Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 11. 2014 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi 6 kommenttia Pääkirjoitus

Kuinka selvitä irtisanomisesta?

Elämme aikaa, jolloin kenenkään työpaikka ei ole itsestäänselvyys. Isot yritykset irtisanovat suurin määrin osaavaa henkilökuntaansa, jonka aiemmin sanottiin olevan yrityksen paras voimavara. Taloudellinen tilanne nyt on vain huono niin meillä kuin muuallakin. Luin artikkelin, jossa kerrottiin, kuinka esimies voi selvitä irtisanomisista, ja minusta tuntui, että vastaavanlainen artikkeli pitää kirjoittaa irtisanotuille. Onhan irtisanotuksi joutuminen sentään aivan eri asia.

Monelle työ on kaikki kaikessa ja jopa osa identiteettiä. Vanha sanonta tulee mieleen: ”Mauri on tehnyt tehtävänsä, Mauri saa mennä”. Vaikka siitä ei olekaan kysymys. Työttömäksi jääminen kouraisee syvältä, eikä ainoastaan taloudellisista syistä. Toki huoli tulevasta toimeentulosta ja uuden työn löytymisestä on suurin, varsinkin, jos on ohittanut tietyn ikäetapin eli täyttänyt 50 vuotta. Eläkeikään on vielä noin 15 vuotta, eikä työtä ole näillä näkymin kovin helposti saatavissa.

Kaikki, jotka ovat kokeneet  irtisanomisen, tietävät, miltä irtisanominen tuntuu. Aluksi se on shokki. Irtisanomisajan palkka antaa turvaa joksikin aikaa, mutta entä sen jälkeen. Rahallinen pärjääminen  ei ole ainut huoli, kuvaan kuuluu usein alakulo tai masennus, jota ei välttämättä helpota se, että niin moni muukin menetti työnsä samaan aikaan tai aiemmin. Elämästä puuttuu arjen rytmi, joka on pitänyt elämän ryhdissä töissä käydessä. Mitäs nyt, kun ei tarvitsekaan nousta aamulla töihin?

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että irtisanomisen jälkeen olo on jonkin aikaa melko kurja. Mutta ahdingosta voi nousta ja alkaa miettiä elämää ihan uudella tavalla. Haluamatta vaikuttaa yltiöpositiiviselta, voin sanoa, että pää pystyyn ja miettimään, miten tästä selvitään. Aloita pienistä askeleista!

Ensinnäkin suunnittele ja toteuta päivärytmiä. Jos aluksi tuleekin vietettyä enemmän aikaa sängyssä, se on vaan  hyväksi. Olet kokenut kovaa stressiä ensin YT:n ajan ja sitten irtisanomisen toteutuessa, ja se väsyttää. Kun olet levännyt tarpeeksi, tee itsellesi päiväohjelma. Vaikka tuntuisi kuinka kurjalta, pidä kiinni ohjelmastasi, näin voit välttää masennukseen vajoamisen.

Tekemisiä, joilla voit parantaa oloasi

– sytytä heti herättyäsi paljon valoja ja kynttilöitä, koska nyt tarvitset elämääsi ihan konkreettisestikin valoa

– valmista hyvä aamupala ja nauti se kaikessa rauhassa vaikka mielimusiikkiasi kuunnellen tai aamu-TV:tä seuraten (siihen sinulla ei ole ollutkaan aiemmin aikaa)

– lähde aamulenkille raittiiseen ulkoilmaan

–  aloita jotain liikuntaa, mene kuntosalille ja ilmoittaudu mieleiseesi jumppaan, käy siellä säännöllisesti

– käy kirjastossa lainaamassa kirjoja ja uppoudu lukemiseen

– pidä yhteyttä kavereihisi ja vietä aikaa heidän kanssaan – puhuminen helpottaa

– mieti, mitä sellaista haluaisit tehdä, mihin koskaan ei ollut aikaa tai energiaa, kun vietit töissä pitkiä päiviä

– suunnittele virkistävä matka, nythän on edullisia lentoyhtiöitä ja hotellihuoneitakin voi saada edullisesti ja monissa paikoissa on kivoja B&B-paikkoja

– voit tehdä nyt monenlaisia kivoja asioita ja nauttia elämästäsi

– murehdi vähemmän, nauti enemmän ja ennen kaikkea ajattele myönteisesti, koska negatiivisuus tai katkeruus eivät johda mihinkään hyvään

Taloussuunnittelua

Monilla on asunto- ja muuta velkaa, mikä tietysti irtisanottua ahdistaa. Varsinkin, jos olet sinkku, olet yksin vastuussa taloudestasi. Tee itsellesi budjetti viimeistään nyt, kun saat vielä irtisanomisajan palkkaa. Välttämättömiin menoihin menee tietty summa joka kuukausi, mutta ylijäävästä kannattaa panna säästöön se, mitä pystyy. Onneksi ruokaa ja vaatteita saa nykyisin edullisestikin. Tutki tarjouslehdykät, joita posti tuo päivittäin. Monet käyvät nykyisin ruokaostoksilla, minäkin, Lidlissä, jossa ruokakassin hinta on edullisin ja valikoimat varsin hyvät.

Kun siltä tuntuu, ala katsella uutta työtä. Verkostoidu, se hyödyttää. Työssäsi olet tutustunut eri yrityksissä työskenteleviin ihmisiin, joista voi olla hyötyä, kun etsit uutta työpaikkaa. Voit myös hankkia itsellesi mentorin, jonka kanssa voit pohtia työnhakuun liittyviä asioita, muun muassa omia vahvuuksiasi yms. Katso lisää Ylen linkistä. Ehkäpä Suomen Mentorit ry voisi ottaa ohjelmaansa muidenkin kuin nuorten, työelämään pyrkivien mentoroinnin. Kannattaa kysyä!

Irtisanonotuksi joutuminen ei ole katastrofi – sinä selviydyt!

Omalta kohdaltani voin sanoa, että irtisanomiseni noin 10 vuotta sitten alkujärkytyksestä selvittyäni oli suorastaan siunaus. Sain työtä ja hyvin olen pärjännyt. Elämällä on ollut paljon hyvää annettavaa, ja olen ollut näinä vuosina hyvällä mielellä ja onnellisempi kuin koskaan. Löysin myönteisen elämänasenteen, enkä sen ansiosta ole katkeroitunut, vaan olen täynnä kiitollisuutta kaikesta, mitä elämässäni on tapahtunut, jopa vastoinkäymisistä. Kun välillä on vastamäkeä, mikä kuuluu jokaisen elämään, ymmärtää elämän varjopuolia paremmin ja myötämäki tuntuu sitäkin paremmalta.

Huolehdi mielialastasi – älä käperry suremaan

Sinäkin onnistut, vaikka se veisikin jonkin verran aikaa. Tärkeintä on, että hoidat itseäsi niin, että mieli pysyy hyvänä ja olet aktiivisesti monessa mukana, etkä käperry tuijottamaan vain omaan napaasi.


Aiheet: , , , , , ,

6 kommenttia

 1. Kiitokset Mervi, hyvä

  Kiitokset Mervi, hyvä ja ajankohtainen artikkeli ja hyvät ohjeet :-)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aulikki

  17. 11. 2014 15.39

 2. Hyvä artikkeli, luo

  Hyvä artikkeli, luo uskoa ja luottamusta pärjäämiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Leena

  20. 11. 2014 20.26

 3. Kiitos Mervi! Tämä

  Kiitos Mervi!

  Tämä pitää lukea usein lähiaikoina.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kari

  26. 11. 2014 23.22

  • Kari, olet ihminen,

   Kari, olet ihminen, josta kuka hyvänsä työnantaja saisi olla tyytyväinen!
   Kun on ollut pitkään saman työnantajan palveluksessa, sitoutunut siihen ja tehnyt parhaansa, tunne on kuin olisi joutunut hylätyksi. Jää kaipaamaan hyviä työkavereita ja kaikkea sitä, mikä on kuulunut olennaisesti omaan elämään vuosikaudet. Haluamatta mitenkään mestaroida, mutta saman kokeneena, voin vain sanoa, että elämä voi muuttua paljonkin, ja hyvään, antoisampaan suuntaan. Kaikkea hyvää elämääsi! Mervi

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   27. 11. 2014 7.48

 4. Hieno juttu Mervi!

  Hieno juttu Mervi! Nyt pitää saada tsemppitukea, että pääsee kunnolla eteenpäin!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Inari

  27. 11. 2014 14.30

  • Inari, sinä ihana

   Inari, sinä ihana ihminen ja taatusti kullan arvoinen! Tulee niin surulliseksi, kun hyviä ihmisiä irtisanotaan. Sinun aurinkoiselle, osaavalle persoonallesi löytyy varmasti kysyntää! Lämmin virtuaalihalaus ja paljon tsemppiä tuleviin, uusiin haasteisiin!

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   27. 11. 2014 14.47

Kirjoita kommentti