Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 5. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ruokaa tulilla

Matias Koskimies on helsinkiläinen ruokaharrastaja ja ammattivalokuvaaja, joka on perehtynyt ruoanvalmistukseen avotulilla. Häneltä ilmestyi keittokirja Tulilla – Avotulen tunnelmia ja herkkuhetkiä (Minerva).

Matias Koskimiehelle eräelämä on tullut pienestä pitäen tutuksi. Hän suoritti metsästyskortin jo 15-vuotiaana. Matias on jahdannut sorsia perheen Hangon mökkimaisemissa ja metsästänyt metsälintuja ja jäniksiä Keski-, ja Pohjois-Suomen korvissa. Kun itse pyydystetty riekko on paistunut erämaatulilla, sen parempaa herkkua ei osaa kaivata. Koskimies on ollut viimeiset 10 vuotta myös innokas sienestäjä.

Omena ei ole Koskimiehen perhepuusta pitkälle pudonnut, Koskimiehen äiti on intohimoinen ruokaihminen Tiia Koskimies, Umami.fi:n lukijoille hyvin tuttu ruokatoimittaja, joka ohjasi 10 vuotta Bon Appétit -TV-ruokaohjelmaa. Tiia Koskimies on tehnyt myös lukuisia ruoka- ja keittokirjoja.

Matias Koskimies tutustui jo lapsena moniin erikoisiinkin ruokaraaka-aineisiin äidin kokatessa, joten siitä pojan ruoanlaittoinnostus sai alkunsa. Matias ei ikinä noudata reseptejä orjallisesti, vaan saa kirjoista ja lehdistä ideoita, joita sitten soveltaa omassa ruoanlaitossaan. Hän toivoo, että hänen keittokirjansa inspiroi samalla tavalla kokkailijoita tekemään hyvää ruokaa nuotiotulilla.

Matias Koskimies on valtiotieteiden maisteri, jonka pääaineena oli käytännön filosofia. Nuoren filosofin ensimmäinen keittokirja kertookin sekä tulen että tulilla istumisen merkityksestä ihmisille. Samalla se johdattaa avotulella valmistettujen herkkujen äärelle.

Kirjan ohjeet ovat kokeiltuja esimerkkejä ruoan valmistukseen tulella. Hiillostaminen, loimuttaminen ja rosvopaistin kypsennys maakuopassa, ruoan valmistus muurikkapannulla tai savustaen ovat vaihtoehtoja minkä tahansa ruokaraaka-aineen kypsentämiseen.

Kirjassa opastetaan valitsemaan sopiva nuotiopaikka tulentekoon, annetaan ohjeet loimulaudan rakentamiseen sekä kerrotaan, miten rosvopaistille saadaan toimiva maakuoppa. Lisäksi kirjassa esitellään herkullisiksi todettuja reseptejä niin kala-, kasvis-, kuin liharuuillekin.

Kuvassa Matias Koskimies.

Kirjan tiedot

Matias Koskimies
Tulilla
Avotulen tunnelmia ja herkkuhetkiä
Sivuja 140
Minerva
www.minervakustannus.fi
ISBN/EAN 978-952-312-429-5
Sidottu, nelivärinen
Ilmestyy viikolla 21/2017


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti