Juhannuksena nautitaan hyvästä ruoasta
Juhannus on jo ovella ja kesä kauneimmillaan. Nautitaan yöttömän yön kunniaksi hyvä ateria perheen ja ystävien kesken. Kaikki saavat osallistua juhlaruokien valmisteluun. Siitä se tunnelma syntyy!
Uudet perunat kuuluvat juhannusaterialle. Valmista niille maukkaat lisäkkeet. Perheen grillimestari pääsee toteuttamaan itseään lihan marinoimisessa ja grillauksessa. Suut saa makeaan hymyyn raparperijälkiruoalla ja kirsikkaisella suklaatortulla.
Ihanaa juhannusta kaikille Umamin lukijoille!
Menu
Uudet perunat
Sillikaviaari
Lohitahna
Ludden paprika-tuorejuustoveneet
Täytetyt pekoniherkkusienet
Grillatut kasleri- ja vihannesvartaat
Melonisalaatti
Maalaisleipä
Raparperitrifle
Suklainen kirsikkatorttu
Uudet perunat
Tuo perunat höyryävän kuumina pöytään.
6 hengelle
2 kg kotimaisia uusia perunoita
tillinvarsia
suolaa
Pese perunat putipuhtaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää perunat, tillinvarret ja suolaa. Keitä juuri ja juuri kypsiksi. Kokeile kypsyyttä ajoissa, etteivät perunat ylikypsy, jolloin niistä tulee helposti vetisiä.
Sillikaviaari
Sillikaviaari ja lohitahna maistuvat ihanilta uusien perunoiden kanssa.
4 keitettyä (8 min) munaa
2 pkt matjessillifileitä
nippu ruohosipulia + koristeluun
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola
1 dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Hienonna munat munaleikkurilla tai haarukalla. Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään. Siirrä sillikaviaari tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Lohitahna
300 g ruodotonta lämminsavulohta
nippu tilliä + koristeluun
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola
1 dl ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Yhdistä ainekset. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja koristele tillillä. Peitä astia kelmulla ja anna tahnan olla jääkaapissa tarjoiluun asti.
Ludden paprika-tuorejuustoveneet
Ludden taiteilemat paprikaveneet on lastattu tuorejuustolla, purjeena metsästä poimittuja ketunleipiä.
6 hengelle
2 paprikaa
1/2 (100 g) rs tuorejuustoa, esim. aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua
pieni kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
Koristeeksi
ketunleipiä (jos olet maalla) tai basilikanlehtiä
Leikkaa paprikoista kannat pois ja jaa kumpikin paprika kolmeen osaan. Sekoita tuorejuusto ja basilika. Levitä tahna paprikaveneiden täytteeksi. Pane paprikaveneet leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Koristele tarjollevietäessä ketunleivillä tai basilikanlehdillä.
Täytetyt pekoniherkkusienet
Näitä pitää olla juhannusaaton aterialla, nam!
6 hengelle
1 rs pienehköjä herkkusieniä
noin 1/2 pkt sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija viherpippuria
noin 1 1/2 pkt pekonia
cocktailtikkuja
Huuhdo sienet. Poista jalat ja täytä hatut juustokuutioilla. Kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä cocktailtikulla.
Pane samaan uuniin paprikaveneiden kanssa. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Grillatut kasleri- ja vihannesvartaat
Liha- ja vihannesvartaat kannattaa tehdä erikseen, koska liha kestää kypsyä pidempään.
6 hengelle
Kaslerivartaat
Poista lihasta ylimääräinen näkyvä rasva.
2 kpl/annos
noin 1 kg kasleria
Marinadi
1/2 dl öljyä
1/2 dl viinietikkaa, esim. tummaa balsamietikkaa
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 tl valkopippuria
2 tl currya
2 tl pizzamaustetta
1 tl suolaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Leikkaa kasleri kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita marinadi ja kaada lihan päälle. Sekoita. Peitä astia ja anna marinoitua pari tuntia tai pidempään. Pane samalla puiset grillitikut kylmään veteen likoamaan sekä liha- että vihannesvartaita varten. Tikuta lihapalat bambuvartaisiin. Grillaa kypsiksi.
Vihannesvartaat
2 kpl/annos
1 kesäkurpitsa
suolaa
3 punasipulia
3 keltasipulia
3 paprikaa
12 punaista kirsikkatomaattia
12 keltaista kirsikkatomaattia
BBQ-grillausöljyä, esim. Santa Maria
Viipaloi kesäkurpitsa paksuhkosti ja ripottele viipaleille suolaa. Anna viipaleiden ”itkeä” noin 20 minuuttia. Pyyhi viipaleet puhtaalla astiapyyhkeellä. Leikkaa sipulit pieniksi lohkoiksi ja perkaa sekä paloittele paprikat. Tikuta ainekset liotettuihin bambutikkuihin. Grillaa kypsiksi. Valele vartaita grillausöljyllä.
Melonisalaatti
Meloni ja tomaatit tekevät salaatista herkullisen mehevän.
6 hengelle
1 iso lohko vesimelonia
1/2 cantaloupemelonia
1/2 rs punaisia kirsikkatomaatteja
1/2 rs keltaisia kirsikkatomaatteja
2 ruukkusalaattia
tuoretta basilikaa
1 1/2-2 dl oliiveja
1/2 dl kapriksia
Tarjoiluun
extra vergine oliiviölyä
vaaleaa balsamietikkaa
mustapippurimylly
Kuutioi melonit ja halkaise kirsikkatomaatit. Huuhdo salaatit esim. salaattilingossa, linkoa vesi pois ja revi salaatti. Revi isoimmat basilikanlehdet ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Levitä revitty salaatti tarjoiluvadin pohjalle ja lisää päälle muut ainekset. Tarjoa salaatin kanssa neitsytoliiviöljyä, balsamietikkaa ja mustapippuria myllystä.
Raparperitrifle
Tämä englantilainen jälkiruoka on tällä kertaa valmistettu sesongin raikkaasta raparperistä.
Kiisseliin tarvittiin viisi tuhtia raparperinvartta.
Raparperikiisseli
5 isoa raparperinvartta viipaloituna
2 dl sokeria
1 kaneltanko
1/2 dl vettä
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl kylmää vettä
Vaniljakiisseli
1/2 l maitoa
2 keltuaista
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
noin 1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
Lisäksi
noin 200 g murokeksejä tai vaaleaa kääretorttupohjaa
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljasokeria
valkoisia marenkeja
kaneli-sokeriseosta
Pane viipaloitu rapareri kattilaan ja lisää sokeri, kanelitanko ja vesi. Kuumenna ja keitä alhaisella lämmöllä pehmeäksi välillä sekoitellen. Poista pinnalta vaahto. Lisää lopuksi maissitärkkelysjauosta ja vedestä tehty suurus ja anna kiisselin kiehua hiljalleen, kunnes se on sakeaa. Poista kanelitanko. Ripottele kiisselin pinnalle hiukan sokeria. Peitä kannella ja nosta kattila vesialtaaseen kylmään veteen jäähtymään.
Mittaa vaniljakiisselin ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Halkaise ensin vaniljatanko ja vedä siemenet veitsenkärjellä maidon joukkoon, lisää myös vaniljatanko. Kuumenna ja sekoittele samalla. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kiisseli sakenee . Sekoita koko ajan, ettei kiisseli pala pohjaan. Poista vaniljatanko. Jäähdytä kuten raparperikiiseli.
Kokoa jälkiruoka panemalla kulhoon kerroksittain raparperi- ja vaniljakiiseliä keksien tai kärtorttupohjapalasten kanssa. Jätä päällimmäiseksi raparperikiisseliä. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää vaahtoa kuohkeasti päälle. Koristele muutamalla marengilla ja sirottele pinnalle kaneli-sokeriseosta. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Suklainen kirsikkatorttu
Voit valmistaa tortun koristelua vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Pohja
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
4 munaa
2 dl sokeria
Täyte
2 dl kirsikkahilloa
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
2-3 dl perattuja kirsikoita (kivet pois)
Päälle
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljasokeria
noin 300 g tummia, kypsiä kirsikoita
muutama pala tummaa suklaata rouhittuna
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää sihdatut kuivat aineet ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi heti. Anna jäähtyä.
Levitä tasaisesti pohjalle kirsikkahillo, rahka ja kirsikat. Kääri pohja rullaksi leivinpaperin sisään. Anna tortun kostua jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa tortun päät tasaiseksi ja nosta torttu tarjoiluastiaan. Vaahdota ja mausta kerma vaniljasokerilla. Lusikoi vaahto kuohkeasti tortun päälle ja koristele kirsikoilla sekä suklaarouheella. Tarjoa hyvän kahvin kanssa.
Nautitaan kaikki kesästä!
Juttu on uusinta.
täytyypä kokeilla Ludden
täytyypä kokeilla Ludden paprikaveneet ja raparperitrifle, ihania ohjeita kaikki!
Herkullisia ohjeita
15. 6. 2010 14.16
Kiitos Mervi taas
Kiitos Mervi taas ihanista ohjeista! Tässä on monta vinkkiä juhannukseksi – raparperitrifle ihan ykkösenä… :)
Liisa
16. 6. 2010 20.12
Kiva, että sait
Kiva, että sait mieluisia vinkkejä juhannuspöytään!
Hauskaa juhannusta!
Mervi
Mervi Melasniemi
16. 6. 2010 20.32
Mahtavia ja helposti
Mahtavia ja helposti toteutettavia reseptejä! Kiitos!
Tuulia
25. 6. 2011 10.54