Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 3. 2016 Teksti Pekka Passi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kalifornian suurenmoiset zinfandelviinit

Vielä joitakin vuosia sitten Zinfandel tunnettiin Kaliforniassa mysteerirypäleenä, koska sen alkujuurista ei ollut tietoa. Rypäle vaikutti ilmaantuneen kuin tyhjästä Kalifornian kultarynnäkön aikana 1850-luvulla. Zinfandelia pidettiinkin pitkään Kalifornian omana viinirypäleenä, eikä sitä juuri viljeltykään osavaltion ulkopuolella.

Kuva Pekka Passi.

Vasta vuonna 2001 tehdyt DNA-testit osoittivat, että Zinfandel ja Italian saappaankannassa Apuliassa viljelty Primitivo olivat DNA:ltaan sama rypäle, joskin eri alalajikkeita. Lisäksi kävi ilmi, että molemmat rypäleet olivat kroatialaisen Crljenak Kaštelanski -rypäleen alalajikkeita. Nykyään Zinfandelin alkujuurien uskotaankin olevan Kroatiassa.

Löydettyään tiensä Kaliforniaan Zinfandel asettui aloilleen, viihtyi ja kukoisti. Kalifornian aurinkoinen, kuiva ja säänvaihteluiltaan vähäinen ilmasto sopii viininviljelyyn ja Zinfandelille erinomaisesti – erityisesti viileämmillä alueilla. 1800-luvun lopulla Zinfandel olikin Kalifornian viljellyin rypäle. Vuonna 2015 Zinfandel oli edelleen Kalifornian kolmanneksi käytetyin rypäle Chardonnay’n ja Cabernet Sauvignonin jälkeen kymmenen prosentin osuudella kaikkien murskattujen rypäleiden painosta. Valtaosa Zinfandeleista käytetään tosin hedelmäisen ja makeahkon valkoisen (rosé-)Zinfandelin valmistukseen. Valkoisen Zinfandelin lisäksi rypäleestä valmistetaan beaujolais-tyyppistä kevyttä punaviiniä, klassisia punaviinejä sekä portviinin kaltaisia väkevöityjä viinejä.

Samettinen, marjainen punaviini

Maultaan ja aromeiltaan Zinfandelistä tehty punaviini on hyvin monipuolinen. Rypäleen maku on yleensä rehevän marjainen ja tyylikäs, ja suutuntuma on varsin vähätanniininen ja samettinen. Makua kuvataan usein kasvualueesta riippuen kirsikkaiseksi, mustikkaiseksi tai karhunvatukkaiseksi sekä toisaalta pippuriseksi, lakritsaiseksi, yrttiseksi tai anismaiseksi. Rypäle kypsyy yleensä varsin nopeasti, ja viinit ovat usein alkoholipitoisuudeltaan varsin tuhteja – lähellä 15 tilavuusprosenttia. Punaisia zinfandeleita pidetään viineinä, jotka on parasta nauttia 3-6 vuoden ikäisenä, vaikka osa viineistä sopii hyvin kypsytettäviksi pidempäänkin.

Lihan, erityisesti grillatun lihan seuraan

Kalifornian zinfandelit sopivat erittäin hyvin myös suomalaiseen ruokapöytään. Lihapadat, erityisesti hedelmää sisältävät, sopivat erinomaisesti punaisen zinfandelin seuraan. Ylipäänsä zinfandel viihtyy lihan, erityisesti grillatun lihan kanssa riippumatta siitä, onko kyseessä nauta, porsas, lammas vai yrttiset makkarat. Kevyempiä zinfandeleita voi huoletta yhdistää kanan, kalkkunan, pizzan tai vaikka kermaisen pastan kanssa. Juustoista zinfandelin seuraksi kannattaa kokeilla kovia juustoja, kuten parmesaania tai pitkään kypsytettyä cheddaria tai goudaa. Viiniä voi tarjoilla myös marjoja tai hedelmiä sisältävien suklaajälkiruokien kanssa.

Muutamia maukkaita zinfandel-viinejä Kaliforniasta

Gallo family Vineyards Zinfandel 2013

Pehmeä, lämmin, hivenen nahkainen, mausteinen ja lakritsainen täyteläinen zinfandel, jota voi hyvin kypsyttää vielä pari vuotta.

Gallo Family

Kuva Alko.

http://www.alko.fi/tuotteet/006944/

Dancing Bull Zinfandel 2013

Pippurisen mausteinen, kevyen vaniljaisen tamminen ja varsin tuhti punaviini, joka myös kestää vielä lisäkypsytystä

Dancing Bull

Kuva Alko.

http://www.alko.fi/tuotteet/446607/

Bonterra Zinfandel 2012

Kirsikkaan vivahtava, hieman yrttinen ja kevyen lakritsainen hienostunut viini, joka noudattaa Bonterran tyyliä minimoida tammisuus ja antaa rypäleen maistua

Bonterra

Kuva Alko.

http://www.alko.fi/tuotteet/919447/

Beringer Clear Lake Zinfandel 2012

Maukkaan mustikkainen, miellyttävän pehmeä, kevyen mausteinen, tamminen ja yllättävän tanniininen zinfandel perinteiseltä, laadukkaalta tuottajalta

Beringer

Kuva Alko.

http://www.alko.fi/tuotteet/459707/

Boneshaker Zinfandel 2014 (ei Alkon valikoimissa)

Kirsikkahilloinen, pehmeä, lämmittävä ja elegantti zinfandel, jossa on ripaus anista ja joka on valmistettu 25 vuotta vanhojen köynnösten rypäleistä; viinin nimi tulee vanhasta polkupyörästä

Wente Beyer Ranch Zinfandel 2012 (ei Alkon valikoimissa)

Lakritsaisen yrttinen, kirsikkainen, tasapainoinen ja varsin perinteinen zinfandel Kalifornian vanhimmalta viinitilalta, joka kulkee jo viidennessä sukupolvessa

Backhouse Zinfandel 2013 (ei Alkon valikoimissa)

Marjainen, kevyehkö, maukas zinfandel, jossa mustikan aromeita ja ripaus mansikkaa

Redtree Zinfandel 2013 (ei Alkon valikoimissa)

Marjahilloinen, karhunvatukkainen, kevyen yrttinen ja miellyttävän lakritsainen perus-zinfandel

Brazin Old Vine Zinfandel 2013 (ei Alkon valikoimissa)

Kirpeän kirsikkainen, lakritsainen, mausteinen, hivenen vaniljainen, lämmin ja tasapainoinen


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti