Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 5. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kevään maistuvaa keittokirjasatoa

Alkutalvesta ja kevään kuluessa on julkaistu runsain määrin hyviä keittokirjoja (Readme.fi), joista monet ovat kasvisruokapainotteisia. Ja kasvisruokien syöminen on mitä ajankohtaisinta, myös ekologisin valinta ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi. Parasta kaikesta näissä kirjoissa on se, että niistä on suuri apu niille, jotka eivät vielä ole perehtyneet kasvisruokavalioon ja kasvisruokien valmistamiseen. Kasvisruokakirjan antaminen lahjaksi ammattiin valmistuneelle tai uudelle ylioppilaalle on hyvä idea.
Vegaanin kotiruokaa kirjan tekijä Paula Heinonen kertoo, että hänen ideansa kirjan tekemiseen oli hyvin simppeli – ruokaohjeet ovat tuttuja suomalaisia kotiruokaohjeita vegaanisina versioina. Kasvisruokaan siirtyvän on näin helppoa aloittaa kirjan ohjeilla. Heinonen sanoo, että kirjan täysin kasvipohjaiset ruokaohjeet sopivat kaikille – niin lapsiperheille kuin senioreille.

Kirjan ruokaohjeet on lajiteltu kastikkeisiin, keittoihin, liedellä tehtäviin ja uuniruokiin, viikonloppuruokiin ja makeisiin herkkuihin.

Totta tosiaan, kun kirja avautui Lindströmin papupihvien kohdalta, pihvit näyttivät syötävän hyviltä, samoin nakit ja muusiannos, nakit tietysti vegenakkeja, taatusti koko lapsiperheen lempiruokaa. On hauska huomata, miten monipuolisia ruokia vegaani voi valmistaa, eikä tarvitse mausta tinkiä. Vegaaninen ruoka on kaikkea muuta kuin tylsää. Suosittelen kaikille kokkailusta kiinnostuneille tämän kirjan hankkimista, olitpa vegaani jo valmiiksi tai aloitteleva sellainen.

Kirjan tiedot

Vegaanin kotiruokaa
Paula Heinonen
Sivumäärä 224
Hinta 35,00 €
ISBN 9789523217720
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen
Julkaisukuukausi 3/2019

Todellinen villiyrttimies, keittiömestari Sami Tallberg on paras alan asiantuntija. Häneltä on ilmestynyt jälleen villiyrttikeittokirja, paksu opus,  joka neuvoo käyttämään villiyrttejä ruoanlaitossa. Aivan kirjan alussa on hyödyllinen villiyrttien satokalenteri, mistä näkee, milloin kutakin villiyrttiä on löydettävissä.

Kirjassa on monipuolisia ruokaohjeita, joissa villiyrteillä ryyditetään liha-, kala- ja kasvisvisruokia sekä juomia ja jälkiruokia. Kirjassa on hyvät kuvat ja kuvaukset villiyrteistä, joten lukijan on helppo poimia niitä luonnosta, vaikka mökkimaisemista. Kannattaa olla varma siitä, mitä poimii, ettei vaan vahingossa poimi mitään myrkyllistä, ihan sama kuin sienten kanssa.

Kirjaa selaillessa tulee nälkä ja ihmeellisiä yllätyksiä. Enpä tiennyt ennen, että maksaruohoa, takiaisenvartta ja osmankäämiä voi käyttää ruokiin. Voikukka lienee se tunnetuin villiyrtti, kirjassa siitä on tehty herkullinen salaatti pähkinöiden ja sinihomejuuston kanssa ja salaatin kruunaa maukas kastike. Paistettua haukea nautitaan vuohenputken ja keitetyn munahakkeluksen kera. Pariloitu porsaankyljys tarjotaan jauhosavikan ja sinapin kera. Mansikoita herkutellaan hunajakastikkeen ja pihasaunion kanssa. Lempijälkiruokani crème brûléen maustaa mesijuuri. Tässä vain muutama esimerkki kirjan herkkuruoista, joihin villiyrtit tuovat aivan uudenlaista makua.

