Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 2. 2010 Teksti Umami, kuvat Maarit Kalmakurki Ei kommentteja Michaela

Kalmakurjen flirttaileva uusi Marilyn-vaatemallisto kutsuu jo kesään

Nuoren vaatesuunnittelijan Maarit Kalmakurjen ensimmäinen oma vaatemallisto Marilyn got lost into 21st century sai runsaasti huomiota Helsingissä pidetyillä Muotimessuilla. Suomessa valmistettavat vaatteet tulevat myyntiin jo maaliskuussa Helsingissä, Tampereella ja Turussa sijaitseviin erikoisliikkeisiin.

Mielenkiintoinen mallisto vie meidät amerikkalaiseen 50-luvun rantaelämään ja tuo sen ajan vapaan ja raikkaan hengen 2000-luvun vaatteisiin. Kekseliäitä yksityiskohtia, mielenkiintoisia leikkauksia ja laadukkaita materiaaleja – tyylikkään naisen vaatteita, joissa on hyvä olla.

Malliston inspiraationa toimi itse asiassa Piukat paikat -elokuva. Hurmaannuin niistä sen ajan vaatteista ja erilaisista leikkauksista, jotka halusin nyt tuoda ihan tavallisiin käyttövaatteisiin. Sieltä juontaa myös malliston omaperäinen nimi; Marilyn got lost into 21st century, Kalmakurki kertoo.

Suunnittelulleni on tunnusomaista yksinkertaiset kauniit muodot. Kaavoitusvaihe on minusta erityisen tärkeä ja pyrin aina kehittämään vaatteesta istuvan, toimivan sekä naisellisen kauniin. Välillä voidaan poiketa totutusta ja keksiä saumalle tai leikkaukselle joko erilainen paikka tai jättää se kokonaan pois. Tämä antaa vaatteen kantajalle aivan uudenlaisen tunteen vaatteesta. Less is more, tiivistää Kalmakurki suunnittelun periaatteitaan.

kalmankurki2

Maarit Kalmakurki yhdistää teatterin ja muodin maailmat.

Maarit Kalmakurjen intohimo vaatesuunnitteluun vei hänet opiskelemaan alaa Englantiin, Birmingham Institute of Arts & Design:iin. Palattuaan Suomeen vuonna 2004 Kalmakurki on suunnitellut kotimaisille muotitaloille mutta myös tehnyt puvustuksia useisiin kotimaisiin teatteri- sekä elokuvaproduktioihin, mm. Madaamit, Ei nyt, rakkaani sekä B. Virtanen. Molemmista maailmoista ammentavan Kalmakurjen vahvan kädenjäljen tunnistaa vaatteiden selkeistä linjoista, kekseliäistä leikkauksista ja tarkkaan harkituista yksityiskohdista.

Voisi kuvitella, että on vaikea vaihtaa maailmasta toiseen varsinkin kun suunnittelu- ja puvustusprojektit tuppaavat menemään aina iloisesti päällekkäin. Kalmakurki kuitenkin toteaa olettamuksen olevan väärä.

Lähden aina samoista periaatteista liikkeelle, oli sitten kyseessä puvustus tai vaatesuunnittelu. Teen paljon taustatutkimusta ja olen kiinnostunut vanhoista tarinoista, joita tutkin inspiraation lähteeksi. Käytän historiaa hyväkseni ja muokkaan siitä saamillani ideoilla moderneja vaatteita. Tyyliäni voisi ehkä kuvailla sanoilla Modern Vintage, Kalmakurki pohtii.

Kalmakurki nauttii töidensä vaihtelevuudesta, ja hyödyntää suunnittelua ja tutkimusta ristiin rastiin toistensa kanssa. Teatteripuvustuksessakin jatkuu kuitenkin Kalmakurjelle omintakeinen yksinkertainen tyyli.
–  Teatteripuvustuksessa on tärkeää roolin tukeminen vaatteella. Vaatesuunnittelussa hyödynnän tätä samaa ideologiaa, että jokainen ihminen on oman elämänsä tärkein roolihenkilö. Meistä tuntuu hyvältä, kun meillä on kauniit, istuvat ja toimivat vaatteet päällä. Palveleminen näillä molemmilla alueilla on minulle etuoikeus.

Jälleenmyyntipaikkojen tarkemmat tiedot nettisivuilla.

Designtoimisto Kalmakurki
Maarit Kalmakurki
maarit.kalmakurki@kalmakurki.fi
P 040 705 1708
www.kalmakurki.com


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti