Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 9. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Salaatti vihreistä pavuista

Pidän paljon tuoreista, vihreistä pavuista. Silloin harvoin, kun kotimaisia sattuu kesällä saamaan kaupasta, hallista tai torilta, teen niistä salaatteja tai muuta hyvää. Tänä kesänä yllätyin iloisesti, kun näin ensimmäistä kertaa isossa lähimarketissa härkäpavunpalkoja. Toivon, että niitä saisi tästä lähtien joka kesä, samoin myös muita kotimaassa kasvatettuja papuja. On nimittäin erittäin hassua, syödä afrikkalaisia tuontipapuja, joita kaupoissa yleensä näkee.

Luulisi, että jotakuta viljelijää kiinnostaisi kasvattaa papuja myytäväksi joko suoraan tilalta ja lähikaupungin marketteihin toimitettuna.

Välimerenmaissa papuja syödään paljon. Muistan unohtumattoman makuelämyksen, kun söin Italiassa keitettyjä ja sen jälkeen pancettan (pekonin tapainen sianmahasta valmistettu, suolattu ja savustettu tuote) kanssa paistettuja härkäpapuja. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!

Papusalaatti

2-4 annosta

400 g vihreitä papuja paloiteltuna
1 keskikokoinen punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioituna
2-3 rkl rypsiöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
1/2-1 rkl vaaleaa balsamietikkaa tai muuta valkoviinietikkaa
noin 1 tl suolaa

Kuumenna vettä kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen pavut ja suolaa. Keitä papuja muutama minuutti, kunnes ne tuntuvat sopivan kypsiltä (älä ylikypsennä). Kaada pavut lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä, että pavut jäähtyvät. Valuta pavut ja kaada ne kulhoon. Lisää sipulisilput ja paprikakuutiot sekä kastikeainekset. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Anna salaatin marinoitua jonkin aikaa jääkaapissa. Tarjoa sellaisenaan hyvän, tuoreen leivän kanssa tai lisäkesalaattina.

Pssst! Saat salaatista ruokaisamman, jos lisäät  siihen joko paistettuja, maustettuja lihasuikaleita, savukinkkusuikaleita, kuutioitua, paistettua pekonia, savukalaa, Feta-juustokuutioita tai keitettyä munaa.

 


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti