Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 3. 2013 Teksti Tony Dunderfelt, kuvat /kuva Daniel Dunderfelt Ei kommentteja Parisuhde

Seksuaalisuus elämänvoimana

Olen pitkään ihmetellyt, miten vähän kirjallisuudessa ja julkisessa keskustelussa puhutaan seksuaalisuudesta elämänvoimana.

Seksuaalisuuden merkitystä terveyteen ja ihmisen omaan hyvään oloon on toki vaikeaa tutkia tieteellisen luotettavasti. Elämänvoima psykologisena käsitteenä viittaa nimittäin henkilökohtaiseen kokemukseen siitä, miltä eläminen ja tekeminen tuntuvat juuri nyt.

Seksuaalisuuden tutkimus on ollut pääasiassa luonnontieteellistä mittausta (esimerkiksi mitä tapahtuu elimistössä orgasmin aikana) ja sosiologista kartoitusta (miten suuri osa ihmisistä on kokeillut anaaliseksiä).

Toisaalta ihmisten kuulee hyvin usein puhuvan siitä, kuinka seksi on ”energisoivaa” ja kuinka se tuo elämään enemmän ”voimaa”. Tai että seksin puute vie elämäniloa ja saa arjen vaikuttamaan harmaalta.

Mistä siis on kysymys?

Elämänvoima on melko epämääräinen käsite, josta jokaisella ihmisellä voi olla hyvin henkilökohtainen käsitys. Moni ei varmaan edes ymmärtäisi, mistä on kysymys, jos haastattelua tekevä tutkija kysyisi: ”Oletko kokenut, että seksi lisää elämänvoimaasi?” Useat miehet vastaisivat, että ei lisää, sillä seksin jälkeen uni maistuu niin makoisasti!

Elämänvoiman kokemus ilmenee siten, että jotain on helppo ja mukava tehdä. Asia tuntuu merkitykselliseltä ja tuo energiaa. Jokin muu asia tuntuu vaikealta ja väsyttävältä. Se vie energiaa, tuntuu tyhmältä tai puisevalta.

Seksuaalisuus, jos mikään, liittyy elämänvoimaan. Seksin kautta synnymme ihmisinä maailmaan ja ylipäätänsä saamme elämän. On siten täysin luonnollista ajatella, että seksuaalisuus edistää tai estää elämänvoiman kokemisen. Sen avulla kokee itsensä voimakkaaksi, arvostetuksi ja tuntee olevansa osa ”jotain suurempaa”, osa Elämää.

Seksuaalisuutta on koko elävässä luomakunnassa. Kukat ja mehiläiset, lintujen laulu ja teerien soidinmenot… Luonto on giganttinen seksuaalisuuden ja suvunjatkamisen keidas. Luonnossa kävellessä voi helposti havaita, miten myös omat elämänvoimat elävöityvät.

Uudenlaisen seksuaalisuuden avain on ymmärtää tai myöntää, että seksuaalisuus on paljon muuta kuin panemista tai keino suvun jatkamiseen. Seksuaalisuuden avulla luodaan, ylläpidetään ja syvennetään ihmissuhdetta. Seksi on terveellistä. Sen lisäksi seksuaalisuuden avulla voi olla suorassa kokemuksellisessa yhteydessä elämää ylläpitävien ja luovien voimien kanssa.

Tässä juttusarjassa tulen kuvaamaan seksuaalisuutta kuuden kokonaisuuden avulla, joille kaikille annan puhekielestä tuttuja ilmaisuja.

1) Seksuaalisten paineiden purkaminen (Paneminen)

2) Suvun jatkaminen (Yhtyminen)

3) Seksi yhdessäolon voimistajana (Rakasteleminen)

4) Seksi roolileikkeinä (Naiminen)

5) Elämänkokemuksen syventäminen (Avautuminen)

6) Henkinen seksi (Pyhä seksuaalisuus)

Kaksi ensimmäistä liittyy meihin sisäänrakennettuihin vaistonvaraisiin toimintoihin. Ne tapahtuvat kuin itsestään, ikään kuin sisäisestä pakosta, biologisen ohjelmoinnin voimasta.

Kaksi seuraavaa liittyy kahden ihmisen väliseen vuorovaikutukseen ja ovat luonteeltaan psykologisia. Eroottisen kosketuksen ja rakastelemisen avulla koetaan suhteen lähentymistä ja syvenemistä. Tai seksin avulla leikitään ja säädellään seksipartnereiden välillä vääjäämättä syntyvää valta-asetelmaa.

Kaksi viimeistä tunnetaan kulttuurissamme heikoimmin. Ne voisi nimetä elämänhenkisyydeksi. Ne tulevat todellisiksi, kun suostumme avautumaan seksuaalisuudessa oleviin ihmeellisiin mahdollisuuksiin. Tämä tapahtuu yleensä niin, että sekä nainen että mies tahtovat syventää yhdessäoloaan ja tietoisesti laajentaa yhteistä seksuaalista kokemustaan.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti