Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 4. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lampaanpaistia ja perunagratiinia

Lammas tai karitsa muodossa tai toisessa kuuluvat pääsiäisen juhlaruokiin. Siinä missä kinkku on joulupöydän kunkku, lampaanpaisti on pääsiäispöydän kruunnu.

Kun lammas tuli suomalaiseen pääsiäispöytään, oli lampaanviulu todella suosittu, nyt sen sijaan paistin ja paahtopaistin ohella erityisen suosion ovat saaneet potkat, kareet ja niskat. Luomullakin on suosijansa.

Lampaan-, samoin karitsanliha, saa jäädä sisältä roseeksi, mutta kypsyysaste on kuitenkin makuasia. Lammaspaistia kypsennetään 125-asteisessa uunissa, kunnes lihamittari näyttää 58-62 astetta. Täysin kypsän lampaanpaistin sisälämpötila noin 70 astetta. Anna paistin vetäytyä alumiinifoliokääreessä ennen leikkaamista.





Lampaanpaisti

noin 2 kg:n lampaanpaisti
3 tl merisuolaa
mustapippuria rouhittuna

Mausteseos, lisäkkeet, liemi

4 rkl yrttisekoitusta,
esim. timjamia, oreganoa, minttua tai
Välimeren yrttisekoitusta
1 dl oliiviöljyä
10 valkosipulinkynttä
1 iso punasipuli
1 omena
valkosipulinkynsiä viipaleina
2 dl hyvää punaviiniä
1 dl soijakastiketta
2 rkl hunajaa

 

Pane uuni kuumenemaan 125-asteiseksi. Huuhdo ja kuivaa paisti. Leikkaa se kahteen osaan. Pane palat isohkoon uunivuokaan. Mausta palat suolalla ja mustapippurilla. Mittaa yrtit pieneen kulhoon ja lisää öljy sekä murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita hyvin ja hiero seos lihapaloihin. Lisää lihapalojen viereen punasipuli- ja omenalohkoja sekä viipaloituja valkosipulinkynsiä.
Sekoita kulhossa punaviini, soijakastike ja hunaja. Kaada liemi vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Työnnä uunin digitaalinen mittari lihapalan päädystä keskelle tai käytä muuta lihalämpömittaria samaan tapaan. Valele paistipaloja silloin tällöin liemellä kypsymisen aikana. Liha on valmista, kun mittari näyttää 58-62 astetta. Täysin kypsän lampaanpaistin sisälämpötila noin 70 astetta. Nosta palat leikkuulaudalle ja peitä alumiinifoliolla ja anna lihan vetäytyä jonkin aikaa ennen leikkaamista.
Siivilöi paistoliemi, ota omena-sipuliseos talteen. Tarjoa seos ruoan kanssa, se on herkullista! Käytä paistolientä kastikkeen valmistukseen. Pakasta loppu liemi, jota voit käyttää kastikkeisiin ja keittoihin.

Perunagratiini

2 pussia juustokermaperunoita, pakaste
yrttimaustetta maun mukaan
juustoraastetta, esim. emmentalia

Kaada pakastepussien sisältö uunivuokaan. Sekoita joukkoon mieleisiäsi yrttimausteita. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä samaan aikaan lampaanpaistin kanssa, kunnes perunat ovat pehmenneet. Peitä vuoka tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta pala.

Kastike

voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lampaan paistolientä
2 1/2 dl ruokakermaa
2 rkl hilloa tai marjahyytelöä
1 rkl brandya
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kiehauta jauhot. Lisää paistoliemi vähitellen samalla sekoittaen. Kun kastikepohja on tasainen, lisää ruokakerma, hillo tai hyytelö sekä brandy. Mausta mustapippurilla. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

 

Salaatti

salaattia oman valinnan mukaan
kurkkua
keltaista paprikaa
hunajamelonia
vinaigrette-kastiketta
tuoretta basilikaa

Huuhdo salaatti salaattilingossa ja linkoa hyvin. Revi salaatti kulhoon. Pese ja paloittele kurkku ja paprika. Leikkaa meloni kuutioiksi. Sekoita salaatti kastikkeen kanssa juuri ennen tarjoilua. Viimeistele salaatti basilikanlehdillä.

 


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti