Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 12. 2015 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Pääkirjoitus

Ota joulu rennosti vastaan!

Vielä kuusi päivää jouluaattoon. Joulu saa tulla, meillä ollaan ihan riittävän valmiina, vaikka en ole juuri ihmeemmin vielä joulua valmistellut lukuun ottamatta koristelupuolta. Aion ottaa joulun niin rennosti kuin mahdollista, nauttien. Vältän turhaa hössötystä. Lähes kaikki ruoat ostamme valmiina, tosin tuunaan niitä pikkuisen oman maun mukaisiksi.

Yhdessäolo, tunnelma ja se, että jokainen saa tehdä juuri niin kuin itse haluaa. Kotiin tulee opiskelijapoika ulkomailta ja hänellä on vain yksi toive joululta, että saisi nukkua ja levätä. Hänen vaatimaton, mutta välttämätön toiveensa toteutukoon. Arvaan, että yksi perheenjäsen tekee joulunakin työtään, ja saa tehdä. Itse aion ruokailujen välissä lukea kirjoja. Ja meillä nukutaan pyhinä pitkään. Hektinen elämä ja pimeys vaativat veronsa.

Täydellistä, vanhan ajan joulua en pidä enää ihanteena. Ajat ja tavat ovat muuttuneet perusteellisesti. Ei suursiivouksia, ei sen seitsemän sortin leipomuksia jne. Tunnelmallista saa kyllä olla: kukkia, kynttilöitä, jouluvaloja, ehkä kuusikin ja kauniisti katettu pöytä, mutta en aio hössöttää yhtään. Haluan, että läheisilläni on hyvä olla.

Olen päässyt eroon vanhojen joulujeni ihannoinnista, muistelen niitä haikeudella, mutta samaan en pyri. Omissa lapsuuden jouluissani oli paljon traditioita, ne olivat juhlallisia ja ehkä liiankin ihania. Koskaan en omassa aikuisuudessani ole yltänyt samaan, mutta olen jo aikoja sitten oppinut hyväksymään sen ja nautin omista tunnelmajouluistani.

Olen aina rakastanut joululauluja, mutta ne ovat sydäntä raastavan surullisia. Esimerkiksi iki-ihanat Tuikkikaa oi jouluntähtöset ja Varpunen jouluaamuna ovat herkistäneet minut lapsesta asti kyyneliin. Nyt alkaa tuntua, etten jaksaisi niitä enää kuunnella. Haluan iloisemman joulun, haluan irti raskaista perinteistä, haluan rentoa joulunviettoa. Ruotsissa asuvien suomalaisten Radio-Sisun nettisivuilla oli sangen osuva, humosistinen juttu Suomen surullisista ja raskaista jouluperinteistä, ja tottahan se on, että sellaisia ne ovat. Kun ulkona tulee aikaisin säkkipimeää ja aurinko nousee myöhään, maailma on täynnä sotaa ja pahuutta, ilmasto lämpenee jne., joulu voisi sentään olla iloinen juhla, eikö vaan.

Joulu on alkuperältään kristillinen juhla, mutta on menettänyt monien mielestä alkuperäisen merkityksensä. Lapsille joulu merkitsee ennen kaikkea lahjojen saamista, mutta mitä se loppujen lopuksi merkitsee maallistuneille aikuisille, jotka eivät välttämättä edes usko joulun sanomaan? Monet ratkaisevat asian niin, että häipyvät aurinkorannoille joulua pakoon.

Joulun jälkeen tapahtuu joka tapauksessa käänne valoisampaan suuntaan, kun päivä pitenee pikkuhiljaa ja eräänä päivänä huomaamme talven selän taittuneen ja kevään koittaneen. Sitä kohti mennään!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti