Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 9. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Piltti purkin korkki tiedottaa

Kotimaisen lastenruuan porkkanat voidaan jäljittää pellolle saakka. Lastenruuan sopimustilaviljely noudattaa monin osin myös kestävän kehityksen periaatteiden mukaista tuotantotapaa.

Suomen Nestlén valmistamien Piltti- ja Bona-lastenruokien raaka-aineet voidaan jäljittää jopa pellon tarkkuudella. Tämän mahdollistaa sopimustilajärjestelmä. Lastenruoka käy läpi lisäksi monta kontrollivaihetta ennen päätymistään kaupan hyllylle.

– Voin kyllä väittää, ettei juuri minkään elintarvikkeen sisältö ole ruokakaupassa niin tarkkaan tiedossa kuin Piltti-purkin, sanoo Suomen Nestlén raaka-aineostoista vastaava Jussi Hautala.

Viljelyä raaka-aineturvallisuuden ja luonnon ehdoilla

Lastenruoka on hyvä esimerkki maatalouden erikoistumismahdollisuuksista: Piltti-sopimusviljelijäksi voi valikoitua vain sitoutumalla tiukkoihin tuotantonormeihin. Torjunta-aineita käytetään vain murto-osa normaaliviljelyyn verrattuna eikä torjunta-ainejäämiä saa löytyä.

Piltti-purkkeihin päätyvien kasvisten viljelyssä ei pyritä mahdollisimman suureen satoon, vaan sadon määrästä tingitään laadun ja puhtauden nimissä. Torjuntatarpeen minimoimiseksi viljelyssä noudatetaan hyvää viljelykiertoa: esimerkiksi porkkanaa viljellään korkeintaan joka neljäntenä vuonna samalla peltolohkolla. Lannoituksen määrä on tiukasti säännelty alhaisen nitraattipitoisuuden ja riittävän aikaisen sadonkorjuun varmistamiseksi.

Lastenruuan sopimustilaviljelyssä toteutuvat hyvin myös kestävän tuotannon periaatteet. Raaka-aineturvallisuuden lisäksi sopimustilaviljelyn hellemmät viljelymenetelmät vaalivat maaperää ja luonnonvarojen riittävyyttä.

– Sopimustilaviljelyohjeiden mukainen viljely voisi olla monelle suomalaiselle viljelijälle oiva tapa toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita, pohtii Hautala.

Suomessa kymmenkunta sopimusviljelijää

Kuka sitten päätyy Piltti-sopimusviljelijäksi ja miksi? Ulvilalainen Ilkka Mattila kasvattaa porkkanaa Piltti-purkkeja varten. Hän on toiminut Piltti-sopimusviljelijänä vuodesta 2002  ja pitää ratkaisuaan onnistuneena.

– Sopimustilaviljely tuo hetkittäin lisätyötä, kun esimerkiksi rikkakasvien kimppuun täytyy käydä käsipelin. Se on myös opettanut. Esimerkiksi torjunta-aineiden käyttö on vähentynyt myös normaaliviljellyillä palstoillamme, Ilkka Mattila kertoo.

Suomessa on kaikkiaan kymmenkunta Piltti-sopimusviljelijää. Niillä tuotetaan eniten porkkanaa, perunaa ja hernettä. Kaikki Piltti- ja Bona-purkkilastenruuat valmistetaan Turussa Suomen Nestlén lastenruokatehtaalla ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus. Piltti- ja Bona-lastenruokien raaka-aineet ovat suurimmalta osin kotimaisia.

www.nestlé.com
Tiedotteen välitti Cisionwire


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti