Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 6. 2013 Teksti Umami Ei kommentteja ravintolat

Helsingin helmiä 2: Stansvikin kartano

Stansvikin kesäkartano sijaitsee upealla paikalla omassa rauhassaan Helsingin Laajasalossa. Se on mainio kesäisen päiväretken kohde, jonka kruunaa käynti tyylikkäässä rantapaviljonki-tyyppisessä kesäravintolassa herkkuja nauttimassa ja avaraa merimaisemaa ihailemassa.

(Vasemmalla Stansvikin mahtava tammikuja)

Stansvik on  Laajasalon eteläosassa Tahvonlahden rannalla. Tila ja kartano perustettiin vuonna 1798 Degerön rälssisäteriin kuuluneen torpan paikalle. Nykyinen päärakennus, siipirakennus ja uusklassinen venevaja rakennettiin 1800-luvun alkupuolella.

Rakennusten ympärillä on laaja maisemapuisto, joka ulottuu luonnonkauniille Stansvikinniemelle ja viereiselle saarelle. Saari on sittemmin kasvanut kiinni mantereeseen. Saarella on Onnentemppeliksi kutsuttu huvimaja. Kartanolle johtaa upea tammikuja, joka on istutettu tarinan mukaan Fontainebleaun metsästä Ranskasta tuoduista tammenterhoista. 1700-luvun lopulla kartanon mailla oli rauta- ja hopeakaivoksia. Kaivostoiminnasta muistuttavat alueella sijaitsevat kaivosaukot ja nk. kaivoshuvila.

Stansvikin päärakennus on 1800-luvun alusta.

Engel-niminen kartanon siipirakennus.

Historialliselle kartanoalueelle, hopeakaivosten läheisyyteen, on kotiutunut myös tunnelmallinen ravintola, joka merimaiseman ja kiireettömän ympäristön saattelemana tarjoaa  herkullisia ravintola- ja kahvilapalveluja, sekä mahtavat puitteet erilaisten juhlien järjestämiseen.

Sateella sisätiloissa tai aurinkoisena päivänä merenrantaterassilla voit nauttia aamusta iltaan kahvilan tarjoamia suolaisia ja makeita herkkuja. Lapsille jäätelöannoksia, äidille leivos ja kuohuvaa, isälle burgeri huurteisella ja sinkuille siideriä. Taukojumppana voi pulahtaa mereen, sillä uimaranta on vain muutaman askeleen päässä terassilta.

Näkymää ravintola Stansvikin ikkunoista kelpaa ihailla.

Valoisa yhtenäinen ravintolasali tarjoaa aivan lumoavan merimaiseman näköalaikkunoista. Lounasaikaan ravintolassa tarjoillaan noutopöydästä monipuolisia, vaihtelevia ruokia jokaiseen makuun. Iltaisin kahvila-ravintolasta saa ruokia listalta ja juomia A-oikeuksin. Sunnuntaisin on suosittu brunssi. Leipää, pullaa ja leivonnaisia on tarjolla ravintolan oman leipurin leipomana.

Stansvikin merellistä maisemaa. Edessä Pitkäluoto.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti