Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 2. 2013 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Perhemediat Ei kommentteja Kirjallisuus

Luin kirjan – Golgata-kansio

Saksalaisen menestyskirjailija Philipp Vandenbergin rikosromaani Golgata-kansio (Perhemediat) oli kiinnostava lukukokemus. Hän ammentaa aiheensa arkeologiasta, historiasta ja uskonnosta. En ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan, mutta Golgata-kansio vei täysin mukanaan, ja kiinnostuin kirjailijan muustakin tuotannosta, joka on todella mittava. Kirjailijalta on aiemmin julkaistu suomeksi ainoastaan kaksi teosta – Faaraoiden kirous (WSOY, 1976) ja Nero: keisari ja jumala, taiteilija ja narri (WSOY, 1982).

Philipp Vandenberg (s. 1941), alkuperäiseltä nimeltään Klaus Dieter Hartel on kansainvälisesti ylistetty kirjailija ja Saksan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hän raivasi tiensä ankeasta lapsuudesta menestykseen. Hän opiskeli Münchenin yliopistossa taidehistoriaa ja saksan kieltä, ja toimi sittemmin lehtimiehenä useissa eri lehdissä, kunnes jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1976. Aluksi hän kirjoitti historiallisia tietokirjoja ja romaaneja, mutta myöhemmin häneltä on ilmestynyt lukuisia rikosromaaneja. Hänen kirjojaan on käännetty 33 kielelle.

Golgata-kansio käsittelee kansainvälistä, rikollista elinkauppaa, joka saa hiukset nousemaan pystyyn. Pelottavaan rikosvyyhteen on sotkeutunut myös Vatikaani ja sen vaikutuspiirin ulottumattomiin ajautunut katolisten pappien ääriryhmä. Lisäjuonteena kirjassa on mielikuvituksellinen arkeloginen löytö, joka julki tullessaan mullistaisi koko maailmanjärjestyksen. Kaikki alkaa taitavan kirurgin, professori Gropiuksen tekemästä elinsiirrosta Münchenin yliopistollisessa sairaalassa. Kun potilas täysin yllättäen menehtyy, Gropius alkaa  selvitellä asiaa, jolloin paljastuu merkillisiä asioita, ja hän joutuu kansainvälisten ganstereiden tähtäimeen. Tarina on todentuntuinen ja koukuttava.  Sietämätön jännitys jatkuu loppuun asti.

Toivottavasti Philipp Vandenbergin romaaneja saadaan jatkossakin lukea suomennettuna.

Kirjan tiedot

Philipp Vandenberg
Golgata-kansio
Suomentanut Olli Eloranta
366 sivua
ISBN 978-952-210-153-2
Kovakantinen, 28,00 €
www.perhemediat.fi


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti