Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 3. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Satu Kemppainen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pääsiäisen ruokia ja leivonnaisia

Pääsiäinen on suuri juhla kaikissa kristityissä maissa. Sitä vietetään monin eri tavoin, mutta yksi on yhteistä kaikkialla ja se on juhlava ateria. Meillä Pohjoismaissa koristellaan oksia höyhenillä ja syödään värjättyjä munia. Lampaan- tai karitsanpaistista sekä lampaanviulusta on tullut Suomeenkin jo pääsiäisen ruokaperinnettä. Pienet trullit kiertävät virpomassa ja saavat palkakseen pääsiäisnameja.
Rairuohot tuovat mieleen tulossa olevan kevään.

Kuva Pienet suolaiset leivokset maistuvat pääsiäisen alkupalana tai kahvipöydässä. Voit halutessasi valmistaa aineksista voileipiä leivosten sijaan.




Lohileivokset

saaristolaislimppua viipaleina (seuraava ohje)
200 g lämminsavulohta
2 dl ranskankermaa
1 dl tillisilppua
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 sitruunan mehu

PINNALLE

puoliksi leikattu viipale graavi- tai kylmäsavulohta
tilliä ja ruohosipulia koristeluun

Leikkaa saaristolaislimppuviipaleesta pyöreällä muotilla pala. Puhdista lämminsavulohi ruodottomaksi ja nahattomaksi. Riko raknenne haarukalla ja sekoita muiden aineiden kanssa tasaiseksi massaksi. Mausta sitruunamehulla ja tarkista maku. Sitruunan makua saa olla reippaasti. Muotoile muotin avulla leivos ja koristele lohiviipaleella, tillillä sekä ruohosipulilla. Tarjoa leivokset salaatin kanssa alkuruokana tai buffet-pöydästä. Voit lusikoida täytteen leiville, jos et halua käyttää muottia.

Tämän paremmalta ei leipä voi maistua – päälle vain voita ja mahdollisesti hyvää juustoa.

Mehevä saaristolaislimppu

1/2 l appelsiinimehua
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä (tai kuminaa)
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl mämmimaltaita
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja suola joukkoon. Lisää muut aiheet ja hämmennä puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Paista 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä. Säilytä paperipussissa. Leipä säilyy tosi hyvin.

Hyvän ruoan valmistaminen ei voi olla tämän helpompaa.

Parmesaanilohiceviche

4 annosta

50–100 g tuoretta lohta annokseen
3 limettiä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna ja lastuina
1/2 dl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
rukolaa

Leikkaa nahattomasta lohesta annoslautasille tai tarjoiluvadille ohuita viipaleita. Purista runsaasti limettimehua viipaleiden päälle. Sitrushedelmän happo kypsentää kalan nopeasti. Se muuttuu vaaleaksi ja syötäväksi jo muutamassa minuutissa. Raasta pinnalle reilusti hyvää tuoretta parmesaanijuustoa ja vuole juustopalasta lastuja. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä, voit paahtaa ne kuivalla pannulla pinnaltaan vaaleanruskeaksi. Suolaa ei välttämättä tarvita. Sitrusmehu ja juuston suola riittävät hyvin mausteeksi. Valuta pinnalle ohuelti myös hyvää oliiviöljyä. Kääntele lopuksi rukolanlehdet kevyesti öljyssä ja viinietikassa sekä nosta annoksen pinnalle. Tarjoa annos alkupalana hyvän leivän kanssa.

Kevätsilli maistuu perunan kera niin pääsiäisenä, kuin vappunakin.

Kevätsilli

KASTIKE

1 suurehko punasipuli
2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl rypsiöljyä

LISÄKSI

2 pkt kevytsillifileitä
pala kurkkua
nippu tilliä
muutama kevätsipulinvarsi

Kuori sekä halkaise sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita muut kastikeainekset keskenään kulhossa ja lisää joukkoon sipuli. Tarkista kastikkeen maku ja mausta tarvittaessa lisää. Anna kastikkeen seistä noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes sipuli ovat pehmennyt. Leikkaa sillifileet annosviipaleiksi ja asettele matalaan astiaan. Kaada kastike sipuleineen sillinpalojen päälle. Peitä astia ja anna sillin marinoitua jääkaapissa tarjoiluun asti tai yön yli. Halkaise ja kuutioi tai viipaloi kurkku. Hienonna tilli ja viipaloi kevätsipulinvarret. Kerrostele sillipalat sekä punasipuli, kurkku, tilli ja kevätsipuli sopivan kokoiseen tarjoilukulhoon. Kaada päälle kastike.

Tuorejuustopesto on niin hyvää. Se maistuu paitsi munien, myös voileipäkakun täytteenä.

