Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 1. 2010 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Kankaisten Öljykasvit Oy 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy on pohjoismaista superruokaa!

Hyvän ruokavalion ja terveyden etsinnässä ei kannata mennä merta edemmäs kalaan. Tutkijoiden mukaan suosituksia noudattava pohjoismainen ruokavalio päihittää terveellisyydessä nykyisen Välimeren ruokavalion.

Pohjoismaisia superruokia ovat ruis, rypsiöljy, marjat ja kala. Niiden käyttö mm. hillitsee elimistön tulehdusgeenien toimintaa.

Terveellistä pohjoismaista ruokavaliota tutkitaan parhaillaan sekä Kuopion yliopiston Pohjoismaisessa Sysdiet-huippuyksikössä että Suomen Akatemian rahoittamassa Salve-tutkimusohjelmassa

Kylmäpuristetun rypsiöljyn rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Rypsiöljy on ainoa öljy, jossa on runsaasti elintärkeää omega-3-rasvahappoa ja joka kestää myös paistamisen. Oliiviöljyssä ei ole omega-3:sta. Ravinnossa omega-6-rasvahappojen suhde omega-3-rasvahappoihin oli ihmisen evoluution alkuaikoina noin 1:1–4:1, kun se nykyisin länsimaisessa ruokavaliossa on jopa 25:1. Kylmäpuristetussa Virgino-rypsiöljyssä on omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa elimistölle eli 1:2.

yleiskansi

Alkuvuodesta painonhallinta, liikunta ja terveempi elämä ovat monelle ajankohtaisia. Terveellinen ruokavalio ei ole sama kuin rasvaton ruokavalio! Edes laihduttajan ei tarvitse vähentää rasvan syöntiä välttämättä ollenkaan, tärkeämpää on, että käyttää oikeanlaista rasvaa. Kylmäpuristettu rypsiöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia sekä ubikinonia, joka on tärkeää solujen ja sydänlihaksen uudistumisessa ja nopeuttaa palautumista liikunnan jälkeen. Virginon käyttö vaikuttaa terveyteen monin tavoin Se alentaa LDL-kolesterolia, pienentää sydämen rytmihäiriöalttiutta, estää veren hyytymistä ja vähentää rasvojen hapettumisherkkyyttä. Jo 2 rkl lisäys päivittäiseen ruokavalioon voi edistää terveyttä merkittävästi.

Kotimainen, kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy sekä Luomu Virgino ovat väriltään kullankeltaisia ja rakenteeltaan täyteläisiä. Miedon pähkinäinen öljy sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen ja leivontaan sekä jälkiruokiin. Virgino käy salaatin mausteeksi tai marinadiin sellaisenaan, sitruunamehun tai Balsamicon kera. Sitä voi lorauttaa tumman pastan, risoton, puuron, rahkan tai maustamattoman jogurtin joukkoon.

Parhaillaan Virginon internet-sivuilla etsitään myös uusia, herkullisia Virgino-ruokaohjeita. Reseptikilpailuun voi osallistua pääruoan, pikkusuolaisen, jälkiruoan tai leivonnaisen ohjeella, arkeen tai juhlaan. Ainoa edellytys on, että ohjeessa on käytetty laadukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä. Pääpalkintona on kuntokartoitusvuorokausi Kisakallion urheiluopistossa kahdelle hengelle, majoittumisineen ja aamiaisineen! Kilpailuaikaa on helmikuun loppuun asti. Tiedote, reseptit ja kuvamateriaali ovat vapaasti käytössä osoitteessa www.virgino.fi

Tomaattikeittto

Höyhenenkevyt tomaattikeitto

Noin 4 annosta

2 rkl Virgino-rypsiöljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

500 g tlk tomaattimurskaa

5 dl vettä

1 vähärasvainen kasvisliemikuutio

pari kierrosta mustapippuria myllystä

1 tl Provencen yrttiseosta

ripaus cayennepippuria

2 rkl tuoretta basilikaa ja oreganoa silputtuna

Kuumenna öljy kattilassa. Kuori ja silppua sipulit, hauduta hetki öljyssä. Lisää vesi, tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja mausteet, kiehauta ja hauduta hetki. Ripottele tuoreet yrtit keiton pinnalle. Halutessasi voit korvata 1 desilitran vedestä soija- tai kaurakermalla. Lisää se keittoon vasta lopuksi.

Tiedon välitti Kankaisten Öljykasvit Oy.


3 kommenttia

 1. Aivan ihanalta kuulosti

  Aivan ihanalta kuulosti tuo keitto. Pitää kokeilla. Käytän paljon kylmäpuristettua rypsiöljyä. Valkosipulin kanssa niin ihanaa ja terveellistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tinttara

  21. 1. 2010 15.25

 2. syön kaurapuuroa joka

  syön kaurapuuroa joka aamu voisilmän kanssa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  eppuli

  21. 1. 2010 17.11

 3. Syön kaurahiutaleita joka

  Syön kaurahiutaleita joka aamu raakana,sekoitan maitorahkan,marjojen ja mehutiivisteen kanssa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jusa

  21. 1. 2010 19.51

Kirjoita kommentti