Juhlien suolaiset ja makeat kakut
Pian juhlitaan ylioppilaita ja muita valmistujia. Perinteinen juhlatarjoilu on kahvitarjoilu suolaisten ja makeiden leivonnaisten kera. Voileipäkakku on aina vain suosittu tarjottava, samoin täytekakut.
Itse tekeminen on työlästä, mutta palkitsevaa. Kotona tehdyissä kakuissa on luonnolliset, hyvät ainekset, mikä tekee niistä niin herkullisia. Jääkaappi kannattaa siivota ennen juhlia, että kakut saa mahtumaan sinne.
Onnea kaikille juhlasankareille ja heidän perheilleen!
Toivottavat Umami-tiimiläiset
Tämä suosittu juttu on uusinta.
Italian voileipäkakku
noin 20 palaa
Pohja
24 isoa paahtoleipäviipaletta, esim. Vaasan iso grahampaahtoa
Kostutus
2 1/2 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte
2 rs (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (190 g) basilikapestoa
1/2 prk (n. 100 g) tomaattipestoa
Päälle
1 1/2 rs (300 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 prk (125 g) minimozzarellapallosia
1/2 pkt (250 g) miniterttutomaatteja
1 rs 130 g marinoituja oliiveja
1 pkt (100 g) parmankinkkua
Valitse alusta voileipäkakulle, esim. leikkuulauta ja päällystä se alumiinifoliolla. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Lado alustalle ensimmäinen leipäkerros, 6 viipaletta vierekkäin kahteen riviin. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja asettele leipien reunojen alle suojaamaan alustan reunoja kakun valmistuksen ja viimeistelyn ajaksi.
Täytä kakku. Kostuta leivät. Levitä päälle 1/3 notkistetusta tuorejuustosta. Levitä sen päälle puolet basilikapestosta. Lado päälle toinen kerros leipää. Kostuta leivät ja levitä päälle puolet lopusta tuorejuustosta sekä tomaattipesto. Lisää kolmas leipäkerros, kostuta leivät ja levitä päälle loput tuorejuustosta sekä basilikapestosta. Lisää neljäs leipäkerros ja kostuta se. Peitä pohja kelmulla, pane päälle kevyt paino ja anna pohjan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Viimeistele kakku. Päällystä kakku tuorejuustolla. Koristele reunat isoilla basilikanlehdillä. Asettele kakun päälle mozzarellapalloset, lohkoiksi leikatut miniterttutomaatit ja oliivit, jätä reunoille tilaa kinkkuruusukkeille. Lisää koristeeksi muutamia basilikanlehtiä. Halkaise ilmakuivatut kinkkuviipaleet (kinkun voit jättää pois, jos teet vegekakun) ja asettele ruusukkeina kakun reunoille. Poista varoen suojana olleet leivinpaperisuikaleet. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Näyttävä merenherkkukakku on myös herkullisen makuinen ja aineksiltaan hyvin pohjoismainen.
Lohi-katkarapukakku
12-15 palaa
Pohja
16 isoa paahtoleipäviipaletta, esim. Vaasan iso grahampaahtoa
Kostutus
2 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte
250 g maitorahkaa
2 dl kreikkalaista, paksua jogurttia
2 keitettyä (8 min) munaa hienonnettuna
1 dl hienonnettua tilliä
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl kapriksia
Päälle
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
noin 2 dl hienonnettua ruohosipulia
1 pkt (200 g) norjalaista, kylmäsavustettua lohta
noin 200 g katkaravunpyrstöjä
tilliä
1 sitruuna
Valitse voileipäkakulle suorakaiteen tai neliön muotoinen tarjoilualusta tai -astia. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Lado alustalle peräkkäin tai neliön muotoon neljä leipäviiplaletta. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja asettele leipien reunojen alle suojaamaan alustan reunoja kakun valmistuksen ja viimeistelyn ajaksi.
Täytä kakku. Kostuta leivät. Sekoita täyte ja tarkista maku. Levitä 1/3 täytteestä leipäpohjalle, ripottele päälle 1 rkl kapriksia. Nosta päälle toinen leipäkerros, kostuta ja lisää puolet lopusta täytteestä sekä lisää ruokalusikallinen kapriksia. Lado kolmas leipäkerros, kostuta leivät ja levitä loput täytteestä ja lisää loput kaprikset. Lisää viimeinen leipäkerros ja kostuta se. Peitä kakku kelmulla, nosta päälle painoksi esim. muovinen leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Viimeistele kakku. Levitä kakulle tuorejuusto. Taputa reunoille ruohosipuli. Jaa lohiviipaleet kahteen osaan ja pyörittele ruusukkeiksi kakun reunoille. Lisää keskelle sulatetut, valutetut katkaravut. Lisää koristeeksi tillinoksia. Pese sitruuna ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise viipaleet ja asettele kakkualustan reunoille. Peitä kakku kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoluun asti.
Muhkea suklaakakku on tavallista kakkua paljon korkeampi. Jos haluat samanlaisen, mutta matalamman kakun, valmista se yhdestä pohjasta ja leikkaa se kolmeen osaan. Vähennä täytteen määrää noin kolmasosalla. Ja kuorrutetta puolella. Kostutukseen riittää silloin myös 1 1/2 dl maitoa.
Muhkea Kismet-kakku
noin 25 annosta
Pohja x 2
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
4 isoa munaa
1 1/2 dl sokeria
Täyte
4 Marianne-Kismetiä
2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
Kostutus
3 dl täysmaitoa
1 rkl vaniljasokeria
Päälle
1 prk (450 g) kirsikkahilloa
Kuorrutus
2 levyä (à 125 g) taloussuklaata (cooking chocolate)
50 g voita huoneenlämpöisenä
2 rkl ruokosokerisiirappia
Koristeeksi
suklaanmakuisia koristerakeita, Meira
Valmista pohjat. Pane uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia uunista riippuen, kokeile tikulla kypsyys. Valmista toinen pohja. Kumoa pohjat hieman jäähtyneinä. Leikkaa kakkupohjat kahdeksi levyksi.
Valmista täyte. Murenna Kismetit kulhoon ja lisää rahka sekä sokeri. Sekoita sauvasekoittimella. Vaahdota kerma ja lisää vaahto seokseen kolmessa erässä.
Täytä kakku. Pane yksi kakkulevyistä reilun kokoiselle kakkuvadille. Suojaa vadin reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta pohja ja levitä sille kolmasosa kirsikkahillosta sekä kolmasosa täytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä hillo sekä puolet lopusta täytteestä. Lisää kolmas pohja, säästä tasainen pohja päällimmäiseksi. Kostuta, levitä hillo ja loput täytteestä. Nosta kakulle viimeinen pohja paistopinta ylöspäin ja kostuta pohja hyvin. Peitä kakku kelmulla ja pane päälle sopivan kokoinen paino. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Viimeistele kakku.Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa mieluiten teräskulhoon ja nosta hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle. Kulhon pohja ei saa koskettaa vettä, eikä suklaan joukkoon saa päästä vettä. Kun suklaa on sulanut, ota kulho pois kattilalta ja sekoita suklaaseen huoneenlämpöinen voi sekä siirappi. Jäähdytä kuorrutus usein sekoittaen, kunnes se on selvästi jähmettynyt. Levitä kuorrute kakulle heti, ettei se mene liian kovaksi. Jos niin pääsee käymään, voit lämmittää sitä hiukan vesikattilan päällä samalla sekoittaen, kunnes kuorrute on sopivaa levitettäväksi. Ripottele kakun päälle koristerakeita. Säilytä kakku kakkukuvun alla viileässä, mutta ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Pirteä tyrnihillo on hyvä vastakohta makealle kinuskille.
Kinuskikakku
noin 20 annosta
Pohja
1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 isoa munaa
1 1/2 dl sokeria
Kostutus
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua
Täyte
1 prk (310 g) tyrnihilloa, Meritalon
2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
Kinuskikuorrute
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl tummaa sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voita
Viimeistely
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
kuorellisia mantelilastuja
mokkaströsseleitä
Valmista pohja. Pane uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia uunista riippuen, kokeile tikulla kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kakku kolmeksi tasaiseksi levyksi. Kokoa kakku niin, että tasaisin levy eli pohjalevy tulee päällimmäiseksi.
Kostuta ja täytä kakku. Pane alimmaiseksi tuleva pohja tarjoiluvadille. Suojaa astian reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta pohja. Levitä pohjalle vajaa puolet tyrnihillosta ja sen päälle toinen rahkapurkki. Nosta keskimmäinen pohja päälle ja tee kuten edellä. Nosta päällimmäinen pohja paikalleen ja kostuta se. Pane kakku vetäytymään yön yli jääkaappiin kevyen painon alle ja viimeistele kakku seuraavana päivänä.
Valmista kinuskikuorrutus. Kaada kerma ja sokeri kattilaan. Sekoita, kunnes seos alkaa kiehua. Anna kinuskin kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes se on sakeutunut riittävästi. Kokeile pisaraa kakun päälle, jos se ei imeydy pohjaan, kinuski on valmista. Sekoita kinuskiin vaniljasokeri ja voi. Kaada kinuski keskelle kakkua ja levitä sitä veitsellä reunoja kohti. Anna kinuskin jäähtyä.
Viimeistely. Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä vaahto pehmeästi kakun reunoille. Koristele kakun reunat kuorellisilla mantelilastuilla. Ripottele kakun päälle halutessasi mokkaströsseleitä. Säilytä kakku tarjoiluun asti kakkukuvun alla jääkaapissa.
Italialaisilla aineksilla täytetty ja päällystetty voileipäkakku on todella maukas ja näyttävä. Jos haluat, voit jättää kinkun pois, jolloin kakku sopii myös niille, jotka eivät syö lihaa.
Täältä lisää juhlien leivontaohjeita:
http://umami.fi/ruoka-juoma/mervi/rapukakku-thaimaustein-ja-japanilainen-voileipakakku/
http://umami.fi/ruoka-juoma/paatoimittaja/kevatjuhlakauden-leivonnaisherkut/
Mervi on kakkujen
Mervi on kakkujen mestari. Kannattaa kokeilla! :)
Tiia Koskimies
23. 5. 2012 16.32
Ihania kakkuja, näitä
Ihania kakkuja, näitä täytyy kokeilla.
Anni
27. 5. 2012 12.14
Kauniita. Kyllä itse
Kauniita. Kyllä itse tehty aina leipomon/kaupan voittaa!
M
15. 5. 2013 11.04
Pitää kokeilla,hyviä varmasti
Pitää kokeilla,hyviä varmasti ovat.Itse tehty,tietty ,jos aikaa liikenee.
AMYDE
15. 5. 2013 16.02
Näyttää todella herkullisille!
Näyttää todella herkullisille!
titti
17. 5. 2013 6.54
Yksi sana: NAM!
Yksi sana: NAM!
Ripasu
13. 5. 2015 17.13
Näyttävää ja herkullista!
Näyttävää ja herkullista!
Eeva
20. 5. 2015 18.40