Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 11. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Pääkirjoitus

Iloa ja valoa pimeyteen!

Marraskuu on puolivälissä tänään. Täällä länsirannikolla tuulee kylmästi ja sataa räntää tänä iltana. Viime viikon ensilumi saattaa sulaa, kun lämpötila on nollassa. Lumi toi valoisuutta, joten nyt odotellaan pientä pakkasta ja uutta lunta, ettei maisema olisi niin sysipimeä kuin se maalla voi olla.

Olemme sytytelleet ulos syysvaloja – pihakuuseenkin, mikä näyttää ja tuntuu kivalta pimeässä illassa. Sisällä sytyteään lamppuja ja kynttilöitä ja nautitaan leppoisasti yhdessäolosta.Eilen uutisissa puhuttiin tanskalaisten suosimasta ”hyggestä”, jonka ymmärsin tarkoittavan suunnilleen hiukan hidastettua elämänmenoa ja stressitöntä oloilua – nyt juuri kynttilöiden sytyttelyä, teen tai glögin siemailua yksin tai yhdessä sekä erilaisten mieluisten asioiden tekemistä. Ruotsalaisten mys-sana ja norjalaisten kos-sana tarkoittavat samaa. Englannin kielen to chill tarkoittaa rennosti ottamista. Suomeksi voidaan asia ilmaista rennoksi ja viihtyisäksi kotoiluksi. Sitä talvella juuri tarvitaan, kun päivät vielä lyhenevät ja valoisaa aikaa on entistä vähemmän ja ulkona on hyytävän kylmää. Viihdytetään itseämme ja toisiamme! Se on vastaisku alakulolle, jota moni potee pitkän, pimeän ajan vuoksi, mutta pienin kotikonstein sitä voi torjua melko tehokkaasti.

Ruoka on tärkeää, joten syödään ravitsevasti ja terveellisesti. Pienelläkin rahalla voi valmistaa hyvää ruokaa (katso sivustomme ruokaohjeita ja ota vinkkiä kokkailuihisi), mikä sekin antaa tyytyväistä oloa. Syö värikkäitä, maukkaita juureksia ja hedelmiä, napostele pähkinöitä, siemeniä ja omena- tai juureslastuja. Nyt moni kaipaa suklaata ja muuta makeaa, niin teen itsekin, mutta koetetaan pysyä kohtuudessa. Helposti kertyvät liikakilot masentavat ja niiden pois saaminen keväällä on tuskan takana.

Chillaillaan kavereiden kanssa, kutsutaan heitä viikonloppuisin ja, miksi ei joskus arkenakin, kylään jutustelemaan ja vaikka syömään. Mieluummin seurustelua kuin television tuijottelua. Ei siitä tarvitse koitua stressiä, kodissa voi olla hiukan epäjärjestystä ja pölypalloja, who cares, ei kannata olla perfektionisti. Kavereille voi tarjota arkiruokaa, ei sen tarvitse olla mitään sen kummempaa. Tärkeintä on pitää yllä sosiaalisuutta, eikä eristäytyä talvipesäänsä kuin karhu.

Ainakin kaupungeissa on tarjolla monenlaista viihdykettä teatteria, konsertteja, oopperaa, balettia, näyttelyitä, hyviä ravintoloita ja elokuvateattereita, joista valita itselleen mieluisaa viihdykettä. Ei kannata jäädä kotiin mököttämään. Pyydä kaveri mukaan ja menoksi.

Ulkonaliikkuminen, hiihtäminen, luistelu ja salillakäynti tekevät keholle ja mielelle hyvää, joten noustaan ylös sohvalta joka ilta harrastamaan jotain liikuntaa, mikä kullekin parhaiten sopii. Itse olen paljon ulkona koiranpennun kanssa, mikä ajaa saman asian.

Itse voit vaikuttaa paljolti siihen, miten voit. Sanoista tekoihin – minä sekä muut!


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti