Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 11. 2013 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Itse tehdyt makeiset maistuvat jouluna

Fudgen, toffeen ja muiden makoisten karamellien valmistaminen on hauskaa puuhaa. Rohkeasti kokeilemalla saa aikaan mahtavia makuja, eikä makeisten muotoa tai väriä kannata tuijottaa turhan tarkkaan. Persoonalliset ja omatekoiset karamellit keräävät aina kiitokset. Oiva apu makeisten keitossa on Dansukker Glukoosisiirappi. Dansukker Glukoosisiirappi sopii erityisen hyvin joulumakeisten, kuten toffeen ja kovien karamellien valmistamiseen, sillä glukoosisiirappi säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy muun muassa toffeelle luonteenomainen, ihanan pehmeä ja suussa sulava koostumus.

Kuvassa Fudge-makeiset. 

Keittolämpötilalla iso merkitys

Kätevä apuväline joulumakeisten valmistuksessa on korkeita lämpötiloja kestävä (digitaalinen) lämpömittari, sillä oikea keittolämpötila on makeisten rakenteen kannalta kaiken a ja o. Ilman lämpömittaria toimiva kotikokki löytää omille keittiövälineilleen sopivan keittotehon ja -ajan yleensä kokeilemalla, sillä jo kattilan koolla on vaikutuksensa niihin. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä pidempään makeismassaa keitetään, sitä korkeammaksi sen lämpötila nousee ja sitä kovempi makeinen saadaan.

Makeisten keittolämpötiloja (ohjeellisia)

Mikäli kotoa ei löydy sopivaa lämpömittaria, voi keittämisen aikana tehdä ns. pallokokeen:

Tiputa muutama tippa kuumaa makeismassaa lasilliseen jääkylmää vettä.

Joulun parhaat makeisreseptit

 Fudge

2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
vajaa 1 ½ dl (200 g) Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ dl (225 g) Dansukker Taloussokeria
2–3 rkl Dansukker Tummaa siirappia
½ dl vettä
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
1–2 rkl vettä
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria

Sekoita suola kermaan. Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 °C. Sekoita välillä. Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Sekoita massaa jäähtymisen aikana. Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain. Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan, käytä lopuksi kaavinta, ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa. (Jäähtymisaika riippuu fudgen paksuudesta.) Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.

HUOM! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, ”purtavan” rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Liian kuumaan massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen, ja lopputuloksena on sitkeä toffee (mikä sekin toki maistuu vallan erinomaiselle).

VINKKI! Voit maustaa fudgea esim. kuivatuilla karpaloilla. Lisää karpalot massaan viimeisenä tai ripottele ne vuokaan fudgen pinnalle ja painele kevyesti lastalla pintaan kiinni.

SS Toffeet2

 Toffeemakeiset

50 g margariinia tai voita
1 ½ dl kuohukermaa
1 ½ dl Dansukker Glukoosisiirappia             
1 ½ dl Dansukker Taloussokeria
1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria tai
Tummaa Muscovadosokeria
(1 rkl kaakaojauhetta)
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl vettä

Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kerma, glukoosisiirappi, talous- ja fariinisokeri (sekä kaakaojauhe). Kuumenna ja keitä sekoittaen keskikovalla lämmöllä noin 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Sekoita tomusokeri, vaniljasokeri ja vesi keskenään ja lisää saman tien seokseen. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan (esim. 15 x 15 cm) ja anna jähmettyä nelisen tuntia tai yön yli, kunnes toffee on leikattavissa. Leikkaa paloiksi.

VINKKI! Jos toffee on hyvin pehmeää, säilytys jääkaapissa auttaa pitämään palat muodossaan. Halutessasi pakkaa palat sellofaaniin tai folioon.

VINKKI! Jos haluat makeiseen pehmeämmän, fudgemaisen rakenteen, jäähdytä massaa runsaat 10 minuuttia ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Sekoita pari kertaa jäähdytyksen aikana.

SS kovat karamellit

 Kovat karamellit

3 dl Dansukker Taloussokeria                 
1 ½ dl vettä
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
1 maustemitallinen piparminttuöljyä tai muuta maustetta
elintarvikeväriä
¾ dl Dansukker Tomusokeria

Öljyä uunipelti kevyesti. Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 °C. Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille. Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa. Säilytä tiiviskantisessa purkissa.

VINKKI! Jos sinulla ei ole lämpömittaria, valuta pari tippaa kiehuvaa seosta lasilliseen kylmää vettä. Jos seos jähmettyy heti ja murtuu taitettaessa, on seos valmis.

SS suklaa-minttutoffeet

Suklaa-minttutoffeet

noin 35 kpl

½ dl Dansukker Taloussokeria
1 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
3 dl kuohukermaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
8 After Eight -makeista
½ tl (2 ½ ml) väkiviinaetikkaa

Sekoita sokeri, siirapit, kerma ja kaakaojauhe paksupohjaisessa ja korkeareunaisessa kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen keskikovalla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää suklaamakeiset ja etikka, sekoita ja keitä vielä 5 minuuttia sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on 120–125 °C tai tee pallokoe*. Tarvittaessa jatka hetki keittämistä. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai kevyesti öljyttyyn vuokaan (noin 15 x 20 cm). Anna jähmettyä ja leikkaa paloiksi.

VINKKI! Mikäli et omista makeisten keittoon soveltuvaa lämpömittaria, voit tehdä keittämisen aikana ns. pallokokeen: Tiputa muutama tippa kuumaa makeismassaa lasilliseen jääkylmää vettä. Jos massasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon, on toffeeseos valmis.

Säilytys jääkaapissa auttaa pitämään toffeepalat muodossaan. Halutessasi pakkaa palat sellofaaniin tai folioon.

SS glukoosisiirappi


Glukoosisiirappi sopii erityisen hyvin joulumakeisten, kuten toffeen ja kovien karamellien valmistamiseen
.

Suomen Sokeri Oy on osa Nordzucker Groupia, joka on Euroopan toiseksi suurin sokeriyritys. Suomalaisen sokeriteollisuuden, eli Suomen Sokeri Oy:n ja Sucros Oy:n, omistavat Nordzuckerin pohjoismainen tytäryhtiö Nordic Sugar A/S (80 %) ja suomalainen Apetit Oyj (20 %). Suomen Sokeri Oy vastaa Suomessa konsernin sokerituotteiden valmistuksesta, myynnistä ja markkinoinnista. Suomen Sokeri Oy työllistää noin 200 henkilöä ja yrityksen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

www.nordicsugar.com


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti