Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Fazer Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Rakas, rikas leipämme

Leipä on suomalaisille ollut aina elämää ylläpitävä asia. Joskus siihen on pantu puolet petäjäistä, jotta on säilytty hengissä, mutta se on hyvä ja maukas peruselintarvike, jota suurin osa suomalaisista ei jätä ruokavaliostaan pois. Mitä suomalainen kaipaa kotimaasta ollessaan ulkomailla – ruisleipää! Olkoonkin klisee, mutta totta se on.

Leipäkulttuurimme on meille rakas, ja se on myös hyvin rikas. Eri puolilla Suomea on paikallisia leipiä, jotka ovat siellä asuville ”henki ja elämä”.  Rievää, kakkoa tai juuri sitä oikealla tavalla hapanta ruisleipää syödään nautinnolla.

Leipä on terveellistä

Nyt kiinnitetään huomiota leivän hiilihydraatteihin, ja monet ovat luopuneet leivästä karppauksen eli vähähiilihydraattisen ruokavalionsa vuoksi. Sääli, koska etenkin täysjyväviljoista leivotuista leivistä saatava kuitu, mutta muutkin jyvän osat ovat useissa tutkimuksissa todettu terveyttä edistäviksi monin tavoin. Varsinkin rukiin ja kauran terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Ne ovat osoittautuneet erittäin terveyttä edistäviksi viljoiksi.

Täysjyväviljojen, varsinkin rukiin kuidut alentavat pahaa LDL-kolesterolia, vaikuttavat myönteisesti insuliini- ja rasva-aineenvaihduntaan eli ehkäisevät metabolista oireyhtymää ja auttavat painonhallinnassa. Täysjyväleipä pitää verensokerin pitkään tasaisena, jolloin olo tuntuu kylläiseltä, ja virkeältä, koska aivotkin saavat tasaisesti tarvitsemaansa energiaa glukoosista. Täysjyväviljaleivästä saa myös proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi elimistössä antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, seleeniä sekä sinkkiä.

Painonhallinta on yksi tärkeimpiä haasteita nyt, kun 2 tyypin diabetes on lisääntynyt huimasti. Diabetes on salakavala sairaus, joka tuottaa hoitamattomana valtavasti inhimillistä kärsimystä. Jotta keskivartalolihavuus ja sen ennustamat elintapasairaudet saataisiin kuriin, ruokavalion laatuun on pakko kiinnittää huomiota kansallisella tasolla.

Kohtuullisuus ja liikunta – siinä se on!

Virallisista ravitsemussuosituksista käydään kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että kaikkea voi syödä, mutta kohtuudella. Ja, jos et kuluta saamaasi energiaa, annosmääriä on pienennettävä ja liikuntaa lisättävä. Totta kai lihotaan, kun istutaan autossa ja työpöydän ääressä kaiket päivät ilman hyötyliikuntaa. Raskaan työn tekijätkin lihovat, ja silloin kyllä kannattaa vähentää ruokavaliostaan tyydyttyneitä eläinrasvoja ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja (raffinoituja viljatuotteita) sekä muuttaa syömistään kasvis- ja täysjyväviljapainotteisempaan suuntaan, mikäli haluaa edistää terveenä pysymistään.

Lähiruoka-ajattelu lähti Yhdysvalloista

Jo vuosia sitten Yhdysvalloissa alkoi levitä voimakas lähiruokabuumi, joka on laajentunut muihinkin länsimaihin, pikku hiljaa myös Suomeen. Maatilatorit tulivat suurkaupunkeihin, ja pian ihmiset alkoivat haluta lähellä, ja mieluiten luomuperiaatteella tuotettuja raaka-aineita. Perustettiin upeita luomua myyviä marketteja, joiden valikoimat ovat huikeita ja tuotteet kauniisti esilleaseteltuja.

Nyt lähi- ja luomuruoka-ajatus näyttää vihdoin viimein kunnolla juurtuneen Suomeen. Vastaan pullikointi lienee johtunut luomun osalta siitä, että pidämme kotimaassa tuotettuja raaka-aineita joka tapauksessa puhtaina. Tuotteiden korkeampi hintakin riipaisee, koska ruokaa pidetään liian kalliina.  Arvot muuttuvat hitaasti, mutta varmasti. Kotimaisuutta on arvostettu aina, mutta nyt myös ruoan alkuperästä aivan tilalta lähtien, ja paikallisuudesta – lähiruoasta – on tullut kuluttajille läheisiä asioita.

Kaikille leipomoille on kysyntää, niin pienille paikallisille kuin suurille leipomoyrityksille. Toiset haluavat ostaa leipänsä trendikkäiltä pienleipomoilta, toiset luottavat yhtä hyvin isoihin ja innovatiivisiin leipomotaloihin. Kotileivontakin on taas muodissa, hapanjuurella leivottu leipä on monien kotileipurien suosiossa, samoin erilaiset pataleivät. Tärkeintä kuitenkin on, että syömme leipää, varsinkin sen hyvien terveysvaikutusten takia.

Lähileipää joka päivä

Kuvassa Fazerin Hämeenlinnan lähileipomo Prisman iloiset leipurit leipiä pyörittelemässä.

Leipäteollisuudesta on hyvänä esimerkkinä tänä vuonna 120-vuotta täyttänyt Fazer, joka on perustanut jo yli 30 lähileipomoa eri puolille Suomea. Leipomoissa paikalliset leipurit leipovat osittain asiakkaiden nähtävillä ruokaleipää sekä muita leivonnaisia. Leipomot ovat Prismojen tai City- tai K-Supermarkettien yhteydessä.  Leipomoiden valikoimat vaihtelevat paikkakunnittain, koska Fazer ottaa huomioon paikallisen leipäkulttuurin ja makumieltymykset. Lähileipomoiden keskeiset raaka-aineet toimitetaan Fazerin omasta myllystä Lahdesta.

Kuvassa Fazerin juhlalimppu.

Ruis kunniaan

Fazer on perustanut Boreal Kasvijalostuksen kanssa Pro ruis -yhdistyksen, jonka tarkoitus on lisätä kotimaisen rukiin viljelyä niin, että taataan kotimaiseen ruisleipään 100-prosenttisesti kotimainen ruis. Myös Raisio-konserni on mukana yhdistyksen toiminnassa edistämässä rukiin viljelyä. Nykytasolla kotimainen ruis ei riitä leipomoiden tarpeisiin, vaan joudutaan käyttämään tuontiruista. Fazer Leipomoiden Suomen toimitusjohtajan Petri Kujalan mukaan suomalaiset arvostavat kotimaista työtä ja raaka-aineita, ja tavoitteena on, että vuonna 2016 kaikki Oululainen-tuoteperheen ruisleivät voidaan leipoa täysin kotimaisesta rukiista.

Kuvassa Fazerin uunituore aamiaisleipä.

Leivästä nautintoa

Leipäkulttuurimme on monipuolistunut ja leivissä on, mistä valita. Nyt ovat erilaiset siemenleivät suuressa suosiossa, mistä on vain hyvää sanottavaa. Siemenet ovat paitsi terveellisiä, maistuvat leivässä hyviltä ja tuovat miellyttävän rouheisen suutuntuman. Täysjyväleipiä ja ruisleipää syödessään tietää ja tuntee tekevänsä hyvää itselleen. Leipä on perusruokaa, mutta silti nautinnollista syötävää. Lähileipomoista saat tuoretta leipää pitkin päivää, myös töistä tullessasi. Lämmin, tuoksuva leipä, joka on voideltu monityydyttymätöntä öljyä sisältävällä leipärasvalla tai voisipaisulla on aina yhtä ihana makuelämys. Eläköön leipä!

Kuvassa tuoreet, siemenillä kuorrutetut  sämpylät – joiden herkullisen tuoksun voi miltei aistia kuvastakin!


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. ajatuskin että alkaisin

  ajatuskin että alkaisin karppaamaan ja hylkäisin ruisleivän ruokavaliostani on todella vieras. nykyään kiinnitän huomiota leipäni laatuun ostan pääsääntöisesti pienleipomoiden leipiä joissa on makua ja tiedän saavani tuoretta tuotetta joka ei säily kuukautta muuttumattomana muovipaketissa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hansu

  28. 11. 2011 21.06

Kirjoita kommentti