Kevätjuhlien leivonnaisherkut
Nyt leivotaan ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin sen seitsemää sorttia. Juhlakausi on parhaimmillaan, kata pöytä koreaksi omatekoisista leivonnaisista.
Valmistimme kahvipöydän tarjottavia. Makoisia pikkuleipiä, meheviä kakkuja ja suolaisina tarjottavina parsapiirasta sekä voileipäkakkua. Parsapiiraan voit tehdä uunipeltiversiona useammalle ja voileipäkakusta voit tehdä myös suolaisia leivoksia.
Jos vieraita tulee paljon ja eri aikoihin, kannattaa tehdä mieluummin useampi pieni kakku kuin yksi iso, että kakku ei pääse lämpenemään pöydässä. Muista myös kahvissa puolen tunnin sääntö. Keitä mieluummin erä kerrallaan, jottei kahvi pääse painumaan väkeväksi.
Martan ässät
noin 40 kpl
250 g voita
2 1/4 dl sokeria
2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Lisäksi
sokeria ja kanelia
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Lisää jauho-soodaseos. Anna taikinan viiletä jääkaapissa ennen leivontaa. Pyöritä taikinasta sormenpaksuisia tankoja ja kääntele ne sokeri-kaneliseoksessa. Käännä tangot ässän muotoon ja pane leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 13 minuuttia, kunnes ässät ovat kauniin vaalean ruskeita.
Kookos-sitruunatangot
noin 50 kpl
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunankuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
Pinnalle
1 keltuainen
noin 1 dl kookoshiutaleita
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste. Vatkaa muna voi-sokerivaahtoon, lisää sitruunamehu ja jauhoseos erä kerrallaan. Pane taikina kovettumaan jääkaappiin noin tunniksi. Pyörittele taikina ensin limpuksi, jaa se sitten kahtia ja kumpikin pala edelleen neljään osaan. Pyörittele ja muotoile palat noin 30 cm pitkiksi tangoiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele tangot keltuaisella ja ripottele pinnalle reilusti kookoshiutaleita. Leikkaa tangot noin 5-6 cm pitkiksi paloiksi. Paista 180 asteisessa uunissa 15-17 minuuttia.
Suklaaleivät
noin 40 kpl
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
150 g taloussuklaarouhetta, esim. Fazer
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
Koristeluun
valkosuklaata
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää suklaarouhe. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Pursota pyöreitä pikkuleipiä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa kullanruskeiksi ja anna jäähtyä tasaisella alustalla. Sulata valkosuklaa pakastepussin kulmassa, leikkaa pieni reikä ja pursottele pikkuleiville. Anna suklaan hyytyä täydellisesti. Nosta pikkuleivät esim. jääkaappiin, että koristelusuklaa jähmettyy nopeammin.
Kanelinen marjakakku
noin 15 annosta
Pohja
150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 tl kanelia
2 dl omenamarmeladia
1/2 dl maitoa
Kostutus
noin 1 1/2 dl omenatäysmehua
Täyte
1 rs (230 g) omenamarmeladia
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. kevyt Violaa
1 dl tomusokeria
Koristelu
tuoreita marjoja tai hedelmiä
Pane uuni lämpiämään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Lisää marmeladi ja maito. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Irrota kakkupohja jäähtyneenä. Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta alaosa ja levitä sille omenamarmeladia. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä sokeri. Levitä seosta omenamarmeladin päälle. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä kakulle loput omenamarmeladista ja päällystä kerma-tuorejuustoseoksella. Koristele tuoreilla marjoilla tai hedelmäpaloilla.
Suklaakakku
noin 15 annosta
Pohja
6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja tai ohrakasta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus ja täyte
noin 1 1/2 dl kirsikka- tai vadelmamehua
1 prk kirsikka- tai vadelmahilloa
Kuorrutus ja koristelu
200 g taloussuklaata, esim. Fazer
1 dl kevytkermaa
mantelirouhetta paahdettuna
muutamia kirsikoita tai vadelmia
Pane uuni kuumenemaan175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Irrota pohja vuoasta jäähtyneenä ja leikkaa kahteen osaan. Kostuta mehulla ja levitä väliin hilloa. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta se. Valmista kuorrutus. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja lisää paloiteltu suklaa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Kaada kuorrutus tasaisesti kakulle. Levitä suklaakuorrutusta veitsellä varovaisesti kakun reunoille. Paahda mantelirouhetta ja ripottele kakulle. Koristele kakku ennen tarjoilua muutamalla kirsikalla tai vadelmalla.
Pssst! Voit tarjota suklaakakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.
Marjainen britakakku
Pohja
300 g voita
2 dl sokeria
4 munankeltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
kookoshiutaleita
Väliin
lemoncurdia
kotimaisia vadelmia (löytyy markettien pakastevalikoimista)
Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot sekä leivinjauhe ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä esipaistetulle pohjalle. Ripottele päälle kookoshiutaleita. Jatka paistamista uunin alaosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Leikkaa jäähtyneenä kahteen osaan. Levitä toiselle pohjalle lemoncurdia sekä vadelmia ja nosta toinen pohja päälle
Pssst! Älä käytä kakuissa ulkomaisia pakastevadelmia, koska niissä voi olla kolibakteeria. Ne on aina ennen käyttöä kuumennettava perusteellisesti.
Tsatsikikakku
ruisleipäviipaleita (esim. Real)
2 pientä tuoretta kurkkua (pienissä on vähemmän siemeniä)
vähän suolaa
1/2 l kreikkalaista jogurttia (jogurtissa saa mielellään olla rasvaa)
1 paketti Feta-juustoa (Mevgal esim.)
(1 valkosipulinkynsi)
8 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi minitomaatteja, kurkkua ja lehtipersiljaa
Aloita vuoraamalla pyöreä irtopohjainen kakkuvuoka tuorekelmulla. Leikkaa kakkupahvista* vuoan pohjan kokoinen ja aseta vuokaan kelmun päälle. Kakkupahvi helpottaa siirtelyä. Leikkaa ruisleivästä kovat reunat pois ja peitä vuoan pohja leipäpaloilla. Raasta kurkku karkealla terällä ja pane siivilään valumaan. Lisää joukkoon hieman suolaa, jotta mehu alkaa irrota. Kaada jogurtti kulhoon ja murenna joukkoon Feta-juusto. Sekoita joukkoon kurkkuraaste ja purista mausteeksi valkosipulinkynsi, jos haluat. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia, puristele niistä enin neste, ja sulata ne kiehuvan kuumassa sitruunamehussa kattilassa. Valuta sula liivate seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos leipäviipaleiden päälle vuokaan. Hyydytä kakkua kylmässä vähintään 4 tuntia, tai yön yli. Koristele salaatilla, tomaateilla tai vaikkapa mansikoilla tarjolle tuotaessa. Pyöräytä tomaatteihin ensin makuja kulhossa, tilkka hyvää oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria, sekä sitruunamehua.
Pssst! Kakkuja valmistaessa pyöreät pahviset kakunpohjat ovat tosi käteviä käytössä. Niiden avulla hyytelökakkujen irrottaminen vuoasta sekä siirtely on helppoa. Kakkupahvien toinen puoli on kiiltävä ja tuote liukuu hyvin sitä pitkin.
Pssst! Makea maku sopii yllättävän hyvin kakun kumppaniksi. Halkaise mansikat ja marinoi niitä hieman vaahterasiirapissa. Kaada kakun pinnalle juuri ennen tarjoilua.
Parsapiiras
noin 8 palaa
Pohja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1/2 dl maitoa
Täyte
1 nippu vihreää parsaa
1 purjo
3 munaa
2 dl kermaviiliä
suolaa, pippuria
Sekoita kuivat aineet pohjataikinaa varten kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä rasva ja maito. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa. Taputtele taikina voideltuun vuokaan jauhotetulla kädellä. Kuori parsat ja leikkaa paloiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa renkaiksi. Kuullota vihanneksia pannulla öljytilkassa kunnes ne hieman pehmenevät. Levitä piiraspohjalle. Riko kulhossa munien rakenne, lisää kermaviili ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos purjo- ja parsapaloille. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voit tehdä taikinasta tuplasatsin ja taputella uunipellille. Levitä täyte tasaisesti pohjalle reunoja myöten, jotta jokaiseen palaan tulee tasaisesti parsaa ja purjoa ja paista kuten pyöreä piiras. Leikkaa piiras valmiiksi annospaloiksi, vaikka sormin syötäviksi coctailpaloiksi.
Voileipäkakku
noin 10 annosta
Vaaleaa ja/tai tummaa vuokaleipää
Kostutukseen sitruunalla maustettua vahvaa kalalientä
Täyte
300-400 g lämminsavulohta
2-3 dl kevyttä ranskankermaa
1 sitruunan mehu
tilliä
Koristeluun
Tuorejuustoa, ranskankermaa, katkarapuja, kurkkua ja tilliä
Puhdista kala ruodottomaksi ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta limettimehulla ja tillisilpulla. Leikkaa vuokaleivästä kuoret pois. Asettele palat vierekkäin tuorekelmun päälle, palojen koosta riippuen 3-4 palaa. Kostuta leipä kalaliemellä ja levitä täytettä. Kokoa kakku kerroksittain vaaleasta leivästä tai vuorotellen tummasta ja vaaleasta leivästä. Kokoa 4 kerrosta. Kääri leipä tiiviisti kelmuun ja vie kylmään maustumaan seuraavaan päivään. Voit panna avaamattoman maitotölkin lappeelleen painoksi. Ota kakku kelmusta ja aseta tarjoiluvadille. Sivele pintaan ranskankermalla ohennettua tuorejuustoa. Valuta katkaravut hyvin ja asettele pinnalle. Koristele kurkkuviipaleiden puolikkailla ja tillillä. Pidä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Voileipäkakkua on helpointa leikata sahateräisellä leipäveitsellä, tässä ei kannata hienostella. Kakkua syödään mieluiten haarukalla, kahvilusikat ovat tarkoitukseen liian hentoja. Voit valmistaa ohjeella myös voileipäleivoksia. Voitele maustuneen ja tiivistyneen kakun pinta pehmitetyllä tuorejuustolla. Leikkaa kakku valmiiksi annospaloiksi ja koristele.
Mukana leipomassa myös Aulikki Autio.