Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 3. 2016 Teksti Pekka Passi, kuvat Pekka Passi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Mausteinen rypäle Traminin alueelta

Otsikon sankari on luonnollisesti gewürztraminer-rypäle, joka on lähtöisin Tramin kylästä Etelä-Tirolista. Tramin kylä on Italian puolella, joskin kylän asukkaat ovat valtaosin saksankielisiä. Gewürztraminerin alkujuuret ovat juuri tällä alueella.

Jossain vaiheessa rypäle levisi Rein-jokea pitkin nykyisen Ranskan puolelle Alsaceen, josta rypäle löysi sille luontevimman kodin. Alsacen gewürztraminer-viinit ovat nouseet maailmanmaineeseen mausteisuudellaan ja kukkaisella aromikkuudellaan.

Kuva Maison Trimbach.

Nykyään rypälettä viljellään varsin laajasti paitsi ympäri Keski-Eurooppaa myös uudessa maailmassa – erityisesti Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Argentiinassa, Chilessä ja Yhdysvalloissa.

Kohokuva Alsacen viinialueesta-001

Kuten tunnettua, Alsace on varsin kiistelty alue Saksan ja Ranskan rajalla. Se oli osa Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa 30-vuotisen sodan loppuun saakka, jolloin se liitettiin Ranskaan (1648). Vuonna 1871 alue liitettiin sodan jälkeen jälleen Saksaan, kunnes ensimmäisen maailmansodan jälkeen se siirrettiin taas Ranskalle. Toisessa maailmansodassa Saksa liitti alueen jälleen itseensä vuonna 1940, kunnes alueesta tuli jälleen osa Ranskaa vuonna 1944.

Alsacen viinit myydään flûte-pulloissa

526087

Kuva Alko.

Historiastaan johtuen Alsacen viinit eroavat ulkoasultaan hieman muista ranskalaisista viineistä. Ensinnäkin kaikki Alsacen viinit – myös gewürztraminerit – myydään korkeissa,  ohuissa flûte-pulloissa. Toiseksi Alsacen viinien etiketeissä mainitaan sekä rypälelajikkeen nimi että paikannimi (joka on yleensä vain Alsace). Muilla Ranskan perinteisillä viinintuotantoalueillahan rypäleen nimeä ei yleensä etiketissä mainita.

Viininäyttelyn herkullinen kattaus

Ritarihuone1-001

Alsacen viininäyttelyssä Ritarihuoneella helmikuussa 2016 tarjolla oli poikkeuksellisen herkullinen kattaus alueen gewürztraminer-viinejä. Alla on kuvattu tarkemmin neljän tunnetun alsacelaisen viinitalon: Wolfbergerin, Trimbachin, Pfaffenheimin sekä Hugelin tarjoamia gewürztraminer-viinejä.

Wolfberger suurin tuottaja

Wolfberger on osuuskunta ja suurin Alsacen viinintuottajista. Wolfberger Signature Gewürztraminer 2014 on tarkoitettu vain ravintolamyyntiin eikä sitä ole Alkon valikoimissa. Viinin tuoksu on rypälelajikkeelleen tyypillisesti avoimen kukkainen ja parfyyminen. Maku on tasapainoinen, aromaattinen, hunajainen ja miellyttävä. Viinissä on jäännössokeria 16 g/l, mikä pyöristää makua, mutta viinissä on sopivasti myös hapokkuutta. Wolfberger Grand Cru Steingrubler Gewürztraminer 2013 on edellistä viiniä vielä selvästi täyteläisempi pursuten kukkaista hunajaisuutta, aprikoosia ja sitrushedelmää. Viinissä on jäännössokeria 40 g/l, mutta lopussa tiukka hapokkuus tasapainottaa hienosti pitkää jälkimakua. Vuoden 2012 viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta hintaan 22,80 euroa.

Maison Trimbach – perheyritys 1600-luvulta

F.E.Trimbach on pienehkö alsacelainen perheyritys, joka on perustettu jo 1600-luvulla. Vastikään omistajasukuun syntyi perustamisesta laskien jo 14. sukupolven edustaja. Trimbachin Gewürztraminereissa tunnusomaista on varsin voimakas hapokkuus. Trimbach Gewürztraminer 2013 on raikas, hapokas ja tyylikäs viini, joka on hedelmäinen, parfyyminen ja hieman mausteinen. Viinissä on 9 g/l jäännössokeria, ja sitä on saatavissa Alkon tilausvalikoimista hintaan 18,98 euroa. Trimbach Gewürztraminer 2008 (Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre) on tyylikäs viini, joka on alussa makean kukkainen ja hunajaisen mausteinen, kunnes voimakas mineraalinen hapokkuus alkaa leikata makeutta ja kuivattaa suuta. Jäännössokeria viinissä on 20 g/l. Tätä yllättävän rotevaa ja täyteläistä viiniä ei valitettavasti ole Alkon valikoimissa.

Pfaffenheim on monesti palkittu osuuskunta

Pfaffenheim

Pfaffenheim (La Cave des Vignerons de Pfaffenheim) on vuonna 1957 perustettu, viineistään monesti palkittu osuuskunta. Yhtiön Ancestrum Gewurztraminer 2012 on erityisesti Aasian markkinoille suunnattu, selkeäpiirteinen gewürztraminer, jossa on kevyet hapot ja puhdas, kukkainen maku. Jäännössokeria viinissä on 40 g/l, mikä tekee viinistä varsin makean. Edellä mainittuihin viineihin verrattuna Ancestrum vaikuttaakin varsin ”helpolta”. Tätä viiniä olisi mielenkiintoista kokeilla hyvin jäähdytettynä kesäisellä piknikillä. Pfaffenheim Steingold Gewürztraminer 2009 on sekoitettu kahden grand cru -tilan viineistä. Tämän tyylikkään viinin mausta löytyy kuivattua aprikoosia, nektariinia, hunajaa ja kevyttä yrttisyyttä. Jäännössokerin (30 g/l) tuomaa makeutta tasapainottaa miellyttävä hapokkuus. Valitettavasti kumpaakaan edellä mainituista viineistä ei saa tällä hetkellä Alkosta.

Famille Hugel perheyhtiön viinit suosittuja Suomessa

Hugel

Famille Hugel on Trimbachin tavoin 1600-luvulla perustettu perheyhtiö. Yhtiön viineistä noin 90% viedään ulkomaille, ja Hugelin viinit ovat erittäin suosittuja myös Suomessa. Viinitalon classic-sarjan Hugel Gewürztraminer Classic 2013 on varsin kuiva (jäännössokeria 8-9 g/l) viini, jolla on kukkaisen houkutteleva tuoksu. Kevyt hapokkuus tasapainottaa puhtaan kukkaista, aromaattista makua. Hugel Gewürztraminer Grossi Laue (Grand Cru) 2010 on tuoksultaan jälkiruokaviinimäinen, hunajaisen nektariininen gewürztraminer, vaikka viinissä on sokeria vain 20 g/l. Maku on erittäin täyteläinen, jopa kieltä kihelmöivän hunajainen ja hapokas, ja viiniä voi huoletta kypsyttää vielä vuosia. Viini pärjäisi helposti savustetuille ruoille, ja jotkut nauttivat tätä viiniä kuulemma grillatun lihankin kanssa. Hugel Gewürztraminer Vendange Tardive (late harvest) 2008 on jälkiruokaviini, jossa on yli 100 g/l jäännössokeria. Viiniä valmistetaan vain parhaina satovuosina, ja jalohomeen annetaan tehdä rypäleiden kanssa ihmeitään ennen rypäleiden poimimista. Viinin tuoksu on elegantti, ruusuinen ja hunajainen. Maku on makea, mutta miellyttävän hapokkuuden ja kirpeyden myötä hyvin tasapainoinen. Myös maussa on ruusuista kukkaisuutta ja hunajaa, ja puhdas maku jatkuu todella pitkään. Valitettavasti edellä mainittuja Hugelin gewürztraminereita ei ole Alkon valikoimissa, mutta ilmeisesti Hugel Gewürztraminer Classic 2013:sta vastaava edellisen vuosikerran viini Gewurztraminer ’Hugel’ 2012 maksaa Alkon perusvalikoimissa 18,98 euroa.

Minkä kanssa Gewürztraminer-viinit maistuvat parhaiten?

juustotarjotin 1

Kuva Mervi Melasniemi.

Gewürztraminer-viinejä nautitaan perinteisesti hanhenmaksan tai voimakkaiden juustojen kera. Niitä suositellaan myös mausteisten ruokien, kuten aasialaisten tai afrikkalaisten ruokien seuraan – näiden ruokien kanssa moni muu viini onkin vaikeuksissa. Täyteläisimpiä gewürztraminereita voi hyvin kokeilla myös savukalan ja jopa grillatun lihan kanssa. Lisäksi viinit sopivat hyvin tuoreita tai kuivattuja hedelmiä sisältävien jälkiruokien kanssa.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti