Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 4. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ylös, ulos ja grillailemaan

Ehkä jo tänä viikonloppuna moni grillaa terassillaan tai mökillä. Kevät houkuttelee ulkoruoanlaittoon. Herkuttelen juuri vesi kielellä hiljattain ilmestynyttä Kaisa Sillanpään kirjaa Savua ja tulta! – Suuri grillauskirja (Readme.fi). Kirja on täynnä mitä herkullisimman näköisiä grilliruokaohjeita, mutta myös tarpeellista tietoa grillauksesta ja grilleistä.

Kirjassa on hyväntuntuiset ohjeet kasvisten, merenelävien, siivekkäiden, naudan-, possun- ja karitsanlihan ja jälkiruokien grillaamiseen. Mitä sitä muuta tarvitseekaan!
Ihan ensimmäisenä ohjeena on Ranch-perunat, joihin käytetään varhaisperunoita. Perunat kypsennetään ensin, sitten niitä pidetään vähän aikaa maustetussa öljyssä ja lopulta grillataan vartaissa. Perunat nautitaan Ranch-kastikkeen kera. Slurp, näyttää hyvältä kuvassa! Perunoita seuraa toinen toistaan houkuttelevampia kasvisohjeita, jotka kaikki saavat aikaan saman slurp-ilmiön. Kasvisburgereita ja vege hot dogejakin alkaa tehdä mieli.

Mereneläväohjeista innostuin villiyrttiahvenista, joita voimme grillata mökillä, siellä ahvenia saa hyvin katiskasta. Halsterimuikutkin onnistuvat muikkuisan järven rannalla. Hyvin maustettu lankkusiika näyttää namilta, samoin isot, suklaamarinoidut katkaravut (miltä mahtavat maistua?). Uusinta uutta ovat kalapihveillä täytetyt mustat burgerit. Burgerit saavat värinsä mustekalan musteesta, samoin musta majoneesi. Erikoista, mutta varmasti hyvää. Ja ellei löydä mustekalan mustetta, mustaa elintarvikeväriä löytyy kauppojen leivontahyllyiltä.

Lintu- ja lihaosiossa viehättävät erilaiset vartaat, pihvit ja salaatit. Kukapa niistä ei pitäisi! Täältäkin löytyy hemaisevia burgereita ja hodareita ja paljon muuta hyvää. Löytyy myös hyväntuntuisia kastikkeita kuten colakastike possuvartaille ja mangokastike jerk-maustetuille kasslerpihveille. Ja meidän perheessä tiedän pari persoonaa, jotka tulevat nauttimaan pekoniin käärityistä chileistä.

Jälkiruokaosio saa sylkirauhaseni entistäkin tuotteliaammiksi. Grillatut hedelmät ja kookosjäätelö – ah!Hedelmäpizza, leipäjuustoa ja tyrnihilloa, täytetyt banaanit…

Täytyyhän grillaussessiossa jotain juotavaakin olla, siihenkin kirjasta löytyy hyviä ideoita kuten ananasmojito, mango-sitruunasorbettijuoma, sitrusmargarita, vesimelonijuoma jne. Tätä kirjaa voi mielihyvin hehkuttaa, ja se tulee kovaan käyttöön, ei vain meillä, vaan uskoakseni monessa muussakin huushollissa.

Kirjan tiedot

Kaisa Sillanpää
Savua ja tulta! Suuri grillauskirja
Valokuvat Kaisa Sillanpää ja Jukka Sillanpää
Maalaukset ja piirrokset Kaisa Sillanpää
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Nelivärinen
Sivuja 300
Hinta 24,00 € Adlibriksessä
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 03.2018
ISBN 9789523215733


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti