Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 6. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Rommikirsikoita jouluksi

Tuontikirsikoiden kausi jatkuu edelleen. Ihanan kypsiä, makeita ja syvän tummanpunaisia herkkukirsikoita on vielä myynnissä marjanmyyntikojuissa ja kaupoissa. Vielä ehdit jalostaa niistä rommikirsikoita jouluksi. Ne maistuvat sellaisenaan jälkiruokana tai vaniljajäätelön kera.

Rommikirsikat ovat vain aikuisten herkkua. Lapsia varten voit tehdä vaikka purkillisen kirsikkahilloa. Hillon valmistat nopeasti hillo-marmeladisokerilla.Rommikirsikat

2 l (1 kg) kypsiä kirsikoita
2 1/2 dl vettä
5 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
noin 5 dl tummaa rommia (alkoholipitoisuus 40 %)

Tarkasta kirsikat hyvin ja poista kaikki, joiden pinta on rikki, valitse vain parhaat (osta kirsikoita reilusti, että saat säilöttäväksi 2 litraa virheettömiä kirsikoita). Poista kirsikoista varret, huuhtele kirsikat hyvin lävikössä ja valuta. Kuivaa kirsikat. Voit poistaa kirsikoista kivet, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä. Lado kirsikat noin litran vetoiseen puhtaaseen säilöntäpurkkiin. Mittaa vesi, sokeri, halkaistu vaniljatanko ja kanelitanko kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Ota kattila levyltä ja anna sokeriliemen jäähtyä vähän. Poista vanilja- ja kanelitangot. Sekoita rommi sokeriliemeen. Kaada seos purkkiin kirsikoiden päälle. Lisää tarvittaessa rommia sen verran, että kirsikat peittyvät kokonaan, ne eivät saa nousta pinnan päälle. Sulje kansi. Säilytä pimeässä, kylmässä paikassa jouluun asti. Muistuta kivistä, kun tarjoat kirsikoita esim. aikuisten jäätelöannosten kanssa tai juomissa!

Pssst! Jos käytät rommikirsikoita leivonnaisiin, poista kivet.

Kirsikkahillo

2 l l (1 kg) kypsiä kirsikoita
2 sitruunan mehu
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Huuhtele kirsikat lävikössä ja poista varret sekä kivet. Pane kirsikat kattilaan ja lisää sitruunamehu sekä sokeri. Kuumenna kirsikat kiehuvaksi ja lisää joukkoon kanelitanko ja halkaistu vaniljatanko. Kaavi vaniljatangosta ensin veitsellä siemenet kirsikoiden joukkoon. Keitä seosta 5-10 minuuttia tai pidempään, jos haluat hillosta kiinteämpää. Kuori vaahto pois hillon pinnalta kiehumisen aikana. Kauho hillo puhtaisiin, 100-asteisessa uunissa kuumennettuihin lasitölkkeihin aivan piripintaan ja sulje tölkit heti. Jäähdytä, ja säilytä kylmässä.

Pssst! Keittiövälinemyymälöistä voit löytää kirsikankivenpoistajan.


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Rommikirsikat tuntuvat houkuttelevilta.

  Rommikirsikat tuntuvat houkuttelevilta. Täytyypä kokeilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  emma

  14. 8. 2008 21.59

Kirjoita kommentti