Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Anne Holt: Tuntematon uhka

Hyviä dekkaristeja on monia, norjalainen Anne Holt on yksi heistä. Tuntematon uhka kuuluu Holtin Hanne Wilhelmsen -sarjaan. Kirja käsittelee ajankohtaista maahanmuuttovastaisuutta ja islamofobiaa.

Romaanin päähenkilö Hanne Wilhelmsen on sairaseläkkeellä oleva poliisi. Hän halvaantui osittain luodista, jonka ampui korruptoitunut poliisi jouduttuaan satimeen. Ampumistapahtumassa oli mukana Hannen kollega ja pari Billy T., jota lähes täysin erakoitunut, pyörätuoliin joutunut Hanne ei ole halunnut tavata ampumisensa jälkeen, vaikka he olivat aikoinaan ylimmät ystävät. Hanne on naimisissa Nefis-nimisen naisen kanssa ja heillä on kymmenvuotias Ida-tytär.

Hanne saa yllättävän puhelun entiseltä kollegaltaan, nykyiseltä poliisimestarilta Silje Sørenseniltä Oslon rikospoliisista, jossa Hannelle tarjotaan työtä vanhojen rikosten tutkijana. Hänelle luvataan avuksi nuori poliisi Henrik Holme, jonka tehtävänä on hoidella tutkimusten kenttätyö. Ensimmäinen tutkittava tapaus on seitsemäntoistavuotiaan Karina Knophin katoaminen matkalla koulusta kotiin. Selviää, että kahdella pakistanilaista syntyperää olevalla nuorukaisella on tekemistä katoamisen kanssa.

Oslossa tapahtuu paha pommi-isku, jossa kuolee ja loukkaantuu ihmisiä.  Billy T. on tullut vastahakoisesti hänen vierailuunsa suhtautuvan Hannen luo ensimmäistä kertaa Hannen onnettomuuden jälkeen, kun jonkin ajan kuluttua kuuluu hirvittävä räjähdys aivan läheltä Hannen asuintaloa. Billy T., joka ei ole enää poliisi, ryntää ulos katsomaan, mitä on tapahtunut. Pommi oli räjäytetty NISY:n eli islamilaisen yhteistyökeskuksen toimistorakennuksen seinän vieressä, kuolonuhreja oli paljon, samoin loukkaantuneita ja paikalla oli hirveä kaaos. Billy T. palaa vielä Hannen luo räjähdyspaikalta ja kertoo näkemästään, josta Hanne on jo saanut tietoa Twitteristä ja TV:tä. Alamaissa oleva Billy T. kertoo nyt Hannelle parikymppisestä, hiljattain luokseen muuttaneesta Linus-pojastaan, jonka hän pelkää sekaantuneen rikolliseen toimintaan. Hän pyytää apua Hannelta. Hanne suhtautuu aluksi nuivasti, mutta suostuu sitten auttamaan.

Pommi oli räjäytetty NISY:n eli islamilaisen yhteistyökeskuksen toimistorakennuksen seinän vieressä. Ihmisiä kuoli 23 ja paikalla vallitsee hirveä kaaos. Jonkin ajan kuluttua räjähtää vielä kovemmin suositussa kahvilassa. Tekijäksi pommi-iskuihin ilmoittautuu entuudestaan tuntematon Profeetan Tosi Umma -järjestö. Ovatko muslimit sotajalalla keskenään, vai mistä oikein on kysymys?

Kansa on raivoissaan ja maahanmuuttajavastaisuus on huipussaan. Äärioikeistolaiset saavat vettä myllyynsä ja vihapuheet ovat sen mukaiset.

Tästä asetelmasta alkaa erittäin hienosti kirjoitettu ja jännittävä romaani. Poliisilla on pasmat sekaisin, eikä tulosta tule kovasta ylimmän johdon painostuksesta huolimatta. Kuka mahtaa lopulta selvittää pasmat ja saa rikolliset telkien taa, varmasti arvaat, mutta miten kaikki loksahtaa kohdalleen, siinä riittää mielenkiintoista luettavaa.

Anne Holtin uutuuksia en jätä koskaan väliin!

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

anne-holtin-kuva-001

Anne Holt (s. 1958) on koulutukseltaan asianajaja. Hän on toiminut lyhyen ajan Norjan oikeusministerinä ja työskennellyt poliisin palveluksessa sekä luonut merkittävän uran toimittajana. Nykyisin hän on omistautunut kirjailijanuralleen. Hanne Wilhelmsen -sarjan edellinen romaani 1222 ilmestyi vuonna 2008.

Kirjan tiedot

Anne Holt
Tuntematon uhka
Alkuteos Offline
Suomennos Outi Menna
408 sivua
Gummerus
www.gummerus.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti