Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 12. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Uunilohta, katkarapukastike ja linssimuhennos

Rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa on runsaasti terveellistä rasvaa, siksi sitä kannattaa syödä silloin tällöin. Kalaahan suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Lohesta voit tehdä monenlaisia ruokia, kuten keittoa, uunilohta, pastankastiketta, pataruokaa, salaattia, cevicheä, lämpimän tai kylmän voileivän, uuniperunan täytettä tai vaihtoehtoisesti paistaa leikkeinä pannulla.

Uunilohen valmistus on vaivatonta – mausteet vain kalan pintaan ja uuniin. Kypsymisen aikana ehdit tehdä lisäkkeet.





Maukas uunilohi

4 annosta
noin 1 kg:n  lohi- tai kirjolohipala, ruodottomaksi käsitelty
2 tl currytahnaa
1/2 tl soijakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Aseta lohipala leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle tai vuokaan. Sekoita currytahna soijakastikkeen kanssa ja sivele seos pullasudilla lohelle.  Nosta lohi uuniin. Kypsennä noin 20 minuuttia. Tarkista lopuksi kypsyys.

Linssimuhennos

4 annosta
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä
2 tl currya
2 tl punaista currytahnaa
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
2-3 kypsää keskikokoista tomaattia kuutioituna
noin 1/2 dl hillosipuleita
1-2 tl hunajaa
(suolaa)

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistokasarissa tai kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää pannulle curryjauhe sekä currytahna ja sekoita. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutio. Kaada linssit liemeen. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit, hillosipulit sekä hunaja ja jatka keittämistä toiset 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa.

Katkarapukastike

4 annosta
250 g isoja pakastekatkaravunpyrstöjä
1 pienehkö sipuli
öljyä
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
1/2 rs (100 g) ruohosipulituorejuustoa
1/2 tl chilijauhetta tai muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia hienonnettuna

Ota katkaravut sulamaan huoneenlämpöön. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Lisää kookoskerma ja tuorejuusto. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Maustakastike chilijauheella tai tabascolla. Lisää kastikkeeseen katkaravut ja kuumenna, kunnes katkaravut ovat lämmenneet, älä keitä enää, etteivät katkaravut sitkisty. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Rouhi mausteeksi vielä mustapippuria ja lisää lopuksi runsaasti hienonnettua ruohosipulia.

Kurkku-punasipulisalaatti

4 annosta

1/2 kurkku
1 punasipuli
3 rkl öljyä
noin 1/2 tl suolaa
1-2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 korkillinen valkoviinietikkaa

Halkaise ja viipaloi kurkku ja suikaloi halkaistu punasipuli. Pane ainekset kulhoon. Lisää kastikeainekset ja sekoita salaatti hyvin. Voit tehdä jo etukäteen salaatin, jolloin se ehtii maustua ennen tarjoilua.


Aiheet: , , , , , ,

2 kommenttia

Kirjoita kommentti