Tuorejuustopestomunat

4 annosta

4 munaa
1 ruukku lehtisalaattia

TUOREJUUSTOPESTO

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Violaa
noin 1 dl parmesaanijuustoa vastaraastettuna
2 rkl pinjansiemeniä
1  ruukku basilikaa
2 rkl sitruunamehua
noin 1 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane munat kylmään veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna munien kiehua 8 minuuttia. Jäähdytä munat heti kylmässä vedessä ja kuori ja halkaise ne. Revi huuhdottu ja kuivattu salaatti laakealle tarjoiluastialle. Asettele päälle munanpuolikkaat. Sekoita tuorejuustopesto esim. monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi parmesaania sekä maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Lusikoi tuorejuustopestoa munanpuolikkaille ja viimeistele basilikanlehdillä. Tarjoa alku- tai lisäkeruokana pääsiäispöydässä. Jos tuorejuustopestoa jää yli, voit tarjota sitä myöhemmin leivänpäällysteenä.

Keväinen parsa-annos on hyvä alkuruoka tai pikkuruoka hyvän viinin kera. Kokeile viiniksi vaikka alsacelaista kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä.

Parsa-kinkkunyytit

3 vihreää, valkoista tai vihreä/valkoista parsaa/annos
1 viipale Parman- tai Serrano-kinkkua/annos
sitruunalla maustettua avocado-öljyä

HOLLANNINKASTIKE

1 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
3-4 keltuaista
100-150 g voita
1/2 sitruunan mehu

Valmista ensin kastike. Kiehauta vesi, suola ja mausteet. Vähennä lämpöä. Vatkaa ketuaisten rakenne rikki kulhossa ja kaada kiehuva mausteliemi joukkoon. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan ahkerasti vatkaten, kunnes keltuaiset kypsyvät ja seos sakenee.  Ole tarkkana: Jos lämpöä on liikaa, etkä muista vatkata, tulee munakokkelia! Sulata voi joukkoon pieninä kylminä kuutoina, kuutio kerrallaan. Ota saostunut kastike liedeltä, jäähdytä ja mausta vasta sitten sitruunamehulla. Kuori parsat ja leikkaa juuresta kuivahtanut osa pois. Kiedo 3-4 parsaa annokseen kinkun kanssa. Lado nyytit leivinpaperin päälle uunivuokaan. Lorauta pinnalle hieman oliivi- tai avocadoöljyä. Kypsennä kääröjä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä ohuella haarukalla tai tikulla, parsoihin saa jäädä hieman puruvastusta. Pane lautasille lämpimät parsaniput ja viimeistele kylmällä hollanninkastikkeella.

Kaunis ja keväinen ravioli-mozzarella-parmankinkkusalaatti sopii mainiosti pääsiäisen lounassalaatiksi tai aterian alkusalaatiksi.

Ravioli-mozzarella-parmankinkkusalaatti

4 annosta

1 rs (250 g) tuoreravioleja, pinaatti-juustotäytteellä
1/2-1 rs kirsikkatomaatteja
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1 rs /250 g) mozzarellapallosia
1 pak (100 g) parmankinkkua

Kastike

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna kattilassa runsaasti vettä (noin 2 l) ja mausta se esim. merisuolalla (2 rkl). Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä ja lisää raviolit hiljalleen kiehuvaan veteen, etteivät ne mene rikki. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valuta raviolit ja lisää niille hiukan öljyä, etteivät ne tartu toisiinsa. Levitä raviolit laakealle salaattivadille. Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne sekä herneet ravioleille. Valuta mozzarellarasiasta vesi ja lisää palloset salaattiin. Muotoile parmankinkkuviipaleista ruusukkeita ja lisää salaattiin. Mittaa kastikkeen ainekset esim. kannellliseen purkkiin ja ravistele purkkia, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Kaada kastike salaatille. Salaatti sopii mainiosti vaikka aterian alkusalaatiksi tai lounassalaatiksi.

Tämä herkullinen ja ruokaisa salaatti sopii hyvin pääsiäisen lounaaksi rapeakuorisen leivän ja valkoviinin kanssa.

Feta-kasvissalaatti

4-6 annosta

4 isoa kelta- tai punajuurta
400 g vihreitä papuja
1 isohko punainen paprika
300 g Feta-juustoa kuutioituna
2 rkl kapriksia
tuoretta timjamia

KASTIKE

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
1 punasipuli hienonnettuna

Keitä kelta- tai punajuuret suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä, kuori ja leikkaa lohkoiksi.
Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä, valuta lävikössä ja jäähdytä nopeasti juoksevalla, kylmällä vedellä. Perkaa paprikasta siemenet ja suikaloi hedelmäliha. Leikkaa juusto isohkoiksi kuutioiksi. Irrota timjaminoksista lehdet. Kerrostele ainekset salaattiastiaan. Sekoita kastike ja anna sipulin marinoitua siinä noin 15 minuuttia. Lisää kastike tasaisesti salaatille. Anna salaatin maustua peitettynä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua. Sekoita salaatti varovasti vasta ruokapöydässä ennen tarjoilua.

Pääsiäisen lämpimäksi lounasruoaksi käy pasta, jonka kastike valmistetaan lohesta tai kirjolohesta ja maustetaan keväisesti sahramilla.

Lohi-sahramikastike pastalle

1 rs (250 g) tuorepastaa
200 g lohifileetä
1/2 tuore kurkku
3 dl kalalientä (fondista)
1/2 annospussilista sahramia
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä
parmesaanijuustoa raastettuna

Leikkaa lohi kuutioiksi. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa kuutioiksi. Kiehauta kalaliemi, lisää sahrami ja kerma. Keitä kunnes kastike hieman sakenee. Lisää joukkoon lohi- ja kurkkukuutiot. Keitä vielä 5 minuuttia. Kiehauta pasta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja kääntele kastike joukkoon. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.

Lammas kruunaa päsiäisaterian. Voit valita yhtä hyvin karitsanpaistin tai lampaanviulun. Mausteiksi tulee runsaasti valkosipulia ja kuivattuja yrttejä. Kuvat Mervi Hannele Sandbacka.

Lampaanpaisti

noin 2 kg:n lampaanpaisti
3 tl merisuolaa
mustapippuria rouhittuna

MAUSTESEOS, LISÄKKEET, LIEMI

4 rkl yrttisekoitusta,
esim. timjamia, oreganoa, minttua tai
Välimeren yrttisekoitusta
1 dl oliiviöljyä
10 valkosipulinkynttä
1 iso punasipuli
1 omena
valkosipulinkynsiä viipaleina
2 dl hyvää punaviiniä
1 dl soijakastiketta
2 rkl hunajaa

Pane uuni kuumenemaan 125-asteiseksi. Huuhdo ja kuivaa paisti. Leikkaa se kahteen osaan. Pane palat isohkoon uunivuokaan. Mausta palat suolalla ja mustapippurilla. Mittaa yrtit pieneen kulhoon ja lisää öljy sekä murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita hyvin ja hiero seos lihapaloihin. Lisää lihapalojen viereen punasipuli- ja omenalohkoja sekä viipaloituja valkosipulinkynsiä.
Sekoita kulhossa punaviini, soijakastike ja hunaja. Kaada liemi vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Työnnä uunin digitaalinen mittari lihapalan päädystä keskelle tai käytä muuta lihalämpömittaria samaan tapaan. Valele paistipaloja silloin tällöin liemellä kypsymisen aikana. Liha on valmista, kun mittari näyttää 58-62 astetta. Täysin kypsän lampaanpaistin sisälämpötila noin 70 astetta. Nosta palat leikkuulaudalle ja peitä alumiinifoliolla ja anna lihan vetäytyä jonkin aikaa ennen leikkaamista.
Siivilöi paistoliemi, ota omena-sipuliseos talteen. Tarjoa seos ruoan kanssa, se on herkullista! Käytä paistolientä kastikkeen valmistukseen. Pakasta loppu liemi, jota voit käyttää kastikkeisiin ja keittoihin.

PERUNAGRATIINI

2 pussia juustokermaperunoita, pakaste
yrttimaustetta maun mukaan
juustoraastetta, esim. emmentalia

Kaada pakastepussien sisältö uunivuokaan. Sekoita joukkoon mieleisiäsi yrttimausteita. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä samaan aikaan lampaanpaistin kanssa, kunnes perunat ovat pehmenneet. Peitä vuoka tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta pala.

KASTIKE

voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lampaan paistolientä
2 1/2 dl ruokakermaa
2 rkl hilloa tai marjahyytelöä
1 rkl brandya
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kiehauta jauhot. Lisää paistoliemi vähitellen samalla sekoittaen. Kun kastikepohja on tasainen, lisää ruokakerma, hillo tai hyytelö sekä brandy. Mausta mustapippurilla. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Salaatti

salaattia oman valinnan mukaan
kurkkua
keltaista paprikaa
hunajamelonia
vinaigrette-kastiketta
tuoretta basilikaa

Huuhdo salaatti salaattilingossa ja linkoa hyvin. Revi salaatti kulhoon. Pese ja paloittele kurkku ja paprika. Leikkaa meloni kuutioiksi. Sekoita salaatti kastikkeen kanssa juuri ennen tarjoilua. Viimeistele salaatti basilikanlehdillä.

