Omenapiiras vaniljakastikkeella
Omenapiiras on syksyn ykkösleivonnainen. Kaneli on sen mainio mauste, jonka tuoksahdus tulee jo uunista. Vaniljakastike viimeistelee makunautinnon.
Omenapiiras ja vaniljakastike
8 palaa
Pohja
100 g voita
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 muna
Täyte
1 rs (250 g) ricottaa
1 prk kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
Pinnalle
4 hapahkoa omenaa
sokeria
kanelia
Tarjoiluun
vaniljakastiketta
Nypi voi ja jauho-sokeriseos murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Säädä uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kaada täyte piiraspohjalle. Lado päälle omenaviipaleet. Sirottele päälle sokeria ja kanelia. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.