Kirjan tiedot

Villiyrttikeittokirja 2019
Sami Tallberg
Sivumäärä 447
Hinta 38,00 €
ISBN 9789523217683
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen
Julkaisukuukausi 2/2019

Värikästä vegeä kirjan kirjoittaja Ninarose Maoz on toimittaja, heprean kielen opettaja ja kielenkääntäjä. Hän kertoo kirjansa alkupuheessaan asuneensa Israelissa noin kolmanneksen elämästään. Siellä asuessaan hän tutustui Israelin keittiöön, mikä on värikäs sekoitus ruokakulttuureja, jotka toimivat sulassa sovussa keskenään. Israelissa syödään paljon kasviksia ja hedelmiä, joten vegebuumi istuu sinne kuin luonnostaan. Hän kertoo, että Tel Avivista on tullut kasvissyöjien mekka. Maoz kutsuu meidät tutustumaan israelilaisiin keittiöihin kirjansa välityksellä, ja ammentamaan inspiraatiota iloisesta ja innovatiivisesta kokkaamisesta.

Kirjaa tehtiin ja kuvattiin Israelissa. Upeat ruoka- ja fiiliskuvat on kuvannut Robert Seger, Maozin kollega ja hyvä ystävä, joka alunperin ehdotti Maozille kirjan tekemistä.

Maoz kertoo suosimistaan mausteista, muun muassa sumakista ja Israelissa suositusta maustesekoituksesta za’atarista, jonka ohje löytyy kirjasta. Kirja tosiaan vie lukijansa Israelin värikkääseen ruokamaailmaan. Aivan ensimmäisenä silmiin sattuu värikäs salaatti, jossa on herkkusieniä, tattarisuurimoita ja vihanneksia, ja jonka kastike on valmistettu tahinista. Se menee kokeiluun ensi tilassa, kuten myös yksi Maozin lempiruoista – shakshuka, jonka Maoz kertoo löytyvän melkein jokaisen israelilaisen kahvilan listalta. Shakshukasta kirjassa on useita ohjeita. Linssi-kvinoapihvit näyttävät herkullisilta, samoin kuin sieni-quiche ilman taikinaa. Mintun ystävänä aion kokeilla myös nopeaa appelsiini-minttuhilloa. Maozin ja Segerin kirja lumosi minut, otan sen aktiiviseen käyttöön.

Kirjan tiedot

Värikästä vegeä – Lähi-Idän keittiö
Ninarose Maoz
Kuvat Robert Seger
Sivumäär 256
Hinta 38,00 €
ISBN 9789523215511
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Julkaisukuukausi 2/2019Kaisa Sillanpään Suuri salaattikirja on hyvä opas salaattien maailmaan ja juuri nyt hyvin ajankohtainen, kun kesä tuoreine kasviksineen on aivan ovella. Keväisiä tai kesäisiä juhlia suunnittelevalle tämä kirja on hyvä hankinta, koska salaatit ovat suosittuja juhlatarjottavia.

Alkusanoissaan Kaisa Sillanpää antaa muun muassa hyvän neuvon siitä, että salaateissa vastakohdat toimivat – valitse salaattiin suolaista ja makeaa, pehmeää ja rapeaa sekä kylmää että lämmintä. Hän suosittaa käyttämään salaatinlehdille kätevää salaattilinkoa, jolla saa tehokkaasti huuhdeltua ja valutettua salaatin ja lingottua salaatista lopuksi veden pois.

Kaisa Sillanpään salaateissa on valinnavaraa, niistä löydät varmasti omat suosikkisi arkeesi tai juhlaasi.

Kirjan tiedot

Suuri salaattikirja
Kaisa Sillanpää
Kuvat Kaisa Sillanpää ja Jukka Sillanpää
Piirrokset Kaisa Sillanpää
Sivumäärä 304
Hinta 35,00 €
ISBN 9789523217676
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen
Julkaisukuukausi 2/2019

Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen on tehnyt tammikuussa julkaistun Suomalaisten kotiruokasuosikit -keittokirjan.
Esipuheessaan Jaakonen sanoo, että tämä kirja on jokaiseen kotiin tarkoitettu perusteos ilman turhia hienosteluja.

Kirjassa on tuttuja keittoja, kastikkeita ja uuniruokia, lettuja ja leivonnaisia. Kirja soveltuu mielestäni aloittelevalle ruoanlaittajalle, joka oppii kirjan avulla tekemään kaikkein tavallisimmat, enimmäkseen suomalaiset ruoat tai lapsiperheelle, kun pitää keksiä, mitä tänään syötäisiin ja, mitähän nuo lapset söisivät mielellään.

Kirjan tiedot

Hellapoliisi – Suomalaisten kotiruokasuosikit
Kati Jaakonen
Sivumäärä 224
Hinta 35,00 €
ISBN 9789523217652
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen
Julkaisukuukausi 1/2019


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti