Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 8. 2014 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Savoy ja Sami Repo Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Aihinen kaappaa keittiön kuin keittiön

Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihisen vetämä MTV3:n Kaappaus keittiössä ruokaohjelmasarja saa jatkoa. Kolmannen tuotantokauden ohjelmiin on juuri nyt haussa uusia perheitä, joissa ei syystä tai toisesta olla tyytyväisiä oman keittiön tuotoksiin.

Pidän ohjelmasta. Siinä paneudutaan  tärkeimpään, eli ruokaan ja ongelmiin perusruoanlaiton taidoissa. Pääroolissa ovat ne, joita ongelma oikeasti koskee. On ihme, että valtavasta ruokaohjelmien määrästä ja reseptitarjonnasta huolimatta yhä on lukuisia perheitä, joissa ei hallita edes kaikkein yksinkertaisimpia ruoanlaiton perusasioita. Aihinen ymmärtää ja osaa ohjata lempeästi ja kannustavasti oikeaan suuntaan.

En pidä Gordon Ramseyn ohjelmista, joissa oppeja yritetään takoa ruoanlaittajien päähän haukkumalla ja huutamalla. Minkäänlainen elämöinti ei mielestäni kuulu keittiöön, eikä missään tapauksessa ruokapöytään, koska silloin ruoka ei sula!

Soitin Kari Aihiselle kysyäkseni, miksi Suomessa ei vieläkään, kaikesta runsaasta opista ja tiedosta huolimatta, osata tehdä kunnon kotiruokaa?

Aihinen: ”Suomeen ei ole syntynyt kunnon ruokakultuuria. Kaikki muut kulttuurin lajit ajavat ruoan ohi. Harrastetaan mieluummin kaikenlaista jääkiekosta jalkapalloon ja formuloihin, lasketellaan, pelataan golfia jne. Harrastukset vievät aikaa ja rahaa ja sitten nipistetään ruoasta ja ruoanlaittoon käytettävästä ajasta.”

Aihinen on oikeassa. Kun tarkemmin ajattelee, huomaa, että Suomessa kodeissa arvostetaan ja panostetaan ensin kaikkeen muuhun ja vasta viimeiseksi ruokaan. Hankitaan isompi asunto, isompi sohva ja viimeisen päälle viihde-elektroniikkaa. Ostetaan uusi auto, kenties mökki tai vene ja matkustellaan mieluummin kuin käytetään aikaa ja rahaa laadukkaaseen syömiseen.

Ranska on ruokakultuurin maa, jossa ajatellaan, että elämä on liian lyhyt huonon ruoan ja juoman nauttimiseen. Ystäviä kutsutaan harvoin kylään yksinkertaisesti siksi, että etenkään kaupunkikodit eivät yleensä ole kovin kummoisia. Mieluummin lähdetään yhdessä johonkin hyvään ravintolaan syömään. Suomessa paremmissa ravintoloissa käymistä pidetään edelleen tuhlauksena. Silti, jos valmistaisi kotiruokaa ja jättäisi muutamat viikkokaljat, snagarikäynnit ja pizzataksit väliin, voisi niillä rahoilla käydä syömässä silloin tällöin vaikka Savoyssa!

Aihinen: ”Voidaksemme hyvin, meidän jokaisen tulisi syödä noin 5 kertaa päivässä monipuolisia, tuoreista raaka-aineista valmistettuja ruokia, liikkua kohtuulliesti ja nukkua tarpeeksi. Terveys on meille kaikille tärkeää, joten omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa. Parhaan satokauden aikaan markettien vihanneshyllyt ja torit notkuvat tuoreita raaka-aineita. Juuri nyt esim. juurekset ja kaalikasvit ovat todella edullisia. Kun raaka-aine on hyvä, on ruoanlaitto helppoa ja perusmausteet riittävät maustamiseen.”

Kaapaus keittiössä ohjelmassa tehdään rehellistä suomalaista perusruokaa. Ilahduin erityisesti jaksosta, jossa Aihinen opetti yksinhuoltajaisää keittämään marjoista kotimehua ja omenahilloa! Niitäkin kannattaa siis valmistaa kotona, mieluummin kuin ostaa kaupasta lisäaineilla höystettyjä! Tytär osallistui ruoanlaittoon. Hän oppi paistamaan pinaattilettuja. Ne ovatkin monen lapsen lempiherkkua, ravintoarvoja niissä on tuoreesta pinaatista kotona paistettuna kaupan valmiita puisevia lettuja huomattavasti enemmän!

Kaapaus keittiössä -ohjelmajaksoja voi katsella myös Maikkarin netistä. Suosittelen ohjelman laajan reseptiarkiston todella hyviä kotiruokaohjeita! http://www.mtv.fi/lifestyle/ohjelmat/kaappaus-keittiossa/kari-aihinen

Aihinen: ”Ruoan tekee kalliiksi se, että kaupasta ei osata valita edullisia raaka-aineita. Usein ostetaan aina vain sitä kallista sisäfileetä, vaikka muista lihoista syntyisi paljon maukkaampia aterioita. Ravintoköyhiä eineksiä ei myöskään kannata ostaa. Lisäkevihannekset syntyvät helposti kauden juureksista.”

Pikavinkki Umamin lukijoille:

Uuniporkkanat.
Osta esim. pussillinen kotimaisia pestyjä porkkanoita. Halkaise ne, mausta oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja timjamilla. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uuniuvuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia välillä käännellen. Tarjoa esim. lisäkkeenä.”

Lintuprässi

Aihisen luotsaamassa perinteikkäässä Savoy-ravintolassa työskentelee peräti 17 kokkia! Raaka-ainehankinnoissa noudatetaan tarkkoja kriteerejä. Vain aivan huippuluokkaa olevat raaka-aineet kelpuutetaan kansainväliseen keittiöön, jossa noudatetaan tiukasti gastronomian peruslinjaa sekä suomalaisia perinteitä. Listoilta löytyvät edelleen myös Mannerheimin lempiherkut Vorschmack sekä kuhaa Walewska.

Omasta kattopuutarhasta saadaan yrttejä ja city-mehiläisten hunajaa! Kuuluisa lintuprässi on myös taas ahkerassa käytössä. Sillä kovimestari tiristää ankanluista viimeisetkin herkulliset mehupisarat asiakkaiden lautasille pöydän vieressä.

Ravut

Nyt eletään parasta rapuaikaa. Tässä Kari Aihisen gourmet-rapujen keitto-ohje Umamin lukijoille:

1. Ravun pitää olla hyvänlaatuinen ja tuore, ja mielellään kotimainen jokirapu ( koolla ei ole väliä )

2. Pane ravut ensin huuhteluun, eli likoamaan kädenlämpöiseen veteen noin 30-40 minuutiksi.

3. Keitä rapuliemi ; 10 l vettä, 350 g suolaa ja 10 palaa sokeria.

4. Käytä rapuliemeen iso nippu tuoretta vahvaa kruunu- eli raputilliä

5. Käytä aina paljon vettä ja vähän rapuja keittämiseen, eli esim. 30 l vettä ja siihen korkeintaan 100 rapua.

6. Kaada huuhdotut ravut voimakkaasti kiehuvaan liemeen ja sulje kansi.

7. Keitä rapuja enintään 3 minuuttia, tai kunnes rapu nousee pyrstö edellä pintaan.

8. Nosta ravut reikäkauhalla astiaan, missä on uusi tuore tillipuntti.

9. Kaada keitinliemi rapujen päälle ja vie kattila heti jäähtymään jääkaappiin, tai upota se esim. kylmään veteen.

10. Ravut ovat parhaimmillaan, kun ne ovat olleet 2 yötä rapuliemessä.

Ravintola Savoysta julkaistiin marraskuussa 2012 reseptejä sisältävä teos Savoy – matkalla huipulle. Gourmand Cookbooks valitsi Kari Aihisen ja kuvaaja Sami Revon teoksen Savoyn vuoden parhaaksi keittokirjaksi Suomessa.

Lisätietoja Savoyn tarjonnasta:

http://www.ravintolasavoy.fi/ruoka-ja-juoma

savoy annos

Otetaan Kari Aihisen vinkeistä vaarin, nautitaan hyvistä suomalaisista kauden raaka-aineista ja maukkaasta kotiruoasta ja voidaan hyvin! Terkuin Tiia.

Tiia7


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti