Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kansikuva HSS Media Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Micken villiruoka

Michael Björklundin tänä vuonna julkaistu Micken villiruoka -kirja (HSS Media) on monin tavoin kiinnostava ja visuaalisesti upea riista- ja villivihanneskirja. Siinä ollaan muun muassa niin hirvi-, hylje- kuin lintujahdissa. Kirjassa kerrotaan hirvenruhon käsittelystä, lihan savustuksesta, snapsien maustamisesta ja ennen kaikkea Micken riistaruokaohjeet vaikuttavat kokeilemisen arvoisilta. Lisäksi sommelieri antaa juomavinkit eri riistaruoille.

Meille kaikille TV:stä tuttu ahvenanmaalainen huippukokki Micke kertoo kirjan alkupuheessaan rakastavansa riistan omimaismakua ja riistaruokia. Riistan lihaa hän pitää ilmastoystävällisenä, ekologisena ja eettisesti kestävänä lähiruokana. Micke toteaa, että metsä on hänelle ruokavarasto, sieltä löytyy keväästä myöhäiseen syksyyn raaka-aineita, joista valmistaa herkullisia ruokia. Lisäksi metsässä vaeltelu marjoja tai sieniä poimien on rauhoittavaa ja rentouttavaa nykyajan kiireiselle ihmiselle.

Kirjassa kerrotaan jokamiehenoikeuksista, jotka jokaisen tulee tietää metsissä liikkuessaan ja niistä asioista, jotka eivät ole luvallisia.

Mutta tärkeintä kirjan antia ovat tietysti Micken loihtimat riistaherkut, joiden kuvia katsellessa vesi herahtaa kielelle. Kirjan ihan ensimmäinen ruokaohje on paistinarulla sidottu kokonainen hirven entrecôte, joka paistetaan uunissa hitaasti kypsäksi. Voin vain kuvitella, miten ihanalta se maistuu juuri oikein maustettuna ja kypsennettynä. Kirjan ohjeista riista osso buco, wieninleike hirvenlihasta, kaalikääryleet riistajauhelihasta, paistettu hirvenmaksa, saksanhirven ulkofilee ja gremolatakastike, villisikapaisti, hyljewrapit ja monet muut saavat todella sylkirauhaset aktivoitumaan. Kirjassa on myös runsaasti erilaisten lisäkkeiden, mausteöljyjen ja villivihannesten käyttöön liittyviä ohjeita. Minua kiehtoivat muun muassa voikukkakaprikset ja voikukkamarmeladi. Sen sijaan, että pyrin poistamaan puutarhastamme voikukat, voinkin hyödyntää niitä Micken ohjeilla.

Kirja sopii vaikka isänpäivälahjaksi metsästävälle isukille.

Kirjan tiedot

Michael Björklund
Micken villiruoka
Alkuteos Mickes vilda
Tekstit Linda Forth
Kuvat Linus Lindholm
Käännös Anna-Kaisa Hakkarainen ja Pia Niva
Kustantaja HSS-Media Ab
Kieli Suomi
Sivumäärä 256
Hinta 30,10 euroa
Sidottu kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi 2018
ISBN 9789526765778


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti