Varhaiskaalista herkkukääryleitä
Olen kaaliruokien ystävä ja varhaiskaalia käytän usein salaatteihin, kääryleisiin, patoihin ja laatikkoon. Ihan vain paistettunakin varhaiskaali on herkullinen aterian lisäke ja sopii erityisen hyvin grillimakkaralle ja -kyljyksille.
Varhaiskaalista on helppo valmistaa kääryleitä, kun kaalin keittää kokonaisena ja irrottaa lehdet vasta sitten. Muutoin rapeat lehdet ovat hyvin hauraita ja repeileviä. Varhaiskaali on itsessään niin makeaa, ettei kääryleisiin tarvita lainkaan siirappia. Itse sivelen ne mieluimmin ruokaöljyn ja soijan sekoituksella.
Varhaiskaalikääryleet
noin 24 kpl
2 varhaiskaalikerää
Täyte
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl korppujahoja
1 isohko sipuli
muutama valkosipulinkynsi
öljyä
500 g sika-nautajauhelihaa
1 1/2 tl suolaa
2 munaa
noin 2 rkl kuivattua yrttisekoitusta, esim. meiramia ja lipstikkaa
1 dl tuoreita yrttejä tai persiljaa hienonnettuna
Voiteluun
3 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
Kuumenna runsaasti vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja kaalikerät. Vähennä lämpöä, ja keitä kaaleja noin 10 minuuttia. Nosta kaalit lävikköön valumaan, ja irrota sitten varovasti lehdet. Valmista täyte. Kaada kulhoon kermaviili ja lisää korppujauhot sen joukkoon turpoamaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä sipulisilppu. Jäähdytä. Lisää jauheliha, suola, munat ja kuivatut sekä tuoreet yrtit kulhoon kermaviilin joukkoon. Sekoita taikina hyvin. Voit halutessasi paistaa pienen koepihvin maun tarkistamista varten. Ota esille iso uunivuoka tai muu sopiva uuniastia. Kääri täyte kaalinlehtien sisälle ja lado kääryleet vieri viereen vuokaan. Sekoita öljy ja soija keskenään ja sivele sudilla kääryleiden pintaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Tarjoa uusien perunoiden, salaatin ja puolukkahillon tai -survoksen kanssa.
Pssst! Jos keitettyjä kaalinlehtiä jää, suikaloi ne ja paista seuraavan aterian lisäkkeeksi tai käytä ne salaattiin.