Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 5. 2018 Teksti Artikkelit, kuvat Janne Suomi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Riesling & Spätburgunder -viikot 14.–26.5.2018

Riesling & Spätburgunder -viikkoja vietetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa 14.–26.5.2018. Saksalaiset viinit tuovat kevään pöytään 56 ravintolassa ympäri Suomen.

Keväiseen riehaan osallistuu 56 maineikasta ravintolaa 14 paikkakunnalta. Kaksiviikkoinen kevätkampanja järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Ravintolat tarjoavat keväisen herkullisia elämyksiä, kuten teemamenuita, viinitilallisten vierailuja, tastingeja, viiniharvinaisuuksia, valikoimien runsautta ja yllätyksiä.

Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2018 kahdeksatta kertaa perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Rapsakka Saksan riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi ja pehmeä Spätburgunder eli pinot noir punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

Saksalaisia viinejä ja ravintoloiden kevätherkkuja ympäri Suomea

Monet kampanjaan osallistuvasta persoonallisesta ravintolasta ovat olleet mukana alusta lähtien ja joka vuosi osallistuvien ravintoloiden määrä kasvaa. Tänä vuonna kampanja laajenee jälleen alueellisesti, sillä nyt myös ravintoloita Vaasasta, Porista, Hangosta ja Lappeenrannasta on liittynyt joukkoon. Helsingistä, Turusta, Lahdesta ja Tampereelta kampanjaan osallistuu useampi ravintola, kun taas Kirkkonummelta, Mäntsälästä, Kuopiosta, Jyväskylästä, Mäntästä ja Kotkasta kustakin osallistuu yksi ravintola.

Ravintolat tarjoavat valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja kukin omaan konseptiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla. Kampanjan aikana ravintoloissa on tarjolla erikoismenuita viinien kera. Monet ravintolat ovat hankkineet varta vasten viikoille harvinaisia viinejä oman maahantuontinsa kautta. Ravintoloissa on erilaisia teemamuotoisia tastingeja ja luvassa on myös saksalaisten viinitilallisten vierailuja. Jotkut ravintolat osallistuvat riehaan viikon ajan, toisissa viikot saattavat kestää peräti parikin kuukautta.

Viikkoihin liittyy leikkimielinen kuvakilpailu, jossa on erilaisia palkintoja

Kampanjalla on omat, uudistetut Riesling & Spätburgunder -kotisivut, www.rieslingviikot.fi, joilta löytyvät kampanjaan osallistuvat ravintolat paikkakunnittain sekä ravintoloiden tarjonta kampanjan aikana. Ajankohtaista-osion alta löytyy ohjelmaa, kuten tastingit, missä ja milloin niitä pidetään. Sivuja päivitetään pitkin kevättä. Sosiaalisen median kautta kerrotaan myös tarkemmin ravintoloiden tapahtumista ja asiakkaat voivat jakaa kokemuksiaan sekä kuviaan sosiaalisessa mediassa. Viikkoihin liittyy myös leikkimielinen kuvakilpailu, jossa on erilaisia palkintoja.

Antti Lehikoinen maisteli Riesling- ja Spätburgunder -viinejä ruokien kanssa

Tässä Lehikoisen kommentit

Gaijin

BW-Restaurantsin ravintoloista RS-viikoille osallistuvat Gaijinin lisäksi Farang, Bronda ja Boulevard Social. Gaijinissa Subarashi-maistelumenun kanssa on tarjolla kolme teemaviikon viiniä Pfalzista Schneiderilta. Viinit on varustettu Gaijinin etiketillä. Riesling alkuruuille, Spätburgunder pääruuille ja auslese Nahen alueelta jälkiruuille. Lisäksi laseittain on myytävänä harvemmin saatavilla olevia Rieslingejä ja Spätburgundereita. Maistelussa oli Gaijinin omalla etiketillä varustettu Schneiderin (perus) Riesling magnumpullossa, joka löytyy myös tilausvalikoimasta. Maisteltu Riesling oli puolikuiva, hedelmäinen ja raikas. Sokeria 8g/l. Helppo ja monikäyttöinen viini aasialaisille ruoille. Viinin kanssa maisteltiin Gaijinin klassikoita; härkätartaria shisolehdellä ja vihersimpukkaa mandariinimajoneesilla. Erityisen hyvin toimi vihersimpukan makean kastikkeen kanssa.

Farangissa kausimenulle on tarjolla neljän viinin setti.

Brondassa on 17.5. Winemakers dinner Georg Fogtin kanssa. Viisi ruokalajia ja näille sopivat viinit. Lisätietoa Brondan FB-sivuilla. Hintaa tällä on 97 €. Brondassa on myös Georg Fogt speed tasting tarjolla 18.5. Täällä maistellaan neljä eri viiniä neljän snack-annoksen kanssa. Tämä maksaa 29 € , joka on tästä varsin kohtuullinen hinta!

Boulevard Socialissa ei ole Riesling-menua mutta tuovat erikoiserän viinejä maisteltavaksi.

BW-Restaurants halusi lähteä mukaan Rieslingviikoille, koska sommelierit kokevat, että riesling toimii hyvin monenlaisten, varsinkin aasialaisten ruokien kanssa ja lisäksi riesling on heidän henkilökohtainen suosikkirypäleensä.

Werner

Werner on bistrotyyppinen ravintola, joka tarjoaa asiakkailleen mutkatonta ja hyvää ruokaa ja viiniä. Erikoisuutena on se, että lähes kaikki ruuat valmistetaan suuressa avotuligrillissä grillaamalla.

Rielingviikot kestävät täällä koko kuukauden ja ovat sommelier Jaakko Jokiolle mahdollisuus toteuttaa näkemyksiään ja tuoda tarjolle omia suosikkejaan. Rieslingviikkojen tarjonta keskittyy kasvattajiin, joilla on intohimo tarhatyöskentelyyn. Viinit ovat käytännössä luomutuotantoa vaikka kaikilla tuottajilla ei sertifikaattia olekaan hankittuna. Jokio hankkii viinit paikoista, jotka pystyvät tarjoamaan kypsytettyjä viinejä. Näin asiakkaille on tarjota optimaalisessa kypsyydessä olevia viinejä.

Maisteltiin kolme viiniä: 1. Rebholz extra brut sekt 2013. Pitkä sakkakypsytys n. 3v. Greippiä ja mineraalia. Paahteisuutta ei juurikaan löydy huolimatta pitkästä sakkakypsytyksestä. Johtuu rieslingistä rypäleenä. 2. Fricke Wisperwind (kyläviini Loicherista). Tästä löytyy peräti 15-18g sokeria. Viini on kuitenkin varsin raikas. Löytyy runsasta hedelmää ja toimi varsin hyvin jeeralla maustetun tartarin kanssa. Eva Fricke on varsin uusi tuottaja alueella mutta nyt jo palkittu ja laatu on tunnustettu korkealle. 3. Bertrand Dernauer Spätburgunder: Elegantti ja kevyt Spät, jossa on varsin matala alkoholipitoisuus.

Aito

Ravintola Aito on mukana Rieslingviikoilla jo viidettä kertaa. Tarjolla on neljän ruokalajin Weingut Winter -menu hintaan 89€. Viisi ruokalajia ja viisi viiniä, jotka ovat kaikki samalta tuottajalta eli Winteriltä Rheinhessenistä. Rypäleinä Riesling (kolme eri), Pinot Noir ja Chardonnay.

Maisteltiin menusta yksi viini ja ruoka: Winter Pinot Noir 2016 riimihärän ja Juustoportin vuohen gruyeren kanssa. Pinot oli 14kk tammessa kypsytetty. Käytännössä luomua vaikka sertifikaattia ei Winterillä olekaan. Punaisten tuotanto on hyvin marginaalista tällä tuottajalla mutta Pinota tuotetaan hieman. Viini oli varsin suoraviivainen ja raikas. Maussa kiveä, tummia marjoja ja hieman vaniljaa lopussa. Toimi kuitenkin oikein hyvin suolaisen riimihärän kanssa.

Carelia

Carelian Sommelier Kai Autio on mukana jo kahdeksatta kertaa Riesling-viikoilla (tosin ei joka kerralla Carelian leivissä). Rieslingviikot kestävät täälläkin pidempään – noin kuukauden. Tarjolla on minitasting 3 x 6 cl hintaan 20€. Minitastingin teemat vaihtelevat viikojen aikana mm. tietty alue tai laatuluokka. Carelian listoilla on neljä saksalaista tuottajaa, joista minitastingissa esitellään kolme.

Perjantaina 18.5. on hyvin eksklusiivinen Grosses Gewächs tasting, jossa maistellaan Schloss Lieseriltä viisi viiniä. Kaikki klassisilta GG-tarhoilta. Esim. Doctor GG:tä saadaan vain kaksi pulloa koko Suomeen ja ne maistellaan tässä tastingissa. Hinta vain 35 €. Mukaan mahtuu vain 24, joten nopea pitää olla.

Carelia on varautunut viikoille noin 70 viinin setillä, joista kaikki avataan jossain vaiheessa ja ovat saatavilla laseittain. Kerrallaan on yleensä 10-15 viiniä tarjolla laseittain. Myös joitain harvinaisuuksia löytyy.

Autio kertoi, että saksalainen Riesling on kovassa suosiossa; se on eniten kysytty valkoviini laseittain tarjoiltuna.

Maisteltiin minitastingin kolme rieslingiä. Kaikki ovat käytännössä natuja eli alkuviinejä. 1. Eva Fricke verde (sama kuin Wernerissä). Tuottaa biodynaamisesti vaikka ei sertiä. Viinitila toiminut vasta vuodesta 2011. Läntisessä Rheingaussa. Päärynäinen, raikas ja aromikas riesling pienellä makeudella. Varsin helppo tapaus. 2. Schloss Lieser Thomas Haag. Kypsää hedelmää ja hiven petrolia. Klassinen Moselin Riesling. Rapsakka, kypsää persikkaa mutta myös greippiä. 3. Stefan Vetter riesling on Frankenista. Hyvin kuiva mineraalinen, omenainen ja hieman totinen, vaativa viini. Kaiken kaikkiaan minitastingissa sai hyvän käsityksen saksalaisen rieslingin monipuolisuudesta.

Kampanjaan osallistuvat ravintolat

Helsinki: Carelia, Aito, Zinnkeller, Nokka, Vinkkeli, Kosmos, Werneri, Roster Helsinki, Jord, Passio, Boulevard Social, Resstaurant Bronda, Farang, Gaijin sekä kaupungin neljä Sushibar&Wine -ravintolaa.

Turku: viiniravintola Viinille sekä ravintolat Pinella, Mami, Tårget, Karu ja Le Soleil Naantalista. Uusina ovat mukana Nooa, Roster Turku, Kakolanruusu, M Kitchen & Café sekä Ludu.

Tampere: ravintola C, Gastropub Tuulensuu, Hella & Huone, Henriks, Champagne bar Santé, Näsinneula, Finlaysonin Palatsi, Deli 1909 & Wine Bar, Ravitsemisliike Aisti, Ravinteli Bertha ja uutena Pop up -ravintola Armas Viinikuppila.

Jyväskylä: Vesilinna Restaurant.

Lahti: Roux, Grill&Distillery Taivaanranta, Casseli sekä Bistro Popot sekä Mäntsälän lähellä oleva Hirvihaaran kartano.

Kuopio: Musta Lammas

Kirkkonummi: Bistro O Mat

Mänttä: Viinitupa Vuorenmaja

Kotka: ravintola Vausti.

Uusina mukana ovat Porista Café Elba, Vaasasta Gustav Wasa sekä Villa Sandviken, Lappeenrannasta ravintola Wolkoff ja Wolkoff Wine & Beer Cellar ja Hangosta Café Bistro Allé.

Rieslingin ja Spätburgunderin perinteikäs historia

Sekä Riesling- että Spätburgunder -rypäleitä on Saksassa viljelty pitkään. Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla. Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet sijaitsevat maailmankuulun Mosel-joen varrella. Riesling-viinin tuntomerkkejä ovat raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde. Riesling soveltuu erittäin hyvin myös kellarisäilytykseen.

Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin myös saksalaisia viinejä tuotiin Suomeen, Raaseporin ja Turun linnaan.

Myös Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun. Saksassa Spätburgunderista valmistetaan omaperäisiä, omia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavaa viiniä ja sitä kautta monipuolistetaan pinot noir -tarjontaa.

Saksalaiset viinit ja skandinaaviset ruoat sopivat hyvin yhteen

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat myös Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi halutaan usein myös kevyempiä viinejä. Spätburgunderia kuvataan usein termein sametinpehmeä, metsämarjainen ja kirsikkainen, ja siinä on hieman makeutta sekä hedelmäisyyttä. Kumpikin viini on myös oiva kumppani esimerkiksi kala-aterioitten ja aasialaisten ruokien pariksi.

Saksassa tuotetuista viineistä rieslingejä on noin 23 prosenttia, eli melkein neljännes. Viinintuotannosta valkoviinejä on noin 65 prosenttia, joten 35 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä pinot noireja. Yli puolet viinintuotannosta edustaa joko kuivia tai puolikuivia viinejä.

Tiedote Saksan Viinitiedotus


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti