Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 8. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kolme keittokirjaa, kasvisruokaa ja italialaista

Olen lukenut nautinnokseni kolmea mahtavaa keittokirjaa, joista jokaisesta olen saanut paljon iloa ja uutta inspiraatiota. Kirjoista kaksi käsittelee kasvisruokaa, vegehän on nyt niin suosittua. Elina Innasen Vegaanin keittiössä – Parempaa arkiruokaa kasviksista ja Linda Kovasen Liikkujan kasvisruokaa sisältävät hyviä ruokaohjeita jokaisen kokkaajan iloksi. Kolmas kirja on Jamie Oliverin Jamien italialainen keittiö, joka hurmasi heti minut, italialaisen ruoan ikiystävän.

Turkulainen Elina Innanen pitää Chocochili-vegaaniruokablogia ja on julkaissut jo kolme kirjaa. Nyt julkaistu 5. painos Vegaanin keittiössä -kirjasta on isokokoinen juhlapainos. Kirja on ollut todella suosittu ja sitä on myyty jo runsaat 10 000 kappaletta. Kaksi muuta Innasen kirjoittamaa kirjaa ovat Vegaanin aamupala ja Viiden tähden vegaani.

Vegaanin keittiössä -kirja on myös Elina Innasen kuvaama.

Kirjan alussa kerrotaan muun muassa yrttien ja versojen kasvatuksesta, papujen keittämisestä, sesonkien herkuista ja idätyksestä. Ruokaohjeet on lajiteltu salaatteihin, keittoihin, täytettyihin leipiin ja burgereihin, pääruokiin, dippeihin, kastikkeisiin ja levittesiin, suolaisiin leivonnaisiin, aamiaisiin ja välipaloihin sekä makeisiin herkkuihin.

Ohjeet ovat hyvän tuntuisia ja helposti toteuttavia, joita jokainen osaa tehdä. Vaikka ei olisikaan vegaani, tämän kirjan ohjeiden toteuttamisesta saa kivasti vaihtelua ruoanlaittoon. Ainakin näitä aion tehdä: Paahdettu tomaatti-kikhernekeitto, soijarouhe-kaalipata, mustikkapulla lasissa ja kookospannacotta ja ananashilloke.

Kirjan tiedot

Elina Innanen
Vegaanin keittiössä

5. isokokoinen juhlapainos
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 01.2017
ISBN 9789523214248
Sivuja 290
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Nelivärinen

Kotitalousopettaja, ravintovalmentaja, personal trainer ja yrittäjä Linda Kovanen kertoo olevansa pitkän linjan vegetaristi. Hän on noudattanut lihatonta, kasvispainotteista ruokavaliota 16-vuotiaasta asti, joten vegeilyä hänellä on takanaan jo 20 vuotta. Kovanen kirjoittaa Vegetreenari-blogia, jota julkaistaan Kauneus ja terveys- ja Voi hyvin -lehdissä sekä Terveys.fi-sivustolla. Vuonna 2016 Kovaselta on ilmestynyt Vegeä, liikkujan kasvisruokaa -kirja.

Linda kertoo, että kirjassa on hänen lempireseptejään ja uusia tuttavuuksia, kuten nyhtökaurasta valmistettuja ruokia. Hän sanoo valmistavansa keittiössään ravitsevaa hyvän olon ruokaa kaikille aisteille!

Linda Kovanen on tehnyt perusteellista työtä. Hän kertoo seikkaperäisesti kirjansa alussa liikkujan kasvisruokavalion koostamisesta ja vegaanin aktiiviliikkujan ravitsemuksesta, mistä kirjan kohderyhmälle on varmasti suuresti hyötyä.

Kirjan on kuvannut Sami Piskonen.

Ruokaohjeet on lajiteltu aamu-, väli- ja iltapaloihin, pääruokiin, pikkupurtaviin, hyvää tekeviin herkkuihin ja välipalaextroihin. Koska on kysymys aktiiviliikkujan ruokavaliosta, ruoat ovat melko tuhteja, kuten pitääkin.  Kirjan aamupalaburritot on itsellenikin tuttu aamiaisherkku Kalifornian hotelliaamiaisilta. Tuorepuurot maistuvat kaikille, esim. liikkujan marjainen tuorepuuro on juuri nyt ajankohtainen, samoin marjasmoothiet, joihin kirjasta löytyy mainiot ohjeet. Itse asiassa kirjasta välittyy se, ettei kasvisruoan tekeminen ole lainkaan vaikeaa, ruokaohjeet eivät vain sisällä lihaa, munia tai eläinperäisiä maitotuotteita. Onneksi niille on nykyisin hyviä vaihtoehtoja.

Linda Kovanen kertoo aloittaneensa puolimaratooniin treenamisen, kun hän huomasi, että väsyi helposti, eikä pystynyt parantamaan tuloksia kovasta treenauksesta huolimatta. Se antoi kimmokkeen perehtyä ravitsemukseen ja liikkujan kasvisruokavalioon. Hän lisäsi merkittävästi hiilihydraattien määrää, mikä auttoi oleellisesti parantamaan juoksuaikoja ja jaksamista. Kirjassa on upeita kuvia treenaavasta, hyvinvoivasta Lindasta, joka on ihan parasta mainosta hänen loistavalle kirjalleen.

Kirjan tiedot

Linda Kovanen
Liikkujan kasvisruokaa
Julkaistu 2018
ISBN 9789523217058
Sivuja 219
Kustantaja Readme.fi
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu

Jamie Oliverin kirjan kannessa aurinkoisesti hymyilevä Jamie on syömässä pastaa. Hänen reseptinsä ovat suoraan Italian sydämestä, kuten kannessa ilmaistaan. Ja niin ovatkin, yli 400 sivuinen kirja on tuhti reseptipaketti Italian isoäitien eli nonnien keittiön vuosisatoja vanhoista ja vielä nykypäivänäkin kaikkien rakastamista ruoista.

Jamie on omistanut kirjansa Gennaro Contaldolle ja edesmenneelle Antonio Carlucciolle, joista tuli aikoinaan La Cucina Italianan eli Italian ruokakulttuurin oppi-isiä nuorelle Jamielle. Kaikille Jamien TV-kokkailuja seuranneille, nämä sympaattiset herrat ovat tulleet tutuiksi.

Kirja alkaa tietysti antipasteista eli alkuruoista, jotka ovat salameja, prosciuttoa, juustoja, sardelleja, oliiveja, leipää yms. Reseptejä on laidasta laitaan ja kirja on niin ruokien kuin kuvituksen osalta todellinen runsaudensarvi. Kirjasta välittyy Jamie Oliverin rakkaus Italiaan, sen ruokakulttuuriin ja ihmisiin. Lukija, kuten minä, joutuu Italia-hurmioon, sinne pitää taas päästä, pian!

Monta ihanaa mummoa on päässyt kirjaan tekemään pastaa. Kuinkahan valtavat määrät nuo jo rypistyneet sormet ovat taitavasti muotoilleet erimallisia pastoja ja gnoccheja? Kuinkahan paljon ne ovat säilöneet tomaatteja maukkaita kastikkeita varten? Miehet voivat olla loistavia kokkeja, mutta Italian keittiön perusta on aina ollut naisten osaavissa käsissä. Puhutaan köyhien keittiöstä, se tarkoittaa sitä, että vähistäkin aineksista on osattu valmistaa hyvää ruokaa ja kaikki syötäväksi tarkoitettu on käytetty, mitään ei ole heitetty hukkaan. Sitä Italialainen keittiö on parhaimmillaan!

Jamien kirja tulee olemaan kovassa käytössä meidän keittiössämme.

Kirjan tiedot

Jamie Oliver
Jamien italialainen keittiö
Julkaistu 2018
ISBN 9789523216624
Sivuja 405
Kustantaja Readme.fi
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti