Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 3. 2009 Teksti Eeva Salonen Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Hyvän mielen keittiö

Päivät pitenevät ja valon valta kasvaa. Tähän mielentilaan sopii Aurinkomaa, jonka lämpöä hehkuvat kannet suorastaan kehottavat aukaisemaan kirjan ja uppoutumaan kasvisruokailun saloihin.

Keittokirjalla on pitkät perinteet, sillä ensimmäinen versio Aurinkomaasta ilmestyi 1995 Kansan Sivistystyön julkaisemana ja toinen painos jo seuraavana vuonna. Tuija Ruuska teki silloin kasvisruokaa pikkulapsille, nyt hän kokkaa sitä teini-ikään varttuneille.

Ruokien annoskoko on kasvanut vuosien aikana, uudet maut ja raaka-aineet ilmestyneet resepteihin.

Koko perheen kasvisruokien makumatkalle lähdetään aivan alusta eli siitä, kun odotetaan vauvaa, jonka jälkeen seurataan pienokaisten varttumista teini-ikään asti.

Ensimmäiset soseet saavat oman lukunsa kuten myös perusteellinen ravintoaineiden, kokojyväviljan, palkokasvien, siemenien ja pähkinöiden esittely eikä mausteita, tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiäkään unohdeta.

Toinen puoli kirjasta jatkuu ohjeina. Kun perustaidot ovat hallinnassa, on helppo järjestää ystäville meksikolaiset tai vaikkapa intialaiset juhlat kasvisherkkuineen.

Eloisaa tekstiä on kiva lukea. Kaikesta näkee, että tekijä osaa asiansa ja tuntee omakohtaisesti eri-ikäisten lasten maut ja mieltymykset.

Itse tartuin ohjeista ehkä helpoimpiin eli juomiin ja juomien kaltaisiin pikkumakeisiin. Omena-puolukka -smoothieen tarvittiin puolukoita, siemen-marjavaahtoon käytin mansikoita. Pakastin tyhjeni mustikoista, kun joukkoon pilkkoi banaania ja soseutti maukkaaksi aamun energiapaukuksi.

Matleena Saarninki vastaa kannen suunnittelusta, viehättävistä piirroksista ja taitosta.

Tuija Ruuska
Aurinkomaa
Koko perheen kasviskeittokirja
251 sivua
Ovh 35 euroa
Multikustannus 2009
WS Bookwell Oy, Porvoo 2009


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. oiken hieno! upeasti

  oiken hieno! upeasti kuvitettu! <3 äityli!! oikenn hieno!! vaauuu vauu<33

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mammutti

  11. 5. 2009 13.44

Kirjoita kommentti