Pääsiäisen ihanat leivonnaiset

Tätä keväistä pavlovaa voit tarjota nuissakin kevään juhlissa.

Hedelmäinen pavlova

MARENKIPOHJA

6 munaa
1 mm suolaa
3 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja, Maizena
1 1/2 tl vaaleaa balsamietikkaa
(muutama tippa keltaista karamelliväriä)

TÄYTE

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa

PÄÄLLE

2 kiiviä
2-3 kypsää keltaista luumua
1 rs ananaskirsikoita
1-2 passionhedelmää
sitruunamelissanlehtiä

Pane uuni kuumenemaan 100 asteiseksi. Aseta pellille leivinpaperi ja sen päälle halkaisijaltaan 24-senttinen vuoka. Piirrä paperille ympyrä vuoan reunoja myötäillen. Voitele ympyrä ohuelti voilla. Erottele munista valkuaiset isoon, kuivaan kulhoon. Ole varovainen, etteivät keltuaiset mene rikki. Jos keltuaista joutuu valkuaisten joukkoon, vaahtoutuminen ei onnistu. Lisää suola valkuaisten joukkoon ja vaahdota valkuaiset sähkövatkaimen suurimmalla teholla. Lisää sitten sokeria vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon samalla koko ajan vatkaten. Lisää välillä maissitärkkelysjauhot sihdin kautta ja etikka (sekä karamelliväriä, jos haluat). Kun vaahto on kiiltävää ja kovaa, se on valmista. Levitä vaahto kuohkeasti piirtämääsi ympyrään, ja muotoile keskelle matala kuoppa. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista 1 1/2 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja irrota se sitten varovasti esim. lastojen avulla ja nosta tarjoiluvadille. Täytä pavlova vähän ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta vaahto vaniljasokerilla. Yhdistä vaahto vaniljarahkan kanssa. Tarkista maku ja lisää hiukan sokeria, jos haluat. Lisää täyte kuohkeasti marenkipohjan keskelle. Kuori ja paloittele hedelmät sekä lisää ne täytteen päälle. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi sisus päällimmäiseksi. Lisää muutamia sitruunamelissanlehtiä. Tarjoa pavlova aterian jälkiruoaksi sellaisenaan tai kahvin kanssa.

Raparperia alkaa saada jo pian kaupoista, mutta jos pakastimestasi löytyy viime kesän raparperisatoa, nyt kannattaa leipoa tämä piiras.

Raparperipiiras

POHJA

4 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
125 g voita tai leivontamargariinia
1 muna

TÄYTE

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
3 munaa

PINNALLE

350 g raparperipaloja
2 rkl tummaa sokeria

TARJOILUUN

ruokosokerisiirappia
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat ainekset hyvin keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin halkaisijaltaan noin 28-senttiseen piirasvuokaan. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte taikinapohjalle. Lisää päälle raparperi palat ja sirottele päälle tumma sokeri. Nosta piiras ritilälle 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Paista noin 40 minuuttia. Tarjoa piiraan kanssa vaahterasiirappia ja sokerilla sekä vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Kuppikakku on helposti valmistettava pikkukakku pääsiäisen kahvihetkeen.

Kuppikakut

10 kpl
1 luomusitruuna
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaniljajogurttia

PÄÄLLE

1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
muutama tippa keltaista ja vihreää karamelliväriä
nonparelleja

LISÄKSI

10 keskikokoista amerikanmuffinivuokaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pese luomusitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunan kuoriraaste ja vuorotellen voisulaa, jauhoseosta sihdin läpi sekä vaniljajogurttia. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Anna valmiiden kuppikakkujen jäähtyä (kuppikakut voi pakastaa, jos et tarjoile niitä heti). Kuorruta kakut ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja makeuta sokereilla. Jaa vaahto kahteen osaan ja lisää toiseen keltaista karamelliväriä ja toiseen vihreää karamelliväriä. Kermavaahdon värjääminen ei toki ole  välttämätöntä. Lusikoi vaahdot pehmeästi kuppikakuille. Ripottele koristeeksi nonparelleja.

Rahkapiiras on meidän karjalaista ruokaperinnettämme ja kuuluu itsestäänselvästi pääsiäisen kahvipöytään.

Rahka-rusinapiirakka

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4-4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Pääsiäisenä herkutellaan myös Mignon-munilla ja muilla pääsiäisnameilla.  Mignon-muna sopii hyvin pääsiäisaterian jälkiruoaksikin. Asettele Mignon-munia vaikka pieneen koriin ja koristele tipuilla sekä höyhenillä.

Fazerin Mignon-munilla on jo pitkälti yli 100-vuotinen historia suomalaisena pääsiäisherkkuna.

Iloista pääsiäistä Umami.fi:n ystäville!


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti