Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 10. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Pääkirjoitus

Painaako taakka?

Otsikon kirjoittamisen jälkeen huokaisin syvään – mistä aloittaa, kun kaikki maailman murheet painavat niin omat kuin monen muunkin hartiat lysyyn ja taakka painaa ihan liikaa. Tarkoitan sitä, miten nykyihminen elää valtavien paineiden alla.

Meitä surettavat Syyrian sota ja sen uhrit, varsinkin lasten kohtalot ovat järkyttäviä sodan jaloissa ja pakolaisina, ja katulasten kohtalot kaikissa kehitysmaissa sekä myös monissa kehittyneissä maissa, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, lasten orjatyö, naisten alistettu asema monissa maissa, EU:n heikentynyt asema, USA:n presidenttivaalit – ja mitä tapahtuu, jos Hillary Clinton ei voita, Venäjän pullistelu ja lisääntyvä asevarustelu puolin ja toisin, joka lisää turvattomuutta koko maailmassa, juuri kuultu uutinen eläinten valtavasta vähenemisestä ja jo aiemmin hyvin tiedetty eläinten järkyttävä salametsästys, ilmastonmuutos ja jäätiköiden sulaminen, puhumattakaan kauhistuttavista ISIS-joukoista ja kaikkialla vaanivasta terrorismista, nuorison massatyöttömyys ja syrjäytyminen sekä masentuminen, kaikenlainen pahuus, mihin ihminen pystyy jne…

Aivan loputtomat huolenaiheet vetävät päivittäin mielen matalaksi. Miten kaiken tämän keskellä voisi olla myönteisellä mielellä? Mitä me pienet ihmiset voimme tälle kaikelle? Vastaus on, että hyvin vähän, koska jos voisimme vaikuttaa, maailmantila ei olisi tällainen.

On merkillistä, miten valtavia ihmismassoja voi hallita valheella ja väärällä tiedonvälityksellä ts. huijaamalla. Hyvä esimerkki löytyy ihan naapurista ja Atlantin takaa juuri nyt, Trumpin kampanjaa seuranneet tietävät kyllä, millainen ko. henkilö on: valehtelija ja huijari, joka on saanut valtavan määrän ihmisiä kannattamaan itseään presidentiksi, ihmisten tajuamatta, ettei Trump arvosta heitä todennäköisimmin pennin vertaa, jos pääsee valtaan. He ovat hänelle väline valtaan pääsyyn, ja Trump varmasti mielessään nauraa heille, kun he ovat hänen mielestään niin tyhmiä, etteivät näe hänen filunkipeliään. Hänen kannattajansa tulevat hämmästymään, jos hän onnistuisi huijaamaan itsensä presidentiksi. Niin Hitlerkin teki, ja ihmiskunta sai kärsiä mitä kammottavimmat seuraukset. Ei voi kuin ihmetellä, etteivät ihmiset huomaa, mistä on kysymys.

Tänä aamuna uutiset kertoivat, miten FBI alkoi taas tutkia Hillary Clintonin sähköposteja, juuri ”sopivasti” muutama päivä ennen vaaleja. Huolestuttavaa, mutta toivottavasti se ei johda Trumpin toivomaan tulokseen.

Ihailen suuresti kaikkia maailmanparantajia, jotka omasta mukavuudestaan ja turvallisuudestaan tinkien lähtevät auttamaan hätääkärsiviä. Sellaisia ovat Lääkärit ilman rajoja, avuntarjoajajärjestöt, ihmiset, jotka oman henkensä vaarantaen yrittävät auttaa sota-alueille jääneitä siviilejä, ihmiset kaikkialla maailmassa, jotka lahjoittavat rahaa kriiseissä kärsiville Punaisen ristin, Unicefin tai muiden järjestöjen kautta. Onneksi maailmassa on pahan vastavoimaksi paljon hyviä ihmisiä.

Ei pidä unohtaa niitä suomalaisia, jotka ovat maahanmuuttajien puolestapuhujia ja auttajia. Kylmät maastakarkoitukset vaarallisille alueille ovat todella tuomittavia. Kai jokainen haluaa tehdä mieluimmin hyvää, kuin pahaa? Maailma on pienentynyt nopean tiedonkulun ansiosta, ja kaikki ovat lähimmäisiämme, väristä ja uskonnosta riippumatta. Ja jokainen voi auttaa näitä lähimmäisiä joko enemmän tai vähemmän, omien resurssiensa mukaan. Paikkakunnilla, joihin pakolaiset ovat asettuneet, voisi järjestää tutustumisiltoja, perheet voisivat kutsua perheitä kylään vaikka kokkaamaan ja syömään yhteistä ateriaa ja sitten jatkaa tutustumista, jolloin sopeutuminen maahamme sujuisi paremmin. Näin varmasti jossakin tapahtuukin.

Pahalta ei voi sulkea silmiään, on hyvä olla ajantasalla siitä, mitä maailmassa tapahtuu – lintukotoa ei enää ole. Yksittäinen ns. pieni ihminenkin voi auttaa omalla pienellä panoksellaan, jos vain haluaa. Vaikka vain katsomalla ystävällisesti toista ihmistä, sellaisen katseen saadessaan siitä toisesta tuntuu hyvältä ja vaikutus kestää pitkään. Kun taas pahansuopa katse pahoittaa sen kohteeksi joutuvan mielen ja myös pitkäksi aikaa.

Tällaisessa maailmassa nyt eletään, yritetään jaksaa ja tehdä vähintäänkin omien läheistemme elämästä niin hyvää kuin mahdollista.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti