa Erottajalla on nyt esillä taidemaalari Camilla Mihkelsoon hienoja maalauksia.  Hän maalaa vanhojen valokuvien tapaan, tulkiten kuvia uudella tavalla. Kuvissa on mukana kauniin, siloitellun pinnan alla jokin levottomuus, jopa vaaran tai uhkan tunne. 

Vasemmalla: Black lace, 70 cm x 60 cm, 2016

Taiteilija kirjoittaa: ”Käytän maalausteni lähtökohtina vanhoja valokuvia, joiden aikajana ulottuu viktoriaanisesta aikakaudesta 1950-luvulle saakka. Koen valokuvien etsimisen ja katsomisen tärkeäksi osaksi maalausprosessia. Valokuvat ovat snapshotteja menneisyydestä, otoksia ohimenevistä hetkistä, joihin emme voi enää palata. Ne kantavat mukanaan jatkuvan muistutuksen muutoksesta, ajankulusta ja myös kuolemasta. Yksityinen ja henkilökohtainen sulautuvat valokuvassa yhteiseen ja universaaliin.

Brothers, öljy levylle, 100 cm x 115 cm, 2016

Maalausprosessi perustuu jo olemassa olevan kuvan uudelleen tulkitsemiseen. Pyrin purkamaan auki maalaamalla sen mikä valokuvassa kiehtoo. Olen kiinnostunut valokuvan ja maalauksen suhteesta. Kuinka voi antaa maalauksen viedä, ja olla silti samalla yhteydessä sen lähteeseen. Vaikka lähtökohtana on jo olemassa oleva kuva, lopulta kaikki kuitenkin palautuu aina maalaukseen.

Wildwood, öljy levylle, 50 x 44 cm, 2016

Dolores (Boredom), öljy levylle, 60 cm x 48 cm, 2016

Teosteni teemoissa toistuvat lapsiaiheet ja lapsuuden tematiikka. Maalaan myös paljon muotokuvia, mutta en koe niiden esittävän tiettyä henkilöä vaan ilmaisen niiden kautta omia tunteitani ja ajatuksiani. Teoksiani innoittavat ajan kulku, ihmiselämän hauraus ja hetkellisyys. Näyttelyn nimi viittaa ajatukseen kodista turvapaikkana, niin abstraktina käsitteenä kuin myös konkreettisena asiana. Mieli voi suojata itseään kuvittelemalla ihanteellisen pakopaikan, jonka voi mieltää kodiksi.”

–  Camilla Mihkelsoo

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Camilla Mihkelsoo

WHEN IT GETS DARK, WE GO HOME

17.5.2017 — 4.6.2017

T M -galleria, Erottajankatu 9 B (sisäpiha), 00130 Helsinki


Kirjoita kommentti