Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 3. 2020 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat /kuva Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kevennä kasviskeitolla

Kasviksia suositellaan syötäväksi puoli kiloa tai viisi annosta päivässä. Kasvikset ovat suositeltavia siksi, että ne keventävät ruokavaliota ja niistä saadaan energiasisältöönsä nähden runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja tärkeää kuitua.

Kasvikset ovat monikäyttöisimpiä raaka-aineita. Niitä voi napostella sellaisenaan, ne sopivat raakoina tai kypsennettyinä salaatteihin ja niitä voi kiehauttaa ruokien lisäkkeeksi. Kasviksia voi lisätä sekä kala- että liharuokiin ja pelkistä kasviksista voi valmistaa keittoja, pataruokia, paistoksia sekä erilaisia leivonnaisia.

Oheinen kasviskeitto syntyi, kun löysin kaapista paketillisen kikherneitä ja tomaattimurskaa. Jääkaapissa oli porkkanoita, selleriä, purjosipulia ja paprikaa. Edellä mainittujen ainesten lisäksi ostin kaupasta keittoon yhden pienen kesäkurpitsan.

Syön mielelläni kunnon aterian kaksi kertaa päivässä. Toinen ateria on useimmiten kasviskeitto, jonka syön sellaisenaan tai soseutettuna. Sosekeittoihin käytän niitä kasviksia, mitä kulloinkin sattuu olemaan, ja pyöristän keittojen makua tavallisella tai maustetulla ruokakermalla. Joskus nautin ne raejuuston kanssa, jolloin ateriassa on myös sopiva annos proteiinia. Kerran päivässä nautittu sose- tai muu kasviskeitto on oiva tapa lisätä kasvisten kulutusta!

Kasviskeitto

4 porkkanaa
1 pieni mukulaselleri
1 purjosipuli
1 paprika
1 kesäkurpitsa
1 l kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 prk (380/230 g) veteen säilöttyjä kikherneitä
tuoretta tai kuivattua basilikaa

Kuori ja kuutioi porkkanat sekä selleri. Halkaise ja huuhdo purjosipuli. Leikkaa purjosipulinpuolikkaat suikaleiksi. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja kuutioi paprikanpuolikkaat. Huuhdo ja kuutioi kesäkurpitsa.
Kuumenna kasvisliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Lisää porkkana- ja sellerikuutiot sekä purjosipulisuikaleet. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia.
Lisää paprika- ja kesäkurpitsakuutiot sekä valutetut ja huuhdotut kikherneet. Jatka keittämistä noin viisi minuuttia. Mausta keitto hienonnetulla tuoreella basilikalla tai kuivatulla basilikalla.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti