Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 5. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Santa Maria 46 kommenttia Ruoka ja juoma

Viikonlopun ruoka- ja maustevinkki Arvottu

Viikonloppuna, varsinkaan kauniilla säällä, ei kukaan halua viettää liikaa aikaa keittiössä. Hyvää ruokaa voit valmistaa  käden käänteessä muutamassa minuutissa!

Lauantaihin sopii fajita, jonka täyte valmistuu nopeasti suikaloidusta lihasta. Valmiista mausteseoksesta loihdit ruokaan kertaheitolla mainion maun – ja ei kun syömään!

Hienostunut kalakeitto vaikuttaa hiukan monimutkaiselta, mutta ei ole sitä. Ainekset kypsyvät nopeasti ja ainutlaatuisen ihana makuelämys odottaa! Nyt on kuhaa runsaasti saatavissa esim. kauppahalleista.  Osta ruodottomaksi ja nahattomaksi käsiteltyä fileetä tähän keittoon.

Fajita

sizzling-fajitas1

4 annosta

öljyä
500 g broilerin rintafileetä tai porsaan- tai naudanfileetä suikaleina
1 ps Santa Maria Tex Mex Fajita Spice Mix -mausteseosta
1 paprika suikaleina
1 sipuli suikaleina
(lehti)persiljaa

Tarjoiluun

tortilloja ja salsakastiketta sekä tomaattisalaattia

Kuumenna öljy pannulla. Lisää lihasuikaleet pienissä erissä ja ruskista ne joka puolelta. Lisää mausteseos ja paprika- sekä sipulisuikaleet. Jatka kypsentämistä muutama minuutti. Nosta ruoka tarjolle ja ripottele pinnalle tavallista tai lehtipersiljaa. Lämmitä tortillat ja tarjoa lisäksi valmista Santa Maria salsakastiketta sekä tomaattisalaattia.

Kalakeitto

fisksoppa

4 annosta

1 1/2 l vettä
1/2 dl kala- tai hummerifondia
1 1/2 rkl Santa Maria Seafood & Fish -mausteseosta
2 dl valkoviiniä
2 porkkanaa ohuina tankoina (noin 5 cm pitkiä)
1 fenkoli ohuina viipaleina
1 dl ranskankermaa
1/2 tl Santa Maria Rock Salt -suolaa
600 g kalafileetä  ( 4 annospalaa, esim. kuhaa)
300 g kuorimattomia katkarapuja (noin 100 g kuorittuja)

Sahramirouille

1 peruna
1/2 rkl sitruunamehua
1 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1/2 tl Santa Maria sahramia
1/2 tl Santa Maria Chili Explosion -mausteseosta
ripaus Santa Maria Rock  Salt -suolaa

Koristeluun

tilliä

Mittaa kattilaan vesi, fondi, Seafood & Fish -mauste sekä valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sahramirouillen peruna paloiteltuna ja keitä noin 10 minuuttia. Nosta peruna liemestä ja soseuta haarukalla.  Sekoita joukkoon majoneesi ja mausteet. Anna makujen tekeytyä.

Lisää porkkanat ja fenkoli kalaliemeen ja keitä noin 2 minuuttia. Nosta kasvikset liemestä reikäkauhalla ja jätä sivuun odottamaan. Lisää ranskankerma liemeen, kiehauta ja mausta suolalla. Laita kalapalat liemeen ja anna kiehua noin 2 minuuttia. Jaa kasvikset lautasille, ja nosta reikäkauhalla kalapalat varovasti päälle. Kaada liemi lautasille, koristele katkaravuilla ja sahramirouillella.

Sahrami

Sahramia saadaan krookuksen sukuisen sipulikasvin kuivatuista emin luoteista. Aidon sahramin maku on voimakas ja ylellisen aromikas. Sahrami liukenee hyvin nesteeseen ja värjää sen voimakkaan keltaiseksi. Ruotsissa sahramia käytetään paljon enemmän kuin meillä. Se sopii pullan ja muiden kahvileipien ”kultaamiseen” ja on oivallista kala-, äyriäis-, riisi-, kana- ja monien jälkiruokien maustamisessa.

Jäätelöä grillatun ananaksen kera

grillad-ananas-med-vit-choklad

4 annosta

1 tuore ananas
2 eri jäätelölajia, esim. vaniljaa ja mansikkaa
valksosuklaata rouhittuna

Leikkaa ananaksen pinta pois terävällä veitsellä. Paloittele ananas pitkittäin tangoiksi, älä ota mukaan kovaa ydintä. Kuumenna parilapannu grillissä tai liedellä. Lisää ananaspalat pannulle ja paahda niihin raidat. Tarjoa lämpiminä  jäätelön kera. Rouhi annoksille valkosuklaata.

Arvonta

Kaikkien kysymykseen vastanneiden kesken arvomme ylelliset Santa Marian maustesetin (1 kpl)  ja gourmetsuolasetin (2 kpl) 22.5.2009.

Kysymys

Oletko käyttänyt sahramia? Mihin?

Kuvat, ohjeet ja maustevinkki Santa Maria www.santamaria.fi

Voittajat

Arvonnassa maustesetin voitti nimimerkki Eeva ja gourmetsuolasetit kaimaani ja helikaa. Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistuneille!


Aiheet: , , , , , , , ,

46 kommenttia

  1. Harvoin tulee käytettyä

    Harvoin tulee käytettyä aitoa sahramia. Kurkumalla saa myös kivan värin ruokiin.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    kaimaani

    14. 5. 2009 11.15

  2. joskus olen johinkin

    joskus olen johinkin kakkuun laittanut

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    tellu

    14. 5. 2009 11.43

  3. olen käyttänyt vain

    olen käyttänyt vain pullaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    benque

    14. 5. 2009 11.44

  4. laitoin kerran curryn

    laitoin kerran curryn sijaan kanaan kun ei muuta ollut….

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    tiiti

    14. 5. 2009 11.45

  5. en ole koskaan

    en ole koskaan käyttänyt, eihän se oikein edes anna juurikaan makua, tai siis ainakin pullassa antaa vain värin ja maku jää pakollisen kardemumman alle.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    ensu

    14. 5. 2009 11.46

  6. sopii myös kanaruokiin

    sopii myös kanaruokiin joihin tulee kookosmaitoa, antaa vähän itämaista leimaa

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    eeva

    14. 5. 2009 11.47

  7. äiti ripauttaa pullataikinaan

    äiti ripauttaa pullataikinaan sahramia, antaa mukavasti ainakin väriä

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    nikolai

    14. 5. 2009 11.47

  8. sahrami sopii kalaruokien

    sahrami sopii kalaruokien maustamiseen, olen käyttänyt ainakin kuhan ja ahvenen maustamisessa

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    osmo

    14. 5. 2009 11.48

  9. en ole käyttänyt,

    en ole käyttänyt, kun en juurikaan leivo, mutta voisin kokeilla esimerkiksi juustokakussa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    kaius

    14. 5. 2009 11.49

  10. En ole koskaan

    En ole koskaan käyttänyt sahramia…

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Riikka19

    14. 5. 2009 12.09

  11. Sahramia käytän joskus

    Sahramia käytän joskus leivonnassa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    helikaa

    14. 5. 2009 13.29

  12. Pääsiäisen ajan leivontaan

    Pääsiäisen ajan leivontaan joskus, antaa mukavan keltaisen värin

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Sirkkuli

    14. 5. 2009 17.14

  13. Pullan leivonnassa ole

    Pullan leivonnassa ole käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    iines

    14. 5. 2009 20.01

  14. Juhlapullaan saa sahramilla

    Juhlapullaan saa sahramilla ihan ihanan värin.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    PL

    14. 5. 2009 22.17

  15. en ole käyttänyt

    en ole käyttänyt sahramia

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    timo

    15. 5. 2009 11.54

  16. en minnekkään

    en minnekkään

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    mies

    16. 5. 2009 17.12

  17. vaimo laittanut pullaan

    vaimo laittanut pullaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    juusi

    16. 5. 2009 17.12

  18. pullaan

    pullaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    sisu

    16. 5. 2009 17.12

  19. En ole käyttänyt.

    En ole käyttänyt.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Lettu

    16. 5. 2009 17.48

  20. En ole käyttänyt.

    En ole käyttänyt.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tumex

    16. 5. 2009 17.48

  21. Harvemmin.

    Harvemmin.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Lila

    16. 5. 2009 17.49

  22. En tietääkseni.

    En tietääkseni.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    toffo

    16. 5. 2009 17.49

  23. johonkin olen käyttänyt

    johonkin olen käyttänyt mutta en nyt kyllä muista että mihin

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Sari

    17. 5. 2009 10.27

  24. Kanaruokiin

    Kanaruokiin

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    jarmo

    17. 5. 2009 20.57

  25. ei ole tullut

    ei ole tullut hankittua
    Yhteen ruokaan kuuluisi sahramia ja inkivääriä, olen korvannut kurkumalla.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    marjo66

    18. 5. 2009 9.42

  26. En ole käyttänyt

    En ole käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    sepi

    18. 5. 2009 10.52

  27. En tietääkseni ole

    En tietääkseni ole käyttänyt, joku muu on voinut sitä ruokaani laittaa

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    nikke

    18. 5. 2009 13.42

  28. En ole käyttänyt

    En ole käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    viiru

    18. 5. 2009 13.48

  29. Tuosta kalakeiton reseptistä

    Tuosta kalakeiton reseptistä herahtaa vesi kielelle. Täytyypä kokeilla. Kiitos Mervi!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Vesa Aarno K.

    20. 5. 2009 0.30

  30. Olen käyttänyt sahramia

    Olen käyttänyt sahramia riisin maustamiseen.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Vesa Aarno

    20. 5. 2009 0.38

  31. Vain joulupullaan

    Vain joulupullaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    piipi

    20. 5. 2009 8.26

  32. En ole käyttänyt

    En ole käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Juhis

    20. 5. 2009 12.30

  33. Olen saattanut vetästä

    Olen saattanut vetästä sitä tietämättäni

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tamias

    20. 5. 2009 13.11

  34. en ole laittanut,

    en ole laittanut, en hirveästi tee itse ruokia

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    MiKi

    20. 5. 2009 14.25

  35. En ole itse

    En ole itse käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    IILE

    20. 5. 2009 15.46

  36. Sopisikohan kanaruokiin, kanaa

    Sopisikohan kanaruokiin, kanaa tulee syötyä paljon

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    minni

    21. 5. 2009 11.45

  37. En ole itse

    En ole itse käyttänyt mihinkään

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tiiu

    21. 5. 2009 11.59

  38. Sain kerran tuliaisina

    Sain kerran tuliaisina sahramia ja käytin sen pullaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Sammi

    21. 5. 2009 16.03

  39. En ole käyttänyt

    En ole käyttänyt koskaan.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Heeli

    21. 5. 2009 16.04

  40. Pullaan olen käyttänyt,

    Pullaan olen käyttänyt, yhden ainoan kerran.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    suumi

    21. 5. 2009 16.05

  41. Pullaan joskus

    Pullaan joskus

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    ansu

    22. 5. 2009 13.26

  42. Olen käyttänyt sahramia

    Olen käyttänyt sahramia muutaman kerran vuodessa kun (jaksan) teen paellaa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Ninah

    23. 5. 2009 22.20

  43. En ole koskaan

    En ole koskaan kokeilut.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    sarikox

    23. 5. 2009 22.39

  44. En ole

    En ole

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    mikko

    24. 5. 2009 17.19

  45. En ole käyttänyt

    En ole käyttänyt

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Piitu

    24. 5. 2009 17.29

Kirjoita kommentti