Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 2. 2009 Teksti Päätoimittajat Ei kommentteja Pääkirjoitus

Miten selvitä taantumasta?

Taantuman povataan syvenevän ja kestävän jopa 2-3 vuotta. Joka päivä kuulemme lisää ikäviä uutisia irtisanomisista. Tuhansia ihmisiä on jo Suomessakin irtisanottu hyvinä työnantajina pidetyistä firmoista.  Miten tämä kaikki vaikuttaa meihin tavallisiin ihmisiin, jotka olemme syyttä joutuneet taantuman kylmään syleilyyn?

On hirveän surullista ajatella, että valtava määrä hyvin koulutettuja, osaavia asiantuntijoita ja ammattilaisia on joutunut ja joutuu työttömäksi. Valtava määrä aivokapasiteettia on jouten, kun yritykset leikkaavat, TV:ssä Arto Nybergin ohjelmassa sunnuntaina esiintyneen Jorma Ollilan sanoin, ”löysät” pois.

Yritykset tietenkin yrittävät selvitä hengissä taantumasta. Mutta,  onko taantuma joillekin yrityksille hyvä tekosyy panna pois ikääntyneitä, joiden on hyvin vaikea saada enää töitä taantuman jälkeen. Eikö kaikkien pitänyt tehdä töitä 68-vuotiaiksi?

Ankeat uutiset ja tapahtuneet tosiasiat vetävät mielen monilta matalaksi. Miten tämä vaikuttaa työntekoon niillä onnellisilla, jotka ovat toistaiseksi saaneet säilyttää työnsä. Monen kokemus on varmasti, että jäävien mielialatkaan eivät ole hyvät. Taantuma ruokkii itseään ja matalat mielialat syövät yritysten kilpailukykyä. Pelko ei edistä myöskään luovuutta.

Miten tällaista voi tapahtua, että koko maailma joutuu polvilleen muun muassa USA:ssa vastuuttomasti ilman takuita lainnanneiden pankkien takia. Eikö vapaassa markkinataloudessa voida lainsäädännöllisin keinoin estää tällaista enää koskaan tapahtumasta? Inhimillinen kärsimys on mittaamaton, kuten edellisistä lama-ajoista tiedetään. Kaiken lisäksi kehitysmaiden ihmiset jäävät monin osin ilman apua, kun hyväntekeväisyysohjelmia joudutaan leikkaamaan tai lopettamaan rahallisen tuen vähetessä tai lakatessa jne…Kärsijöinä enimmäkseen lapset.

Millaisia ajatuksia tämä kaikki sinussa herättää? Lietsooko media mielestäsi tappiomielialaa synkillä uutisilla?  Onko olemassa hyviä uutisia taantuman keskellä? Miten luulet käyvän  ammattiin valmistuvien nuorten tulevaisuuden uskon, jos työttömyyskortisto on ainoa vaihtoehto? Miten itse reagoit taantumaan ja synkkään ennusteeseen? Onko hallituksen kaavailemat toimenpiteet mielestäsi tarpeeksi järeitä? Ymmärretäänkö hallituksessa ihmisten hätää? Näetkö mitään positiivista taantumassa? Mitä me tavalliset ihmiset voisimme tehdä tässä tilanteessa muiden hyväksi?

Ota kantaa, avaa sanainen arkkusi ja kerro mielipiteesi!Kommentoi tämän jutun yhteydessä tai keskustele Umamin uudella keskustelupalstalla, johon pääset Umamin etusivun yläpalkissa olevan keskustelu-painikkeen kautta tai tästä linkistä www.umami.fi/keskustelu.

Kerro meille oma selviytymisstrategiasi!

Keskustellaan!

Mervi ja Tiia

Kuva © Vukvuk | Dreamstime.com


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti