Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 6. 2015 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi 2 kommenttia Pääkirjoitus

Kesämietteitä

Palasin juuri sukulaisvierailulta Yhdysvaltojen itärannikolta, jossa oli useimpina päivinä noin +30 astetta lämmintä. Loma oli kaikin puolin onnistunut ennen kaikkea siksi, että sain tavata taas vuoden jälkeen läheisiä, rakkaita ihmisiä. Kivaa oli sekin, että oli lämmintä Suomen alkukesän kylmyyden jälkeen.


Olen käynyt rapakon takana muutaman kerran ja iloinnut monestakin asiasta siellä. Ihmiset ovat rennon tuntuisia, ystävällisiä, yhteisöllisiä ja paljon suvaitsevampia eri kansallisuuksia kohtaan kuin täältä katsoen luulisi.

Lapsenlapseni käyvät koulua, jossa on 40 eri kansallisuutta. Neljäsluokkalaiset olivat tehneet maahanmuuttajista dokumenttivideoprojektin, jossa haastateltiin joko lasten isovanhempia tai vanhempia. Kokoonnuimme koululle kahtena aamuna katsomaan oppilaiden videodokumentteja. Kaikki mukana olleet vanhemmat ja me isovanhemmat olimme ällikällä päähän lyötyjä siitä, miten hienosti ja taitavasti dokkarit oli tehty. Työryhmiä oli yhdeksän, joissa joku ohjasi ja/tai editoi, joku hoiti valot, joku äänen ja joku tietysti haastatteli. Projektia veti opettaja ja mukaan avuksi oli ilmoittautunut isä, joka on ammatiltaan dokumenttiohjaaja. Haastateltavina olivat muun muassa Neuvostoliiton hajottua Ukrainasta lähteneen juutalaisperheen isä ja isoisä, jonka isoisä oli paennut vain 17-vuotiaana pikkusisarensa kanssa juutalaivainoja Saksasta ja, jonka muut perheenjäsenet menettivät henkensä keskitysleirillä. Tärkeintä mielestäni oli se, että dokumentinteon lisäksi lapset oppivat haastateltavilta tärkeitä elämän realiteetteja, esimerkiksi sen, että monet ovat joutuneet pakenemaan kotimaistaan julmaa ja järjestelmällistä vainoa.

Kesä kaikilla

Tutkailimme säätiedotusta ja päätimme olla menemättä juhannuksena mökille, koska kaikkina päivinä luvattiin sadetta. Mikä pettymys, eikä vain meille, vaan monille muillekin suomalaisille, joille mökkijuhannus on se perinteinen. Mutta en kuitenkaan anna säiden pilata juhannustani tai kesääni muutenkaan. Synkkinä, kylminä sadepäivinä, voi sytyttää takan ja kynttilöitä, saunoa ja syödä juhannusruokaa kotonakin. Sateella voi lueskella kirjoja tai tehdä käsitöitä, katsella jonkun hyvän elokuvan ja ihan vain lepäillä. Ei siis kannata surra huonoja ilmoja, kun olonsa voi tehdä mukavaksi ilman mökillemenoakin. Optimistina odottelen lämmintä heinä- ja elokuuta – ja sitten nautitaan kesästä täysillä.

Hyvää juhannusta kaikille ystävillemme!

Toivottavat Mervi ja Umami.fi-tiimi

Mökki25.7


Aiheet: , , ,

2 kommenttia

 1. Hyvää Juhannusta Umamin

  Hyvää Juhannusta Umamin tekijöille ja lukijoille. Minäkään en viitsi lähteä mökille kylmään ja sateeseen. Mutta ollaan positiivisia. Perunat ja sienet kasvavat, kun sataa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sihe

  18. 6. 2015 11.01

Kirjoita kommentti